Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiadomo, że wraz z ceną usługi można oczekiwać (choć nie zawsze) więcej, ale ...

Czego bez względu na cenę nie powinno zabraknąć na mapie do celów projektowych?

Jakie braki wytknęły Wam kolejne urzędy i fachowcy, którym tę mapę przedstawialiście ?

Czego geodecie nie wolno odpuścić bo później poprawka kosztuje dużo lub jest trudna do realizacji ?

Z czym dało się żyć ale co utruło Was tak, że dziś zadbalibyście o wykonanie tego elementu na mapie dużo lepiej ?

Dziękuję

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/65481-czego-nie-powinno-zabrakn%C4%85%C4%87-na-mapie-do-cel%C3%B3w-projektowych/

Na mapie geodezyjnej musi byc wszysto to co znajduje się w obrebie opracowania danej działki inwestora. Szczególnie urzadzenia podziemne

linia wodociągu ,telef, gazu kable energetyczne. Ogólnie mapa musi sie zgadzac z terenem

I powinny być rzędne - jesli teren działk ijest poniżej, powyżej np. ulicy lub jest nierówny ( spadki itp).

Ja mam nieckę w miejscu gdzie będzie stał dom - różnica niby niewielka na "oko", ale jak się policzy to wychodzi 50 cm w stosunku do ulicy.

Mój architekt do adaptacji chciał to wiedziec i pan geodeta robił drugi raz :)

Zakres takiej mapy musi wynosic nie mniej niz 30 metrów wokół domu i 30 metrów od miejsca z którego bedziemy przyłaczac np wode, gaz czy prad. Ale kazdy geodeta powinien o tym wiedziec.
i żaden tych 30 m nie wytyczy w obrębie projektowym, bo lepiej mu skasowac 3 sąsiadów za pojedyncze mapki niz 1 który pożyczy swoje mapki innym :wink:

Pleciesz Waćpan.

Geodeta musi działać w granicach prawa. Przepis mówi że mapa dc projektowych ma obejmować teren inwestycji oraz teren sąsiedni o zasięgu 30 m. Jeśli tego na mapie nie ma Powiatowy Osrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej takiej mapy nie powinien wypuścić a ZUDP czy Starostwo taka mapę może odrzucić jako wadliwą.

wiem że prawo mówi o 30 m ale wiem też że jeden z geodetów "z oszczędności" narysował mi mape tak że obejmowała dziłkę a wodociągu już nie - na pytanie czemu!!!!!!!!!!!

odpowiedź była taka że kolegom chleb zabiera,

ale może tylko tak tłumaczył swoja nidoróbę, nie wiem

Mapę poprawiał ale i tak nie zrobil 30m... co ZUD powie zobaczymy