Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

70 LAT HISTORII PEWNEGO SZWEDZKIEGO WYNALAZKU

Beton komórkowy choć jest jednym z najpowszechniej stosowanych materiałów budowlanych, ma stosunkowo niedługą historię. Opracowanie podstawowych zasad jego wytwarzania miało miejsce u schyłku XIX wieku, a pierwsze patenty z nim związane zarejestrowano w Niemczech w 1890 roku, w 1910 roku w Norwegii, w 1921 roku w Danii, i wreszcie w Szwecji

w latach 1924 i 1931.

Najistotniejszymi wydarzeniami w historii betonu komórkowego było:

• opracowanie przez Amerykanów Aylswortha i Dyera metody spulchniania betonu komórkowego przy użyciu proszku aluminiowego, która pomimo wielu lat badań w tej dziedzinie jest nadal stosowana przez wszystkich producentów betonu komórkowego;

• 1923 - wynalezienie przez szwedzkiego architekta Axela Erikksona najkorzystniejszego sposobu utwardzania betonu komórkowego w autoklawach za pomocą gorącej pary wodnej.

Pomimo wcześniejszych osiągnięć i wynalazków to właśnie rok 1923 jest traktowany jako rok narodzin betonu komórkowego na rynku materiałów budowlanych. Swoje powstanie zawdzięcza on kryzysowi energetycznemu, jaki miał miejsce przed ponad siedemdziesięcioma laty w Szwecji. Wtedy bowiem ogłoszono w tym kraju drastyczne ograniczenie zużycia drewna

na cele budowlane. Zaczęto więc gorączkowo poszukiwać materiału, który łączyłby w sobie zalety drewna, takie jak: wysoka izolacyjność cieplna, naturalne pochodzenie surowców, lekkość i łatwość obróbki, a jednocześnie byłby wolny od jego wad, a więc był niegnijący i niepalny.

Pierwszym, który dokonał tej sztuki, był pracujący w mieście Yxhults architekt A. Erikkson. Jako pierwszy na świecie rozpoczął on przemysłową produkcję betonu komórkowego, ofcjalnie rejestrując nowy materiał budowlany pod nazwą Ytong.

Pod względem ilości różnych nazw określających ten sam materiał, beton komórkowy nie ma sobie równych. W naszym kraju znany jest on przede wszystkim jako gazobeton, unipol, belit, belix, termorex, a także najpowszechniej jako: Siporex - jako nazwa wyrobu szwedzkiej frmy, Hebel - niemieckiej, oraz wspomniany wcześniej Ytong.

Cytat za broszurą wydaną przez stowarzyszenie producentów betonu komórkowego

https://forum.murator.pl/topic/65464-654-brutto/#findComment-1442187

rozmawiałam własnie z kierowniczką z Solbetu. Powiedziała, że do lutego nie przewidują wzrostu cen, że spokojnie do tego czasu możemy poczekać jesli chodzi o zamówienie materiału.
https://forum.murator.pl/topic/65464-654-brutto/#findComment-1442236

Mówiąć o cenie bloczków należałoby jeszcze podać ich długośc bo z tego co wiem to na pewno są dwie długości - ja mam np. 49 cm. a wiem że są jeszcze 59 cm. i tu ceny są oczywiście różne.

I jeszcze klasę gęstości i dokładności i czy gładkie czy pióro-wpust.

https://forum.murator.pl/topic/65464-654-brutto/#findComment-1442676