tergus 06.11.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witam Grzejniki w domu mam od połowy coraz to chłodniejsze, a na dole zimne.Pierwszy sezon grzewczy. Nie wiem czy są one za małe, czy jakaś inna przyczyna tkwi w tym niezrozumiałym dla mnie zjawisku.Jeśli ktoś ma podobnie, albo wie o co tu chodzi proszę o pomoc.Pozdrawiam.Janusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.11.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Grzejniki dobrze jest odpowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 06.11.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Wg mnie powietrze jest w grzejnikach. Tylko nie pamiętam czy powinny być zimne na dole czy na górze gdy są zapowietrzone. Może niech sie lepiej wypowiedzą eksperci w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tergus 06.11.2006 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Grzejniki są odpowietrzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 07.11.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 W moim mieszkaniu miałam takie grzejniki (purmo) i system , że musiałam je odpowietrzać na początku seonu po kilka razy. Robiłam to sama - Pan z administracji pokazał się raz i więcej nie mogłam się doprosić - robił przy tym takie miny i udawał wszystkowiedzącego speca. Więc brałam klucz, miskę i ręczniki - i odpowietrzałam do skutku - jak pisałam - po kilka razy - w trakcie sezonu też się zdarzało - np. w łazience - przy drabinkowym grzejniku - grzała tylko połowa - dolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.11.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Więc brałam klucz, miskę i ręczniki - i odpowietrzałam do skutku - jak pisałam - po kilka razy - w trakcie sezonu też się zdarzało - np. w łazience - przy drabinkowym grzejniku - grzała tylko połowa - dolna. I tak należy robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 07.11.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Odpowietrzyć, nie bać się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.11.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 lub uzupełnic wode Może poprostu masz za malow wody w instalacji (to tez trzeba uzupełniac) Dobic wody i odpowietrzyć. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 07.11.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Podobno pompka lubi zasysać powietrze i stąd te problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kukluxik 07.11.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Kurcze - ja tez tak mam U góry cieplutkie - od połowy letnie lub nawet zimne . Ale przecież odpowietrzane i to wielokrotnie - woda sie wylewa jak odpowietrzam a jak dobijam to przez przewał leci więc chyba jest jej wystarczająco ? Już sama nie wiem - to moja druga zima w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobertt 09.11.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Ja tak mam przy grzejniku 1,5m a przy 1,0m są całe ciepłe więc uznałem że tak ma być.Grzejniki firmy convector ciepłe od góry oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.11.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 mam pytanie a w zasadzie parę pytań,być może wydadzą się nie związane z tematem, ale..... 1) gdzie mieszkaliście przed przeprowadzeniem się do domu,2) jakie macie kotły, chodzi o paliwo,3) czy macie ciepło, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 09.11.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 ja tez ostatnio borykałem się z odpaleniem nowej instalacji i odpowietrzeniem jej. DObrze jest przed odpaleniem pieca (kotła), uzupełnic wodę, odpowietrzyć wszystkie grzejniki, jeśli jest możliwosć włączyć pompke obiegową na np. 1 godzinę i potem ponownie odpowietrzyć cały układ, trzeba przy tym pilnować aby nie brakło wody, z reguły grzejniki które są zapowietrzone nie grzeją wcale, albo tylko minimalnie. Ja tak robiłem u siebie (piec na ekogroszek). ps. miałem również taką sytuację że nie grzały grzejniki na parterze... po wyczyszczeniu filtra przed pompką obiegową wszytko wróciło do normalności. Nowy piec z wkładem żeliwnym...Jeżeli grzejnik nie grzeje wcale albo tylko w połowie, to pewnie jest zapowietrzony. Z tego co słyszałem niektóre grzejniki muszą być montowane pod delikatnym skosie, aby powietrze z nich wyszło przez zawór odpowietrzający. Ale moge się mylić oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kukluxik 10.11.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 No to wczoraj pytałam majstra dlaczego mam górą gorące a dołem letnie grzejniki . Też myślał że zapowietrzone - odkręcał wentylki ale sama wola leciała. Póżniej zapytał jaką średnio mamy temperaturę na piecu . Jak usłyszła że 40 st. to się zaczął śmiać i mówi żebym na 60 rozpaliła i pompkę ustawiła na szybszy obrót to będę miała cały grzejnik ciepły. Twierdzi że woda wpływa góra i jak 40 st. przepłynie przez grzejnik to się wystudzi i normalne że wypływa zimniejsza sama juz nie wiem co robić 1950 Ad1) ja mieszkałam w bloku ad2) piec węglowo - drzewny z Biecza ad3) generalnie mam ciepło ( no zależy ile do pieca dołoże i jaki mróz ściśnie ) ale przy tych średnich 40 st na piecu w domu ma 20 - 21 temperaturkę co jak dla mojej rodziniki jest wystarczające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 10.11.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 ja mam ten sam problem odpowietrzałam grzejniki ale nadal są ciepłe tylko u góry tłumaczyli mi to tym, że niską temperaturę mam i jak będzie chłodniej to grzejniki będą grzały cała parą i będą całe ciepłę - to już nic nie wiem może niech się wypowie jakiś fachowiec czy tak może być czy powinny grzać całą powierzchnią ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 10.11.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 a ja mam inny problem z jednym kaloryferem....podczas rozruchu pieca (czyli grzania) jeden sobie wydaje dzwięki przypominające cykanie - pukanie, inaczej tego nie potrafię opisać ....nie ukrywam, ze drazni mnie to, chociaż wiem wtedy ze piec sie włączył....czy moze ktos miał podobny problem......dodam, ze kaloryfer grzeje caly....jaka moze byc tego przyczyna?? bede wdzięczna za podpowiedz pozdrawiam motyczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 10.11.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 No to wczoraj pytałam majstra dlaczego mam górą gorące a dołem letnie grzejniki . Też myślał że zapowietrzone - odkręcał wentylki ale sama wola leciała. Póżniej zapytał jaką średnio mamy temperaturę na piecu . Jak usłyszła że 40 st. to się zaczął śmiać i mówi żebym na 60 rozpaliła i pompkę ustawiła na szybszy obrót to będę miała cały grzejnik ciepły. Twierdzi że woda wpływa góra i jak 40 st. przepłynie przez grzejnik to się wystudzi i normalne że wypływa zimniejsza sama juz nie wiem co robić 1950 Ad1) ja mieszkałam w bloku ad2) piec węglowo - drzewny z Biecza ad3) generalnie mam ciepło ( no zależy ile do pieca dołoże i jaki mróz ściśnie ) ale przy tych średnich 40 st na piecu w domu ma 20 - 21 temperaturkę co jak dla mojej rodziniki jest wystarczające Przy takiej temp kondensat powstający podczas spalani zrzera kocioł !! Dodatkowo zimny powrót (strasznie zimny w tej sytuacji) też skaraca życie tego pieca. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 10.11.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 tzw. punkt (efekt) rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.11.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 1950 Ad1) ja mieszkałam w bloku ad2) piec węglowo - drzewny z Biecza ad3) generalnie mam ciepło ( no zależy ile do pieca dołoże i jaki mróz ściśnie ) ale przy tych średnich 40 st na piecu w domu ma 20 - 21 temperaturkę co jak dla mojej rodziniki jest wystarczające tak przypuszczałem mieszkając w bloku masz zakodowane, że jak grzejnik grzeje to z reguły jest ciepło i odwrotnie jest zimno bo grzejniki nie grzeją, typowe podejście do ogrzewania przez blokowiczówm (to nie jest złośliwość) po przeprowadzeniu się do swoich domów w których są z reguły regulatory czy to pogodowe czy też pokojowe naraz robi się problem bo grzejniki nie grzeją, a one nie grzeją bo w domu jest już założona temperatura, chcąc racjonalnie grzać trzeba się zastanowić, czy chcesz mieć ciepłe grzejniki czy też założoną przez Ciebie temperaturę w domu, w Twoim przypadku instalator ma rację, temperatura 40C na kotle, to zabójstwo dla kotła, przy takiej temperaturze pracy kotła możesz się spodziewać, że po 3-4 latach będziesz wymieniać kocioł na nowy, psiocząc przy okazji na producenta który takie dziadostwo produkuje naciągając klientów, podnieś temperaturę pracy kotła do tych 60C, a temperaturA w domu niech steruje sterownik lub głowice termostatyczne, pompy nie musisz dawać na wyższy bieg, ekonomicznie nie uzasadnione, grzejniki nigdy nie są równomiernie ciepłe na całej powierzchni, zawsze przy wejściu wody są cieplejsze a na powrocie zimniejsze, przekazują przecież ciepło do pomieszczenia, przy niskich temperaturach zasilania 40C na powrocie muszą być znacznie chłodniejsze, a tak wracając do temperatury pracy kotła spytaj instalatora czy masz podnoszenie temperatury powrotu, bo z Twojego posta wynika, że nie, gdybyś miała to nie masz prawa mieć 40C na kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobertt 12.11.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 a ja mam inny problem z jednym kaloryferem....podczas rozruchu pieca (czyli grzania) jeden sobie wydaje dzwięki przypominające cykanie - pukanie, inaczej tego nie potrafię opisać ....nie ukrywam, ze drazni mnie to, chociaż wiem wtedy ze piec sie włączył....czy moze ktos miał podobny problem......dodam, ze kaloryfer grzeje caly....jaka moze byc tego przyczyna?? bede wdzięczna za podpowiedz pozdrawiam motyczka Myśle że to normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts