agnes 23.04.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Z czego najlepiej zrobic ścieżkę na trwaniku ? Nie chcę żadnych kostek,wolę aby było bardziej naturalnie,podobają mie sie takie kamienne scieżki ale skąd wziąć taki kamień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 23.04.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Agnes, możesz to zrobić z dużej (20cm) kostki granitowej, układając ją z odstępami, które przerośnie trawa. Ważne, by ułożyć ja równo z powierzchnią gruntu, aby można było jeździć kosiarką. Nową kostkę można kupić w hurtowniach i zakładach kamieniarskich, niestety dość droga, Tańszą można kupić z rozbiórek dróg. Można też układać mniejszą kostkę ( 6cm,8cm,10cm)Wychodzi taniej na m2, ale wymaga podbudowy podobnie jak pod puzle. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 24.04.2003 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 ja wykorzystałem do tego dcelu stare płyty chodnikowe - po prostu połozyłem je na trawniku...zapadły się przerosły trawą i jest oksnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 24.04.2003 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Można również użyć otoczaków (polnych kamieni).Tego wszędzie pełno. Wybrać tylko odpowiednią wielkość i kształt.Gospodarze po wsiach nieraz proszą się o zabranie z pola sterty kamieni - za darmo.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 24.04.2003 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Otoczaki chyba nie są dość płaskie ,a mi chodzi o płaskie kamienie,jest u nas taki stary kamieniołom i tam są płaskie kamienie tylko się kruszą nie wiem czy takie mogę wykorzystać,w publikacjach nt.ogrodów widać takie ścieżki z kamieni płaskich ,skąd oni to biorą ,kupują ? Kostka nie wchodzi w grę ,tę będę miała przed domem i garażem i wystarczy,chciałabym aby ścieżka wygladała dość dziko i naturalnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 24.04.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Otoczaki mają bardzo różne kształty (nie są okrągłe jak piłka). trzeba je tylko dokładnie pooglądać i zawsze wybierzesz taki, który będzie w jakiejś części płaski.Ale możesz spróbować też w żwirowni lub kamieniołomie. Tam można spotkać kamieniarzy, którzy przyjeżdżają i rozbijają kamienie na miejscu na płaskie plastry, które wykorzystują do różnych murków (np.cyklopowych), pomników lub innych rzeczy.Możesz z nimi porozmawiać i może kilka wielkich kamieni podzielą na plastry. Nie będą one miały lustrzanej powierzchni, bo to zawsze kamień, ale spróbować porozmawiać zawsze można.Prawdziwy kamieniarz "tnie" kamień (nawet bardzo duży - moje miały ok 200kg jeden) dłutkiem, klinami i młotkiem/młotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 27.04.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 W centrach ogrodniczych są różne takie betonowe płaskie płyty we wszelakich formach: żółwiki, kwiatuszki, imitacje wielkich kamieni... sporo tańsze od oryginału (szczególnie żółw ) i można jakoś dekoracyjnie to w trawniczek wkomponować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 27.04.2003 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 Ostatno widzialam na parkingu, dosc ladny czarny, nieregularny, kamien, chyba gabro. Cos podobnego chce u siebie na sciezki, bedzie pasowalo do czarnego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 29.04.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 A może alejka żwirowa? Powinna mieć podbudowę i wyściółkę aby chwast nie przerastały, więc wymaga nieco pracy, ale wygląda naturalnie i nie ma problemu z materiałem.Inna wersja bardziej związana z naturą to bruk drewniany z pociętych na plastry pniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 29.04.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 aleja żwirkowa stwarza problemy - przede wszystkim przy cięciu boków trawnika kosiarką żwirek może wylatywać spod kosiarki (trzeba uważać) - poza tym alejka ze żwiru jest kłopotliwa dla osób starszych... pomysł z pniakami lub belkami dobry i sprawdzony... snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 29.04.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Widziałem alejkę wyłożoną kilkucentymetrowej grubości plastrami dębu - wyglądała bardzo ładnie. Dąb nie jest co prawda tak trwały jak kamień, ale z pewnością poleży kilka, a może kilkanaście lat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 30.04.2003 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Z plastrami pni jest problem, że lubią być śliskie w wilgotny dzień. Można na nich ładnie pojechać.. Ponoć sa patenty na zachowanie antypoślizgu. Może ktoś wie jakie? Z tego co słyszałam o kamieniach, żeby nie były śliskie, to się je palnikiem traktuje gazowym i zmatawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 30.04.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Może się mylę, ale wg mnie kamienie są bardziej śliskie niż drewno. Pień przecięty w poprzek słoi ma naturalną chropowatość. U mnie są zrobione schody do altanki z pni grubej sosny, leżą już pare lat (zabezpieczyłem je) i jeszcze ani razu nikt się na nich nie poślizgnął. Przepraszam, skłamałem jeden raz wpadł w poślizg nasz kotek, ale wypadł z taką szybkością z altanki, że nawet gdyby miał bieżnikowane łapki, też by nie wyhamował.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
achen 01.05.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2003 Naturalny i bardzo atrakcyjny efekt można uzyskać z płyt piaskowca są one płaskie (grub. np 4 cm) i nieregularne na krawędziach pod wpływem warunków atmosferyczych piaskowiec może zielenieć ale ma być naturalnie to będzie ładnie ............. Zgadzam się też że ładnie i naturalnie wygląda "bruk" z ciętego w poprzeg drzewa ( ostatnio miałam taką realizację - był to wybrukowany plac przed grillem - szczeliny wypełnione zostały drobnym grysikiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts