Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Preafa

Recommended Posts

W tym roku chcę rozpocząć budowę. Mam projekt pozwolenie na budowę. Preafa wyceniła mi 160m (dom z poddaszem) na 1380 PLN za metr (brutto stan zamknięty do zamieszkania). Podoba mi się, że Legallet daje możliwość połączenia ogrzewania z ogrzewaniem kominkowym. Podoba mi się w Preafie także możliwość rozłożenia budowy na raty oraz pełna obsługa (aż po odbiór formalny domu włącznie).

Podoba mi się także możliwość podziału prac: w tym roku fundament a w przyszłym reszta. Dzielę tak raty, ponieważ boję się, że dom osiądzie. A tak osiądzie tylko fundament.

Szczerze powiedziawszy boję się w Preafie tego, że jest to budownictwo systemowe i że za dziesięć lat coś pęknie. Gwarancja nie przekonuje mnie, bo wiadomo czy firma będzie za 10 lat. Z forum wynika, że wiele osób się zastanawia ale niewiele wybudowało. Jak ktoś wybudował, to ja z przyjemnością zapoznam się z jego doświadczeniami.

Preafa ciągnie mnie, ponieważ nie znam się na budownictwie.

Przygladam sie Praefie od wrzesnia, tez mam zamiar budowac moze w lipcu jak dostane pozwolenie. Od kilku tygodni jezdze regularnie na budowe domu w tym systemie i obserwuje postepy. Rownolegle odwiedzam kolege budujacego z Maxa. Roznica jest kolosalna.

Czekam tez na kosztorys z Praefy. Chyba Twoja stwaka jest przyzwoita. Z tego co poczytalem i uslyszalem od ludzi to system jest wart zainteresowania. Szczegolnie dobrze wypowiadaja sie obcokrajowcy. U nas generalnie nie bylo dotychczas takich systemow bo ludzie byli niechetni. Tylko wielka plyta moze to troche przypomina.

Ale to co zobaczylem na budowie chyba mnie przekonalo szczegolnie eliminacja czesci prac wykonczeniowych na ktore trzeba czasu kasy, i dobrych ekip. Oczywiscie odbija sie to w koszcie szkieletu z Praefy w przypadku tradycji ciezko jest oszacowac koszt po zakonczeniu gdzy wiele kosztow ponoszonych jest dlugo po zakonczeniu budowy.

U mnie odpadnie Legalett - bo mam gaz z sieci ale decyduje sie na fundament na lawach i do tego tez wyleje sobie plyte zeby nic nigdzie nie pekalo.

Same zamki i material jest zdrowy i stabilny. jak pojedziesz na budowe to Ci powiedza jak sobie radza z peknieciami kontrolowanymi - system przegladow pogwarancyjnych zapewnia usuwanie wszystkich takich zmian. ostatnio widzialem u Kolegi po 1-ej zimie w domu z porothermu wiele pekniec co dodatkowo sklania mnie do Praefy. Tutaj nie bardzo co ma pekac - sa na zamkach szczeliny dylatacyjne ale tego nic nie ruszy, zreszta cala konstrukcja jest dosyc mocna wiec ryzyko jest znikome. Pokaz dom gdzie cos nie peka. Grunt zeby bylo cieplo i zdrowo i stalo dlugi czas.

Warunek powodzenia jest taki ze musisz sobie dokladnie rozrysowac i zaplanowac gniazdka, kable RTV, komputerowe telefony itp. wtedy zaoszczedzisz najwiecej.

Oczywiscie fakt ze masz jednego wykonawce jest z wielu wzgledow najlepszym rozwiazaniem. Pod warunkiem ze nie kosztuje to zbyt drogo.

Na targach Poznanskich tez ich za cos wyroznili.

A widze ze coraz wiecej osob zaczyna tak budowac.

Zycze dobrej decyzji.

Pzdr

Gdzie aktualnie jeździsz na budowę (mieszkam w Warszawie)?

Czy istnieje możliwość zawitania także na tą budowę? Preafa proponuje mi obejrzenie kilku budynków ale wolałbym także obejrzeć bez ich udziału. To zwiększa trochę wiarygodność firmy.

W kwestii Legalettu i gazu. Ja też mam gaz na działce ale ze względów na koszty odbioru, postanowiłem go podłączyć później. Powiedzieli, że wykonaj wszystkie instalacje, żeby za kilka lat jak znowu trochę uzbieram (boję się jak ognia kredytów i buduje za to co mam), można go było podłączyć bez problemu.

Pozdrawiam

Piotr

To dziwne bo przekonywali mnie ze legallet generalnie przystosowany jest do powietrza i wtedy to najlepiej dziala. Podobno jakies inne kombinacje sa dosyc kosztowne - zrodlo Praefa. Ale chetnie dowiem sie co kolega ma na mysli?

Bo jesli wodne ogrzewanie to chyba ekonomiczniejsze bedzie tradycyjne podlogowe w szlichcie. A moze sie myle?

Co do budowy to jezdze do Radosci tam wlasnie koncza domek na Wysokomazowieckiej - najlepiej poprosic od Praefa adres i telefon do kogos na budowe - zeby cos sie dzialo jak pojedziesz.

Jest tez dom wlasciciela Praefa tuz pod Warszawa wlasnie wykancany ale tam trzeba zaproszenie proponuje udac sie do nich na Bartycka na pewna chetnie pokaza.

Jest tez jakas firma w Lodzi ktora sprzedaje i montuje Praefa - moze maja lepsze ceny albo wiecej wykonanych budynkow?

Jest tez dom na Tarchomine wybudowany i zamieszkany ale ci ludzie jakos niechetnie dziela sie wiedza - a moze cos jest tam nie tak bo oni sa juz po zimie - probuje sie z nimi skontaktowac.

Pzdr

Fugas

On 2003-04-24 21:04, Fugas wrote:

To dziwne bo przekonywali mnie ze legallet generalnie przystosowany jest do powietrza i wtedy to najlepiej dziala.

W Legalett'cie ciepło jest rozprowadzane powietrzem i tylko powietrze krąży tam w rurach. Ale to powietrze musi być jakoś podgrzane. Do tego jest agregat, czyli "czarna skrzynka" z wentylatorem i źródłem ciepła. W najprostrzym przypadku są to grzałki elektryczne, ale może być też wymiennik wodny. Jeśli więc chcemy grzać gazem, kocioł doprowadza ciepłą wodę do agregatu, ale tylko do agregatu. Żadnych rur wodnych pod podłogą nie ma. Tam już krąży powietrze. Agregat wodny jest nieco droższy, za to gaz tańszy.

DO Piotra,

Podales cene 1380 PLN do zamieszkania, czyli dla budynku "pod klucz"

Ja tez interesuje sie Praefa, wyceny ktore widzialem dotychczas

to bula cena okolo 1400 netto za standard "developerski" czyli bez podlog, glazury i bialego montazu. A wykonczenie takie jeszcze sporo kosztuje.

Czy Twoja tak dobra cena cena to wynik negocjacji czy cena ciagle sie zmienia?

1380 Dom zamknięty ale podłóg nie ma, ściany do malowania, łazienki do zrobienia. Stan taki jak w mieszkaniach, które odbierasz w większości spódzielni. Koszty wykończenia domu to oddzielna sprawa.

Co do ceny to nie wiem czy jest "dobra". Ciągle szukam u konkurencji porównań cenowych.

Pozdrawiam

Piotr

On 2003-04-27 16:54, Emil wrote:

DO Piotra,

Podales cene 1380 PLN do zamieszkania, czyli dla budynku "pod klucz"

Ja tez interesuje sie Praefa, wyceny ktore widzialem dotychczas

to bula cena okolo 1400 netto za standard "developerski" czyli bez podlog, glazury i bialego montazu. A wykonczenie takie jeszcze sporo kosztuje.

Czy Twoja tak dobra cena cena to wynik negocjacji czy cena ciagle sie zmienia?

Ja jeszcze raz skontaktowalem sie z Praefa-Inwest-Eko-dom w

Sosnowcu i dostalem wycene +/_ 25% wyzsza niz innej firmy, co mi

to (mam nadzieje) wybuduje z BK - ergo sorki, ale praefa jest

naprawde w mojej ocenie droga (ok 2 kzl/m2 z instalacjami, bez

wykonczeniowki - a jeszcze rok temu to bylo 1.3 kzl/m2 pod

klucz)

Ale tak czy inacze kibicuje tym co w Praefie wybuduja

(aha - wycene fundamentu w IED dali mi 2 razy drozsza, niz ta

druga firma - sorki, ale nie wyglada to powaznie - mowili, ze

tak musi byc pod Praefe)

Krzysiek