Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trochę OT: płacę 30% VAT na materiały?

fortunata

Recommended Posts

Witam,

czegoś tu nie rozumiem. Mój wykonawca kupuje materiały, płaci za nie 22% VAT, wpisuje je do faktury, dodaje swoją robociznę, na wszystko narzuca 7% VAT i tę sumę mnie przedstawia. Czy tak to ma wyglądać? Czy ja w efekcie płacę 30% VAT na materiały? On twierdzi, że w przeciwnym razie on będzie musiał dać 22% VAT na robociznę. Struktura ostatniej faktury: 70% materiały, 30% robocizna.

Gdyby ktoś zechciał mnie oświecić...

pozdrawiam,

Marcin

Cos jest nie tak, skoro w fakturze masz wyszczególnione materiały to powinienes miec na nie 22% vat (powinien ci udostępnic faktury zakupu, żebyś miał podgląd na ceny za jakie on kupuje - chyba że sie inaczej umowiliście), a za robociznę 7%. Powinien ci wystawić refakture na materiały, ktore zakupił dla ciebie lub brac faktury za materaiły po prostu na twoje nazwisko, bedziesz mógł jeszcze sobie róznice w vacie odzyskac.

On nie bedzie musiał dawać 22% na robociznę bo roboty budowlane w obiektach mieszkaniowych są opodatkowane stawką 7%, to jeszcze dla niego jest korzystniej jak Tobie wystawi fakture na 7% bo moze sobie odzyskac różnice w Vat. Jezeli do twojej ceny materiały liczy w wartości brutto to dla ciebie jest to niekorzystne bo w efekcie wychodzi ci naprawde te 30% vat.

Pozdrawiam

Justyna