senna 06.11.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witam wszystkich. Jestem pierwszy raz na forum W tym tygodniu pdpisuję umowę z deweloperem na kupno segmentu w zabudowie szeregowej. Miejsce: Katowice (2 km. od ścisłego centrum) Powierzchia działki: 162 m2 Domek jednopiętrowy o powierzchni: 92 m2 Zamknięte, monitorowane osiedle z placem zabaw itp, itd. Cena: 294 000 - stan deweloperski, czyli wszystko co trzeba. Chciałbym zapytać, czy opłaca się kupić ten domek (porównując ceny podobnych)? Czy cena za tą konkretną ofertę jest dobra? Nie proszę o rady typu: lepiej wybudować dom wolnostojący itp. Nie mamy z żoną czasu, żeby pielić grządki, jeździc kosiarą i sprzątać pół soboty dom 200 metrowy.... z szacunkiem dla myślących odmiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.11.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Jak jesteś przekonany to po co pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 06.11.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witam wszystkich. Jestem pierwszy raz na forum W tym tygodniu pdpisuję umowę z deweloperem na kupno segmentu w zabudowie szeregowej. Miejsce: Katowice (2 km. od ścisłego centrum) Powierzchia działki: 162 m2 Domek jednopiętrowy o powierzchni: 92 m2 Zamknięte, monitorowane osiedle z placem zabaw itp, itd. Cena: 294 000 - stan deweloperski, czyli wszystko co trzeba. Chciałbym zapytać, czy opłaca się kupić ten domek (porównując ceny podobnych)? Czy cena za tą konkretną ofertę jest dobra? Nie proszę o rady typu: lepiej wybudować dom wolnostojący itp. Nie mamy z żoną czasu, żeby pielić grządki, jeździc kosiarą i sprzątać pół soboty dom 200 metrowy.... z szacunkiem dla myślących odmiennie. Hmmm, jeśłi w tym tygodniu podpisujesz umowę z developerem, to raczej już jesteście zdecydowani - nie rozumiem zatem zasadności pytania. IMHO pomimo Twoich zastrzeżeń, lepiej wybudować domek wolnostojący 15 km od Katowic - dojazd do pracy może dłuższy o 15 minut,jednak komfort mieszkania lepszy no i żaden z sąsaidów nie gapi się cały czas na twój "mikro-ogródek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.11.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 nieco ponad 3.000 za metr - nieźle - u nas mieszkania zaczynają się od 6.000 :) Fakt, że jeszcze sporo trzeba włożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.11.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Zawsze zastanawiam się, po co ludzie przeprowadzają sie do takich niby-domków z niby-ogródkami, nie lepiej im było w bloku, przecież dla nich to żadna różnica. Dla szpanu? Żeby potem powiedzieć, mieszkam w własnym domku? A to jest zwykły piętrowy blok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.11.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Zawsze zastanawiam się, po co ludzie przeprowadzają sie do takich niby-domków z niby-ogródkami, nie lepiej im było w bloku, przecież dla nich to żadna różnica. Dla szpanu? Żeby potem powiedzieć mieszkam w własnym domku? A to jest zwykły piętrowy blok. Teraz pracuję w szeregówce - faktem jest, że słychać jak w bloku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.11.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Zawsze zastanawiam się, po co ludzie przeprowadzają sie do takich niby-domków z niby-ogródkami, nie lepiej im było w bloku, przecież dla nich to żadna różnica. Dla szpanu? Żeby potem powiedzieć mieszkam w własnym domku? A to jest zwykły piętrowy blok. Teraz pracuję w szeregówce - faktem jest, że słychać jak w bloku :) Zero intymności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sumik 06.11.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Jak będziesz kupował do dobrze się przglądaj co kupujesz. W szeregowcu (patrz postywyżej) nie zawsze jest jak w domku jednorodzinnym. W Katowicach miałem klienta w szregowcu co jak mu sąsiad chodził po schodach wewnetrznych w domu to myślał że ma zlodzieja taki to dawałao efekt. Błąd był w osadzeniu schodów. Na tym osiedlu część budynków budowano ze wespólną ścianą część miedzy budynkiami w częsci każdy budynek miał swoją. Patzrył bym z czego jest ściana między budynkami jeśli ma 25 cm i to gazobeton czy ceramika odradzał bym zakup. Sprawdź czy w umowie są opisane technologie realizacji. Jeśli szukasz ciszy spokoju i prywatnośći trzeba się dokładnie przyglądać szeregowcowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 06.11.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Zawsze zastanawiam się, po co ludzie przeprowadzają sie do takich niby-domków z niby-ogródkami, nie lepiej im było w bloku, przecież dla nich to żadna różnica. Dla szpanu? Żeby potem powiedzieć, mieszkam w własnym domku? A to jest zwykły piętrowy blok. w tym maly ogordku mozna rozpalic grila, jest gdzie potrenowac koszenie trawy jak ktos lubi, jest gdzie pranie na dworze powiesiec, dziecko mozna wywalic na trawe i miec spokoj (jezeli posesja jest zamknieta) ze dziecku nic si enie stanie. W bloku najczesciej mamy sasiadow pod soba, nad soba i po bokach.. odzieleni sa oni scianka czesto tylko dzialowa a szeregi sa zabudowa jednorodzinna, maja osobne sciany (u mnie to jest 25cm...5cm styro i 25 cm sciany sasiada) - wiec nie ma co porownywac. Jak tkos lubi klimaty lesniczowki to sobie montuje kominek co najczesciej w bloku jest niedozwolone. Zakladajac ze szereg to jakies 450-500 tys stan dev. a 400-450 tys mieszkanie 4 pokojowe z miejscem garazowym pod budynkiem gdzie zaraz dmuchna lampy i radio z auta.. wybieram szereg nawet srodkowy z garazem, pietrem mieszkalnym i ocieplonym strychem ktore w razie potrzeby moze byc pomieszczeniem mieszkalnym. Nie mam czasu sie budowac bo zarabiam w tym czasie pieniadze, nie chce zastanawiac sie jacy sa nowi sasiedzi obok w wynajmowanym mieszkaniu- i jakiej muzyki lubia sluchac studneci , nie chce patrzec na odrapane windy, lejacych pijakow po bramach. Wole przy piwie z sasiadami dyskutowac o tym gdzie sobie w garazu kto polke przykrecil, czy wklad 150 do kominka wystarcza, popsioczyc na wykonawce/developera itp - jak dla mnie ogrodek w szeregu srodkowym na dzialce zalozmy 250 m2 jest wiekszy (ze wzgledu na budowanie sie na granicy dzialki) niz przy domku parterowym na dzialce 750m2 Mieszkalem w bloku a od 3 miesiecy mieszkam w szeregu (akurat naroznym ale to nie istotne)- nie mam pojecia co tu porownywac.. wychowalem sie w domku jednorodzinnym, przenioslem pozniej do bloku i znowu odczulem swobowe Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.11.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Zawsze zastanawiam się, po co ludzie przeprowadzają sie do takich niby-domków z niby-ogródkami, nie lepiej im było w bloku, przecież dla nich to żadna różnica. Dla szpanu? Żeby potem powiedzieć, mieszkam w własnym domku? A to jest zwykły piętrowy blok. w tym maly ogordku mozna rozpalic grila, jest gdzie potrenowac koszenie trawy jak ktos lubi, jest gdzie pranie na dworze powiesiec, dziecko mozna wywalic na trawe i miec spokoj.......Przemek Chyba raczysz sobie żartować, działka ma 160m odejmij 60m na dom 25m na podjazd, chodnik i zostaje ok 65m. czyli gdzieś 8X8m. (czyli większy pokój) Grilem uszczęśliwisz sąsiadów i będzie zaraz wojna , potrenować koszenie na takim skrawku? nawet kosą się nie zamachniesz, a wywiesić to możesz wypraną chusteczkę i pamiętaj bąka to będziesz musiał puszczać dyskretnie, bo ze trzy sąsiadki to usłyszą i dopiero będzie wstyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 06.11.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 rusek007, nie przesadzaj ze na 64 m2 nie mozna prania na suszarce rozwiesic...ludzie nieraz w takich mieszkaniach z rodzinami nie mieszkaja i nie tylko miejsce na pranie sie znajduje no chyba ze ktos potrzebuje sznurki od plota do plota ale na tylu metrach sznurki tez sie zmieszcza... Teraz w mieszkaniu mam o polowe mniejszy ogrodek i wszystko sie da... oczywiscie grila robie elektrycznie, bo nademna mieszkaja ludzie i na ich miejscu tez byla bym nie zadowolona z wedzarni. Co wiecej mam w szeregowcu od domu do konca dzialki 25 mb i rozpalac grila tez nie zamierzam, ja ogolnie nie mam zamilowania do grilowania weglowego, chyba ze gdzies na wyjezdzie, nad jeziorem albo cus ... czyli dla kazdego co dla niego Trawy mam na cztery razy kosiarka w ta i spowrotem, 8mb zywoplotu ktory zajmuje mi pol godziny na przyciecie, zebranie odpadow i zrobienie kawy po .... w szeregowcu, projektuje tak ogrod zeby trawy bylo jak najmniej, zeby zywoplot byl np z iglakow i zeby zostala tylko ta kawa, czyli po raz drugi dla kazdego co dla niego ps. kazdy z nas puszcza baki i chyba nie powinno to nikogo dziwic senna, troche malutka ta szeregoweczka 92m2 na dwoch poziomach to nie jest za duzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 06.11.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 A ja ostatnio się zastanawiałam dlaczego zdecydowałam się na dom a nie na szereg???I jakbym dzisiaj zobaczyła fajną ofertę to kupuje. Koszt ten sam. Jedynie co mi świta to że nie było fajnych szeregówek po tej stronie Wrocławia, a te co były fajne w innych miejscach to miały powierzchnie 169m2 - a na taką już mnie stać nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 06.11.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 .... z szacunkiem dla myślących odmiennie. sprawdź czy może dom obejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 06.11.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Chyba raczysz sobie żartować, działka ma 160m odejmij 60m na dom 25m na podjazd, chodnik i zostaje ok 65m. czyli gdzieś 8X8m. (czyli większy pokój) Grilem uszczęśliwisz sąsiadów i będzie zaraz wojna , potrenować koszenie na takim skrawku? nawet kosą się nie zamachniesz, a wywiesić to możesz wypraną chusteczkę i pamiętaj bąka to będziesz musiał puszczać dyskretnie, bo ze trzy sąsiadki to usłyszą i dopiero będzie wstyd nie wiem jakie masz gacie wielkie ale na 65m2 kilka ich chyba zmiescisz? pozatym to chyba jest upgrade jezeli zamiast wieszac je nad wanna w minilazience w blokach mozesz sie nimi pochwalic przed siasadami rozwieszajac je okazale na trawniku lub na strychu? Co do przykladu skrajnej malej dzialki 160m2??? zaloze sie ze tam domek jest prawie przy samej drodze (zapewne osiedlowej) tak, ze ten tyl pewnie wiekszy jest Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 06.11.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Mieszkam w kamienicy 73m2 mieszkania dwóch sąsiadów jeden na dole drugi na górze Nikogo po bokach, miejsce do parkowania na podwórku i .... buduję dom. Na segment nie zdecydowałbym się (w kosztach to tylko 1 ściana więcej + koszt działki) a za to Wolnoc Tomku (nomen omen ) w swoim domku. Poza tym 160 m na 3 czy 4 kondygnacjach, to po roku czy dwóch "treningu" można startować w wyścigu rozgrywanym w USA po schodach na szczyt Empire State Building Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.11.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Chyba raczysz sobie żartować, działka ma 160m odejmij 60m na dom 25m na podjazd, chodnik i zostaje ok 65m. czyli gdzieś 8X8m. (czyli większy pokój) Grilem uszczęśliwisz sąsiadów i będzie zaraz wojna , potrenować koszenie na takim skrawku? nawet kosą się nie zamachniesz, a wywiesić to możesz wypraną chusteczkę i pamiętaj bąka to będziesz musiał puszczać dyskretnie, bo ze trzy sąsiadki to usłyszą i dopiero będzie wstyd nie wiem jakie masz gacie wielkie ale na 65m2 kilka ich chyba zmiescisz? pozatym to chyba jest upgrade jezeli zamiast wieszac je nad wanna w minilazience w blokach mozesz sie nimi pochwalic przed siasadami rozwieszajac je okazale na trawniku lub na strychu? Co do przykladu skrajnej malej dzialki 160m2??? zaloze sie ze tam domek jest prawie przy samej drodze (zapewne osiedlowej) tak, ze ten tyl pewnie wiekszy jest Przemek Jak ma duży i zgrabny , to czemu nie, ale tylko w wolnostojącym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
senna 06.11.2006 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Dziękuję za wszystkie wypowiedzi Odpowiem na niektóre z nich. Nie zamierzam suszyć ubrań na dworze. Nawet mi to do głowy nie przyszło. Nie wiem dlaczego większości z Was domek kojarzy się z grillem. To absurd. Nie chce mi się kosić trawy i obmalowywać na biało drzew Od tego mam działkę. Nie podpisałem jeszcze umowy z deweloperem, więc stąd moje pytania. To w sumie trochę pieniędzy do wydania. Nie zamierzam mieszkać na takim osiedlu dla szpanu, tylko dla bezpieczeństwa mojego dziecka i możliwości zjedzenia śniadania na tarasie i poczucia komfortu jakiego nie daje mi mieszkanie w 11-piętrowym bloku. Pytałem o to czy cena jest adekwatna do oferty.... Może ktoś z Was ma informacje na temat budowy osiedli w zabudowie szeregowej w obrębie Katowic, które przedstawiaja lepsze warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 06.11.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 a za to Wolnoc Tomku i co bedziesz robil ? smiecie przez okno wyrzucal, czy latal nago po ogrodzie ? sorry, mialam sie juz wiecej nie odzywac w takich tematach... ale poprostu szkoda mi ludzi ktorzy wchodza na forum, zadaja pytanie i okazuje sie ze wszystko co sobie wymyslili jest beee Nefer i Sumik, z doswiadczenia konstruktywnie napisali na co zwrocic uwage itp ale reszta postow jest na zasadzie... moje jest lepsze, moje jest jedynie politycznie prawidlowe. A ten pietrowy blok nazywa sie domem w zabudowie szeregowej i moge dla szpanu, co wiecej popartego nazewnictwem powiedziec ze mam dom... a nie 160 metrowe mieszkanie trzy poziomowe rusek, dawaj photo tego duzego i zgrabnego moze byc nawet na tle wolnostojacego Nie zamierzam suszyć ubrań na dworze. Nawet mi to do głowy nie przyszło. Nie wiem dlaczego większości z Was domek kojarzy się z grillem. To absurd. Nie chce mi się kosić trawy i obmalowywać na biało drzew Od tego mam działkę. od suszenia klamotow jest suszarnia w chalupie... a zieleniny nie lubie, no nie lubie i juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.11.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Senna - mam jedną konkretną radę - zanim kupisz, weź jakiegoś budowlańca, niech bardzo porządnie oceni jakość prac i materiałów. Mam nadzieję, że nie kupujesz przyszłego szeregowca czy projektu , tylko istniejący budynek. Koło mnie developer zbudował takie cudo, ludzie klną i poprawiają, poprawiają (częściowo poprawia developer ). Wiele rzeczy zostało zrobione najtaniej jak się tylko dało i posypało się jak się domyślasz szybko - poprawki były juz pierwszej zimy po zasiedleniu. Jesli chodzi o same uroki mieszkania w szeregówce - intymnie nie jest, ale akurat tamci ludzie wszyscy są sympatyczni i się dogadują ze sobą. Zintegrowali się walcząc z developerem . Intymnie nie jest - ogródki maluskie, sąsiadów widać i słychać, ale do "wypuszczenia dzieci", posiedzenia na trawce i zasadzenia drzewka się nadają. Na pewno blok to nie jest. W razie czego jak zechcesz pokosić więcej trawy powinieneś szybko szeregówkę sprzedac - w tej inwestycji koło mnie domki poszły migiem, jeszcze teraz ludzie się pytają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 07.11.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Cena: 294 000 - stan deweloperski, czyli wszystko co trzeba. w zasadzie szukalbym haczyka bo cena jest o jakies minimum 100tys nizsza niz powinna byc (zakladajac, ze jest to nawet zadupie). Ten 'stan developerski'.. czy sa tam - wylewki - istalacje elektr hydra, kanaliz - sciany wewn i tynki - osprzet elektryczyny (kontakty, wlaczniki swiatel) - schody - piec - ocieplony dach ... bo ja kupowalem szereg (wiekszy) bez tego co wymienilem i kosztowal 240 narozna 220 srodkowy rok temu.. a te 'punkty' kosztowaly mnie pewnie z jakies 100 tys z robocizna bez rachunkow.. zakladajac oszczednosci bylbym w stanie zbic z tego max!!! 20 tys ale bylaby instalacja bez podlogowki i kotla kondens, sosnowe schody itp (bieda) Jezeli nie ma ryzyka ze developer zgarnie kase i nie bedzie domku oraz ze nie stoi on nad kopalnia, w strefie zalewowej, nie grasuja tam seryjni mordercy itp....to brac w ciemno jezeli odpowiada Ci wizja miniogrodeczkow i biegania po schodach Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts