Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem, że temat kominków z płaszczem wodnym wielokrotnie przewinął sie przez to forum ale ja nadal nie znalazłam odpowiedzi. Proszę napiszcie swoje uwagi na temat kominków z płaszczem wodnym Lechma. Prosze przekonajcie mnie, że to korzystyny zakup. A jeśli nie Lechma to jakiej firmy przystępny cenowo kominek?
https://forum.murator.pl/topic/65420-co-s%C4%85dzicie-o-kominkach-z-p%C5%82aszczem-wodnym-lechma/

Witam

Niedawno rozmawiałem z człowiekiem który zajmuje sie montażem kominków .Zapytałem sie go jaki kominek w rozsądnej cenie by polecał . Polecał właśnie Lechmę jako bardzo solidne ,ale czy to prawda to już musi sie wypowiedzieć więcej zadowolonych właścicieli :lol:

pozdro D.RZ

patrząc na cenę na pierwszy rzut oka jest

OK. Ale, to całkowity "golas" dokupić trzeba kolano do komina , tzw szyber czyli przepustnice ograniczjącą wylot spalin do komina, za możliwość podłączenia powietrza od zewnątrz też trzeba zapłacić. Potrzebna będzie jakaś centralka sterująca, pompy, ew. wymiennik(jeżeli ma wspołpracować z układem zamkniętym, naczynie wyrównawcze, nóżki żeby go ustawić. Dużo z tych żeczy w niektórych kominkach to standard wyposażenia.

To moze poszukajcie w rachunkach ile kosztowało was całośc aby funkcjonowało, interesuje mnie jak szybko macie ciepłą wode i czy czesto palicie w tym kominku, czy nadaje sie on do calodobowego praktycznie palenia?
To moze poszukajcie w rachunkach ile kosztowało was całośc aby funkcjonowało, interesuje mnie jak szybko macie ciepłą wode i czy czesto palicie w tym kominku, czy nadaje sie on do calodobowego praktycznie palenia?

u mnie około 6,5 tyś

obecnie palę codziennie , całodobowo można

ciepło robi się dość szybko z 30 min i grzejniki zaczynają grzać

temperatura z czujnika z płaszcza kształtuje mi się 48-53 stopnie , ile macie ?

Niestety palę dość mokrym drzewam i szybę mam dość szybko brudną ale samo rozwiązanie super , kominek traktuję jako środek oszczędności jak mi się zachce palić choć jest to tak nieuciażliwe , że na razie gazu zuzywam za 50PLN miesięcznie :)

My mamy mały domek także żeby zbyt często nie gotowała się woda kominek podłšczony jest do bufora 250l i dopiero stamtšd ciepła woda leci do grzejników i do kranów. Podniesienie temp. od 40st do 50 (załšcza się pompka grzejnikowa) 250l wody przy rocznej brzozie trwa ok. 1,5godz.
My mamy mały domek także żeby zbyt często nie gotowała się woda kominek podłšczony jest do bufora 250l i dopiero stamtšd ciepła woda leci do grzejników i do kranów. Podniesienie temp. od 40st do 50 (załšcza się pompka grzejnikowa) 250l wody przy rocznej brzozie trwa ok. 1,5godz.

co to znaczy mały domek , i gotowanie wody , wydaje mi się , że często kupujący kominki zwyczajnie kupują je ze zbyt dużą mocą i potem jest problem jaką masz max temp przy normalnym paleniu ?

Mały to znaczy 80m2 (D06). Najmniejszy kominek LECHMY ma moc 15kW, a nam potrzebna jest ok. 6kW.

Staramy się utrzymywać ok. 55st.

180m2 też 15Kw i samo się utrzymuje w granicach 50st :wink:

Obawiam sie, że będę musiała zapomniec o kominku :(, instalacji CO nie mamy przystosowanej do kominka z płaszczem wodnym. Mamy rury z pex-a a nie z miedzi.
Obawiam sie, że będę musiała zapomniec o kominku :(, instalacji CO nie mamy przystosowanej do kominka z płaszczem wodnym. Mamy rury z pex-a a nie z miedzi.

a myślisz , że ja to co mam :D

przecieżnie wpinasz płaszcza wprost w pex-a tylko od płaszcza do kotłowni lecą rurki w miedzi tam masz wymiennik , z wymienika też znów kawałem miedzi i dopierow wtedy coś dalej :)

Niby tak. Musimy to jeszcze raz przemyslec. Instalator z Lechmy również przekonuje mnie do montażu kominka z płaszczem. Potwierdził, że co czwarty kominek instaluje do rur pex-a. A jak długo użytkujesz swój kominek?
Niby tak. Musimy to jeszcze raz przemyslec. Instalator z Lechmy również przekonuje mnie do montażu kominka z płaszczem. Potwierdził, że co czwarty kominek instaluje do rur pex-a. A jak długo użytkujesz swój kominek?

z 2 miesiące a jakie to ma znaczene należy go właściwie podłączyć i tyle