motyczka 13.11.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 a ja mam inny problem z jednym kaloryferem....podczas rozruchu pieca (czyli grzania) jeden sobie wydaje dzwięki przypominające cykanie - pukanie, inaczej tego nie potrafię opisać ....nie ukrywam, ze drazni mnie to, chociaż wiem wtedy ze piec sie włączył....czy moze ktos miał podobny problem......dodam, ze kaloryfer grzeje caly....jaka moze byc tego przyczyna?? bede wdzięczna za podpowiedz pozdrawiam motyczka Myśle że to normalne naprawdę?? ja poraz pierwszy się z czymś takim spotkałam....to jest dośc głosne pukanie, które slychac nawet na piętrze i tylko w jednym grzejniku...jakoś nie jestem przekonana .... dzieki za odzew pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 13.11.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 1950 nareszcie odpowiedź która wszystko mi rozjaśniła dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kukluxik 15.11.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 1950 dzięki za dobre chęci ale niestety dalej mam wiele pytań bo w temacie jestem zielona jak trawka na wiosnę W bloku były stare grzejniki które prawie w ogóle nie grzały do tego stare okna w efekcie czego w pokoju bywało nawet 14 st. i spaliśmy w czapkach. Teraz wszystkiego sie uczę a każdy doradza inaczej. I człowiek poprostu głupieje Wyjaśnijcie mi dlaczego piec skończy sie po 3-4 latach jesli będe paliła tylko na 40 st. ? słabe spalanie, para, korozja pieca? kombinuję po swojemu Grzejniki nie mają żadnego sterowania - rozumię że muszę dokupić do nich jakieś pokrętełka i nimi ustawiąc temperature jaką chcę mieć w domu ( no te 40 st.np.) Albo sterownik? Nie mam zielonego pojęcia co to jest podnoszenie tem. powrotu ??? do tego służy jakieś urządzenie? No i jeszcze - będę musiała spalać więcej paliwa żeby utrzymać na piecu 60 st. a w domu dalej te 40 st. przy których odczuwamy komfort . TO może przez 4 lata na jedno wyjdzie nowy piec = więcej węgla i drzewa Seria pytań laika Motyczko - u mnie tez jeden kaloryfer ( największy ) wydaje takie dźwięki jak sie rozgrzewa. Potem wszystko się uspokaja. Acha i jeszcze - rozpaliliśmy wczoraj na 60 st. i wszystki kaloryfery były ciepłe góra - dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 15.11.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 1950 Motyczko - u mnie tez jeden kaloryfer ( największy ) wydaje takie dźwięki jak sie rozgrzewa. Potem wszystko się uspokaja. czyli muszę do tego przywyknąc ...ten nie jest najwiekszy, średniaczek w jadalni.....no cóż...musze go polubić dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 15.11.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 A ja dodam że warto mimo wszystko sprawdzić kierunek przepływu wody przez grzejnik. Osobiście obserwowałem podobny do opisywanego stan temperatury grzejnika po czym okazało się że mam instalację podłączoną odwrotnie tzn. zamiast zasilania był powrót Niby nie możliwe ale prawdziwe. Obecnie po poprawce w instalacji grzejniki chodza nawet na ciut niższych parametrach gdyż wzrosła ilośc oddawanego przez nie ciepła bo obniżyłem krzywą by uzyskać tą samą temperaturę. Obecnie grzejniki są prawie równomiernie ciepłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opelx 24.01.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 ...........podciągam temat. Mam też podobny problem z grzejnikiem. Mam piec na ekogroszek, palę nim pierwszy sezon(od początku grudnia) Temperaturę na kotle ustawiłem na 53 stopnie (upał w domu). Do tej pory wszystkie grzejniki grzały równomiernie (były gorące przy w/w temp.). Od kilku dni jeden grzejnik mam na górze dalej gorący a na dole zupełnie zimny, no może chłodny.Dolałem wody do instalacji, odpowietrzyłem kilkakrotnie i dalej nie ma różnicy. Czy ktos mógłby mi coś poradzić w tym temacie?! Nie wierzę w odpowiedzi typu że to normalne, bo przez prawie 2 miesiące był ok, w innych grzejnikach też dobrze, a jeden fiksuje. Pozdrawiam opelx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 29.01.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witajcie!Podpnę się pod wasz wątek.Mam takie pytanie - jak sobie radzicie z odpowietrzaniem grzejników i jednoczesnym utrzymaniem odpowiedniego ciśnienia w instalacji? Jak ja odpowietrzam jakiś grzejnik, to spada ciśnienie w instalacji i piec zaczyna wyświetlać błędy, że jest za niskie ciśnienie. Jak sobie z tym radzicie? Robicie to w dwie osoby? Jedna stoi przy piecu i reguluje ciśnienie a druga odpowietrza grzejnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts