Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie drewnianych żaluzji

emma1719500095

Recommended Posts

Hm... niestety nie mogę podzielić się żadnym sprawnym sposobem czyszczenia żaluzji. Dziś "zmęczyłam" te w łazience. Były mocno zakurzone, jakoś wcześniej nie mogłam się zebrać ;) Ale teraz wyglądają jak nowe - czyściłam je od razu ściereczką namoczoną sidoluxem w płynie. Jak dla mnie prezentują się rewelacyjnie. Jedyny minus - to czas jaki mi to zajęło. Bałam się, czy sidolux nie zostawi jakiś zacieków lub innych nierównych powierzchni, ale nie... wszystko idealnie!

Ja taką żaluzję ścągam z zaczepów i myję w wannie mokrą gąbką z preparatem do mycia drewna pronto i płuczę szybko prysznicem wodą, ale chłodną . Suszę, przecieram szmatką z Pronto do drewna. Jest to dużo szybciej niż myć po jednej deseczce na oknie. Nie wypaczy się jeśli woda jest chłodna i nie moczy się długo.

Ja taką żaluzję ścągam z zaczepów i myję w wannie mokrą gąbką z preparatem do mycia drewna pronto i płuczę szybko prysznicem wodą, ale chłodną . Suszę, przecieram szmatką z Pronto do drewna. Jest to dużo szybciej niż myć po jednej deseczce na oknie. Nie wypaczy się jeśli woda jest chłodna i nie moczy się długo.

U mnie "problem" polega na tym, że żaluzje mają 1,60 m szerokości a 2,5 m długości, więc mnie kobietce ;o) ciężko samej udźwignąć je i zmieścić swobodnie w wannie. Może rzeczywiście poszukam wspomnianych powyżej specjalnych sprzętów. Gdyby ktoś znalazł link itd. poproszę o jego umieszczenie.

Drewniane żaluzje nie brudzą się aż tak bardzo. Ja to robiłam góra trzy razy do roku i to nie wszystkie na raz tylko "przy okazji". Przeciągnięcie Prpnto powoduje że mniej się kurzą. W międzyczasie dość łatwo czyszczą się miekką szczotka odkurzacza po zamknięciu na płasko, na jedną, potem na drogą stronę.