K Sławek 06.11.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witam Posiadam piec właśnie na Eko -Groszek i mam go już ponad rok jak narazie sprawuje sie super ale z ustawieniami parametrów miałem troche problemów jednak metoda prób i błędów dojdzie się do wszystkiego.Mam piec 25KW i ten mikroprocesorowy regilato o nazwie Tango Negro.Męczy mnie tylko te ustawiania parametrów i słyszałem juz o regulatorach które same ustawiają sobie parametry do danej temperatury.Mam już jakies doświadczenie na temat tych piecy więc jeśli moge piomóż w czymś to pytajcie może doradze?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrysx 22.12.2006 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Cześć, Mam piec na ekogroszek 15KW z takim właśnie sterownikiem i nie mogę sobie poradzić z jego konfiguracją Jak wejść w tryb serwisowy tego sterownika no i jakie ustawić optymalne parametry? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź! Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K Sławek 22.12.2006 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Jeśli nie masz instrukcji obsługi a na panelu masz od lewej strony ,M,F,potem strzałki dół góra na których pisze start i stop a na końcu nastawa to juz pisze jak tio zrobić.Naciskasz ,F, i masz funkcje ;Pra;Pau;Cdp;PPo;CoC;OFS;bPo;aby je przestawiać naciskasz klawisze góra dół aby póżniej wyjść z ustawień na końcu tych funkcji masz END i naciskasz klawisz góra.Radze zrezygnować z ustawień fabrycznych pieca bo są beznadziejne ja przy 25KW mam zupełnie inne ale do każdego pieca i jak się okazuje węgla i domu są inne ustawienia.W tej chwili mam tak:PRA 11PAU 27CDP 20PPO 0COC 2OFS 6BPO 5Przy tych ustawieniach i przy węglu miniumum 26Mj mam pył i zero jakiegoś śmiesznego żużlu.Wrazie by cośto można pisać ja odpowiem.A z kąd masz piec i jaki masz podajnik ślimakowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 23.12.2006 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Jeśli nie masz instrukcji obsługi a na panelu masz od lewej strony ,M,F,potem strzałki dół góra na których pisze start i stop a na końcu nastawa to juz pisze jak tio zrobić.Naciskasz ,F, i masz funkcje ;Pra;Pau;Cdp;PPo;CoC;OFS;bPo;aby je przestawiać naciskasz klawisze góra dół aby póżniej wyjść z ustawień na końcu tych funkcji masz END i naciskasz klawisz góra.Radze zrezygnować z ustawień fabrycznych pieca bo są beznadziejne ja przy 25KW mam zupełnie inne ale do każdego pieca i jak się okazuje węgla i domu są inne ustawienia.W tej chwili mam tak: PRA 11 PAU 27 CDP 20 PPO 0 COC 2 OFS 6 BPO 5 Przy tych ustawieniach i przy węglu miniumum 26Mj mam pył i zero jakiegoś śmiesznego żużlu.Wrazie by cośto można pisać ja odpowiem.A z kąd masz piec i jaki masz podajnik ślimakowy? witam ciekawe rzeczy piszesz najbardziej podoba mi sie ustawienie parametru PPO(Parametr PPo określa, co które załączenie dmuchawy w trybie przedmuchu ma być podana 1porcja paliwa.) rozumiem ze dzieki Twojemu ustawieniu 0 paliwo podajnik podaje ci caly czas WoW juz widze ten popiol cyt z instrukcji Podsumowując funkcje przedmuchu wyglądają następująco: a) CdP – na ile sekund załączna jest dmuchawa (15sekund) b) PPo – co które załączenie dmuchawy podana porcja paliwa (9cykl) c) Coc – co ile minut załączana jest dmuchawa (CO 4 MINUTY) Jeżeli przedmuch zostaje wyłączony (temperatura spadła o 1stopień od temperatury nastawionej np. nastawiona to 50st.C, a temperatura spadła do 49st.C wszystkie te 3 funkcje zostają wyłączone i aktywna jest tylko funkcja PAu a) funkcja PAu – co ile sekund podać porcję paliwa przy rozpalaniu lub ponownym powrocie do nastawionej temperatury załączana jest zamiennie z funkcjami przedmuchu. Serwisowo PAu ustawione jest na 180sekund, co taki czas podawane jest paliwo, gdy kocioł jest rozpalany lub ponownie wraca do nastawionej temperatury. UWAGA- WARTOŚĆ PARAMETRU bPo MUSI BYĆ ZAWSZE MINIMUM O JEDEN STOPIEŃ NIŻSZA OD WARTOŚCI PARAMETRU OFS. Korekta dopalania opału dotyczy w zasadzie tylko 4 funkcji: 1.PAu, co ile załączyć podawanie w trybie rozpalania i powrotu do temperatury zadanej 2. Funkcje przedmuchu: a) CdP – ile sekund dmucha dmuchawa (15sekund serwisowo) b) PPo – co które włączenie dmuchawy podać porcję paliwa (9cykl) c) Coc – co ile minut włączyć dmuchawę w przedmuchu P.S. jezeli ktos potrzebuje instrukcje obsługi Tango to pisac na priv wysle mailem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K Sławek 23.12.2006 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 PPo mam ustawione na 0 bo wole dopalić węgiel który jest w palenisku a pozatym z jakiej racji ma mi podawać cały czas skoro ustawiłem go na 0 czyli że funkcja nie działa i działać nie będzie bo jak dla mnie to jest nie potrzebna wystarczyły by parametry dmuchawy i podawania węgla oraz czas pauzy podajnika w stanie praca.Nic więcej.Troche chyba mnie nie zrozumiałeś ale ok.Podajnik podaje paliwo tylko i wyłącznie w stanie PRACA i tylko przez 11 sekund.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 23.12.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 witampoprostu producenci sterownikTango stosuja i do kociolkow z podajnikiem slimakowym jak i do tlokowych stad ta roznica w ustawieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 26.12.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Witam, a ja mam pytanie odnośnie montażu takiego pieca na ekogroszek z podajnikiem.1. Wiemy że pomieszczenie musi być odpowiedni duze, jakie wy macie?2. Drugie pytanie , to jak wstawiliście taki kolos (trochę to waży >350kg) do tzw. . kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K Sławek 31.12.2006 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Ja mam kotłownie o wymiarach 3.5/2.5m i jest troche mała jak masz większą to fajnie bo ja mam problemy z wnoszeniem worków ale tak to jest luz.A z montarzem to mieli troche problemów ale go porozkręcali i w cześciach wnosili i z trgo co wiem to nie było tak żle.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 31.12.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Witam, a ja mam pytanie odnośnie montażu takiego pieca na ekogroszek z podajnikiem. 1. Wiemy że pomieszczenie musi być odpowiedni duze, jakie wy macie? 2. Drugie pytanie , to jak wstawiliście taki kolos (trochę to waży >350kg) do tzw. . kotłowni? witam odn 1 2,5x8 20 m2 duza ale dzieki temu kupuje workowany ekogroszek tylko raz w roku odn 2 ooooooo tak ooooo 4 chlopa na pasach - zdjeli tylko kosz i wsadzili go przez drzwi (kociol a potem kosz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 31.12.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 U mnie po nowym roku będzie też problem ze zniesieniem pieca (prawdopodobnie Hef eko-plus 25 kw) do piwnicy po schodach o szerokości około 70 cm. Dodatkowym utrudnieniem będzie zakręt na tych schodach.Jak tu znosić taki ciężar (4oo kg) w tak wąskim korytarzu w dodatku po schodach ? Za dużo ludzi się tam nie zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K Sławek 09.01.2007 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Jak możecie napiszcie mi ile płacicie za tone węgla bo zaczyna mnie to troche irytować teraz zapłaciłem 550 zł a jeszcze w tamtym roku płaciłem 460 zł.Mówie cały czas o węglu workowanym.Aha i jak ktoś może to jaką macie kalorycznośc węgla ja w tej chwili mam 26Mj i jest dośc wporzątku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 13.01.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam.Ponieważ staję przed wyborem kotła co, mam prośbę o informację: chciałbym kupić kocioł wielopaliwowy, tj na ekogorszek, pelety i ew. owies. Czy oprócz KOSTRZEWY i POLIMETU są jeszcze inni producenci takich urządzeń? Dodam, że najbardziej "widzi mi się" GRANPAL (dodatkowo można palić owies), ale ze względu na wymiary kotłowni powinienem zastosować kocioł z zasobnikiem po prawej stronie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 13.01.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Jak możecie napiszcie mi ile płacicie za tone węgla bo zaczyna mnie to troche irytować teraz zapłaciłem 550 zł a jeszcze w tamtym roku płaciłem 460 zł.Mówie cały czas o węglu workowanym.Aha i jak ktoś może to jaką macie kalorycznośc węgla ja w tej chwili mam 26Mj i jest dośc wporzątku.Pozdrawiam. Jesnią płaciłem po 500 zł/t i zaworkowali mi na składzie, tylko trochę ciężkie te worki - 50 kg. Obecnie znalazłem ofertę za 390 zł/t. Myślę kupić i już samemu poworkować przed domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mir11 15.01.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witam. Ponieważ staję przed wyborem kotła co, mam prośbę o informację: chciałbym kupić kocioł wielopaliwowy, tj na ekogorszek, pelety i ew. owies. Czy oprócz KOSTRZEWY i POLIMETU są jeszcze inni producenci takich urządzeń? Dodam, że najbardziej "widzi mi się" GRANPAL (dodatkowo można palić owies), ale ze względu na wymiary kotłowni powinienem zastosować kocioł z zasobnikiem po prawej stronie. Pozdrawiam. Granpal ma zasobnik po prawej stronie. generalnie polecam. Pale owsem, kupiłem 2-letni owies po 200zł. Przy obecnych temperaturach ogrzanie domu 200m2 i cw kosztuje mnie 5-6 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 15.01.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witam. Ponieważ staję przed wyborem kotła co, mam prośbę o informację: chciałbym kupić kocioł wielopaliwowy, tj na ekogorszek, pelety i ew. owies. Czy oprócz KOSTRZEWY i POLIMETU są jeszcze inni producenci takich urządzeń? Dodam, że najbardziej "widzi mi się" GRANPAL (dodatkowo można palić owies), ale ze względu na wymiary kotłowni powinienem zastosować kocioł z zasobnikiem po prawej stronie. Pozdrawiam. Granpal ma zasobnik po prawej stronie. generalnie polecam. Pale owsem, kupiłem 2-letni owies po 200zł. Przy obecnych temperaturach ogrzanie domu 200m2 i cw kosztuje mnie 5-6 zł Mir11, wg moich informacji GRANPAL ma zasobnik z tyłu i nie ma możliwości zmiany usytuowania ze względu na konstrukcję pieca. Gdybyś miał rację nie poszukiwałbym innych pieców ... A tak skłaniam się ku Lingowi (Duo lub Combi). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 15.01.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Granpal ma zasobnik po prawej stronie. generalnie polecam. Pale owsem, kupiłem 2-letni owies po 200zł. Przy obecnych temperaturach ogrzanie domu 200m2 i cw kosztuje mnie 5-6 zł jestem zaskoczony co to był za owies na rynkach owies chodzi od 500 do 600 zł z tonę tez sie nad tym zastanawiałem i doszedłem niestety ze musiałbym go sam uprawiać żeby mi sie to opłacało inaczej przy cenie ekogroszku za tą cene kompletnie sie to nie kalkuluje poszperałem i znalazłem to : z badaniua w gminie gdzie dopłacano rolnikom do pieców na owies : Plus, Minus… +Dla rolników użytkujących palnik na owies nie bez znaczenia ma fakt możliwość produkcji własnego paliwa i jednocześnie pozbycia się kłopotów ze sprzedażą. +Poprzez zastosowanie wielkiej ilości palników w naszym rejonie zostanie utworzony liczący się rynek zbytu +Ogrzewanie gospodarstw za pomocą paliwa odnawialnego (owsa) przyczyni się do ochrony środowiska. +Komfort ogrzewania owsem jest na tyle duży, że „dokładanie do pieca” sprowadza się do uzupełniania zbiornika na owies. Całą resztę robi maszyna. +uzyskiwany popiół można przeznaczyć jako naturalny nawóz do własnych ogrodów, sadów. -Przy zakupie owsa w wysokiej cenie koszty ekonomiczne przekraczają koszty ogrzewania węglowego. -Dość wysoka cena palnika na owies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 15.01.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 owies najtanszy jest w czasie żniw w zeszłym roku w mojej okolicy pelnowartosciowy owies kosztowal 200zł za tone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mir11 16.01.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Witam. Ponieważ staję przed wyborem kotła co, mam prośbę o informację: chciałbym kupić kocioł wielopaliwowy, tj na ekogorszek, pelety i ew. owies. Czy oprócz KOSTRZEWY i POLIMETU są jeszcze inni producenci takich urządzeń? Dodam, że najbardziej "widzi mi się" GRANPAL (dodatkowo można palić owies), ale ze względu na wymiary kotłowni powinienem zastosować kocioł z zasobnikiem po prawej stronie. Pozdrawiam. Granpal ma zasobnik po prawej stronie. generalnie polecam. Pale owsem, kupiłem 2-letni owies po 200zł. Przy obecnych temperaturach ogrzanie domu 200m2 i cw kosztuje mnie 5-6 zł Mir11, wg moich informacji GRANPAL ma zasobnik z tyłu i nie ma możliwości zmiany usytuowania ze względu na konstrukcję pieca. Gdybyś miał rację nie poszukiwałbym innych pieców ... A tak skłaniam się ku Lingowi (Duo lub Combi). Pozdrawiam. Może tak to wygląda. Ale granpala ustawia się bokiem,poniewaz wyjscia do komina jest po środku kotła z boku. Na dpdatek mozna przekręcic czopuch z z lewj strony na prawa i masz wtedy zasobik z praej strony lub z lewej. Obejrzyj sobie zwymiarowane rysunki kotła na stronie polimetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mir11 16.01.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Granpal ma zasobnik po prawej stronie. generalnie polecam. Pale owsem, kupiłem 2-letni owies po 200zł. Przy obecnych temperaturach ogrzanie domu 200m2 i cw kosztuje mnie 5-6 zł jestem zaskoczony co to był za owies na rynkach owies chodzi od 500 do 600 zł z tonę tez sie nad tym zastanawiałem i doszedłem niestety ze musiałbym go sam uprawiać żeby mi sie to opłacało inaczej przy cenie ekogroszku za tą cene kompletnie sie to nie kalkuluje poszperałem i znalazłem to : z badaniua w gminie gdzie dopłacano rolnikom do pieców na owies : Plus, Minus… +Dla rolników użytkujących palnik na owies nie bez znaczenia ma fakt możliwość produkcji własnego paliwa i jednocześnie pozbycia się kłopotów ze sprzedażą. +Poprzez zastosowanie wielkiej ilości palników w naszym rejonie zostanie utworzony liczący się rynek zbytu +Ogrzewanie gospodarstw za pomocą paliwa odnawialnego (owsa) przyczyni się do ochrony środowiska. +Komfort ogrzewania owsem jest na tyle duży, że „dokładanie do pieca” sprowadza się do uzupełniania zbiornika na owies. Całą resztę robi maszyna. +uzyskiwany popiół można przeznaczyć jako naturalny nawóz do własnych ogrodów, sadów. -Przy zakupie owsa w wysokiej cenie koszty ekonomiczne przekraczają koszty ogrzewania węglowego. -Dość wysoka cena palnika na owies ja kupowałem owies w listopadzie wtedy cena oscylowała w granicach 400-450 zł. ja kupiłem owies dwuletni i wilgotny nie nadajacy sie na pasze za połowę ceny. Dzisiejsze ceny zbóż są ekstremalne ze względu na suche lato a pożniej na ciągłe deszcze które nie pozwoliły zebrac do końca i tak kieskich plonów. W poprzednich latach cena zbóż oscylowała w granicach 300 zł. Nawet tego lata w czasie zniw były takie ceny. Teraz ciągle rosną ponieważ dobrego jakościowo zboża brakuje. W przyszły roku ceny na pewno sie unormują. JA gdybym miał wybierać przy obecnj cenie owsa i ekogroszku to i tak bym wybrał owies, ze względu na czystość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 16.01.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Mir11, wg moich informacji GRANPAL ma zasobnik z tyłu i nie ma możliwości zmiany usytuowania ze względu na konstrukcję pieca. Gdybyś miał rację nie poszukiwałbym innych pieców ... A tak skłaniam się ku Lingowi (Duo lub Combi). Pozdrawiam. Może tak to wygląda. Ale granpala ustawia się bokiem,poniewaz wyjscia do komina jest po środku kotła z boku. Na dpdatek mozna przekręcic czopuch z z lewj strony na prawa i masz wtedy zasobik z praej strony lub z lewej. Obejrzyj sobie zwymiarowane rysunki kotła na stronie polimetu Fakt - GRANPAL ma wyjście z boku, ale ponieważ moja kotłownia ma kształt małego kwadratu z kominem w rogu muszę szukać kotła z dostępem od czoła i zasobnikiem po prawej stronie. Gdyby nie to, wziąłbym GRANPALA... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts