Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co na ?cie?k? w trawie ?

Recommended Posts

Agnes, możesz to zrobić z dużej (20cm) kostki granitowej, układając ją z odstępami, które przerośnie trawa. Ważne, by ułożyć ja równo z powierzchnią gruntu, aby można było jeździć kosiarką. Nową kostkę można kupić w hurtowniach i zakładach kamieniarskich, niestety dość droga, Tańszą można kupić z rozbiórek dróg. Można też układać mniejszą kostkę ( 6cm,8cm,10cm)Wychodzi taniej na m2, ale wymaga podbudowy podobnie jak pod puzle. Powodzenia.

Otoczaki chyba nie są dość płaskie ,a mi chodzi o płaskie kamienie,jest u nas taki stary kamieniołom i tam są płaskie kamienie tylko się kruszą nie wiem czy takie mogę wykorzystać,w publikacjach nt.ogrodów widać takie ścieżki z kamieni płaskich ,skąd oni to biorą ,kupują ? Kostka nie wchodzi w grę ,tę będę miała przed domem i garażem i wystarczy,chciałabym aby ścieżka wygladała dość dziko i naturalnie .

Otoczaki mają bardzo różne kształty (nie są okrągłe jak piłka). trzeba je tylko dokładnie pooglądać i zawsze wybierzesz taki, który będzie w jakiejś części płaski.

Ale możesz spróbować też w żwirowni lub kamieniołomie. Tam można spotkać kamieniarzy, którzy przyjeżdżają i rozbijają kamienie na miejscu na płaskie plastry, które wykorzystują do różnych murków (np.cyklopowych), pomników lub innych rzeczy.Możesz z nimi porozmawiać i może kilka wielkich kamieni podzielą na plastry. Nie będą one miały lustrzanej powierzchni, bo to zawsze kamień, ale spróbować porozmawiać zawsze można.

Prawdziwy kamieniarz "tnie" kamień (nawet bardzo duży - moje miały ok 200kg jeden) dłutkiem, klinami i młotkiem/młotem.

A może alejka żwirowa?

Powinna mieć podbudowę i wyściółkę aby chwast nie przerastały, więc wymaga nieco pracy, ale wygląda naturalnie i nie ma problemu z materiałem.

Inna wersja bardziej związana z naturą to bruk drewniany z pociętych na plastry pniaków.

Może się mylę, ale wg mnie kamienie są bardziej śliskie niż drewno. Pień przecięty w poprzek słoi ma naturalną chropowatość. U mnie są zrobione schody do altanki z pni grubej sosny, leżą już pare lat (zabezpieczyłem je) i jeszcze ani razu nikt się na nich nie poślizgnął. Przepraszam, skłamałem jeden raz wpadł w poślizg nasz kotek, ale wypadł z taką szybkością z altanki, że nawet gdyby miał bieżnikowane łapki, też by nie wyhamował.

Pozdrawiam Krzysztof

Naturalny i bardzo atrakcyjny efekt można uzyskać z płyt piaskowca są one płaskie (grub. np 4 cm) i nieregularne na krawędziach pod wpływem warunków atmosferyczych piaskowiec może zielenieć ale ma być naturalnie to będzie ładnie ............. Zgadzam się też że ładnie i naturalnie wygląda "bruk" z ciętego w poprzeg drzewa ( ostatnio miałam taką realizację - był to wybrukowany plac przed grillem - szczeliny wypełnione zostały drobnym grysikiem )