Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja c.o.

Gość

Recommended Posts

Mimo, że nie jest to zgodne z przepisami instalatorzy montują seryjnie przeponowe naczynie bezpieczeństwa w miejsce naczynia wzbiorczego otwartego przy systemie wysokotemperaturowym.

Proszę o opinię na ten temat.

Zalety układu zamkniętego pewnie znasz: woda nie paruje, brak kontaktu z powietrzem (woda się nie natlenia), lepsza sprawność układu grzewczego (szczególnie z wymuszonym obiegiem), brak nieestetycznego zbiornika na najwyższej kondygnacji.

Przepis powstał po to, aby uniknąć wypadków zniszczenia instalacji w razie zagotowania się wody.

W mojej instalacji mam dwa zawory bezpieczeństwa o wydajności obliczonej wprost z objętości wody w obiegu (obliczał instalator). Niby miałbym spać spokojnie, ale kupiłem jeszcze UPS do pomki obiegowej.

Ortodoksyjni znajomi twierdzą, że i tak mam w domu bombę!

Ale pomysł z UPS-em wydaje mi sie super . Kazdy ze znajomych mówi mi żebym załozył obieg grawitacyjny, ponoć pompa czerpie dużo pršdu, w przypadku awarii centralne nadal działa itd.. Osobiœcie jestem za obiegiem wymuszonym i nie bardzo podoba mi się wizja zbiornika wyrównawczego np. w łazience. Chciałbym się dowiedzieć ile taka pompa czerpie pršdu no i czy długo wytrzymuje na ups-ie.

Pompka do centralnego czerpie prądu:

na I - 15W

na II - 30 W

na III - 45 W.

Jest to niewiele. W starych domach, ze starym centralnym bez automatyki, na jesieni i na wiosnę pompka musi chodzić cały czas. 24h x 15W = 360W x 30 dni = 10.8 kWh. Prąd kosztuje chyba około 60 groszy za kWh. Jeśli pompka jest włączona cały miesiąc bez przerwy to zużyje prądu za mniej niż 10 złociszy.

UPS dałem używany po wymianie akumulatora, moc nominalna 450VA. Nominalny czas podtrzymania 15 min. wydłuża się w przybliżeniu proporcjonalnie do mocy faktycznej, więc pompka 45W powinna pracować do 150 min.

Wentylator z kotła jest zasilany poza UPS-em, elektronika z UPS-a, ale bierze ok. 5W.

A ja mam pytanie z innej teczki. Czy ktoœ jest urzytkownikiem pieca olejowego Ulrich. Jestem ciekawy jak on się sprawuje w praktyce. Nie jestem pewien czy cena kotła idzie w parze z jakoœciš. Wdzięczny bym był za opinię . A może jest jakiœ inny kocioł niedrogi a godny polecenia. Chodzi mi o piece olejowe.

• 2 weeks później...