Gość 15.02.2002 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Mimo, że nie jest to zgodne z przepisami instalatorzy montują seryjnie przeponowe naczynie bezpieczeństwa w miejsce naczynia wzbiorczego otwartego przy systemie wysokotemperaturowym.Proszę o opinię na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 15.02.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Zalety układu zamkniętego pewnie znasz: woda nie paruje, brak kontaktu z powietrzem (woda się nie natlenia), lepsza sprawność układu grzewczego (szczególnie z wymuszonym obiegiem), brak nieestetycznego zbiornika na najwyższej kondygnacji.Przepis powstał po to, aby uniknąć wypadków zniszczenia instalacji w razie zagotowania się wody.W mojej instalacji mam dwa zawory bezpieczeństwa o wydajności obliczonej wprost z objętości wody w obiegu (obliczał instalator). Niby miałbym spać spokojnie, ale kupiłem jeszcze UPS do pomki obiegowej.Ortodoksyjni znajomi twierdzą, że i tak mam w domu bombę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2002 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Dzięki AzielMasz rację, jedni gorąco przekonują inni straszą - trudno laikowi to wyważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2002 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2002 Ale pomysł z UPS-em wydaje mi sie super . Kazdy ze znajomych mówi mi żebym załozył obieg grawitacyjny, ponoć pompa czerpie dużo pršdu, w przypadku awarii centralne nadal działa itd.. Osobicie jestem za obiegiem wymuszonym i nie bardzo podoba mi się wizja zbiornika wyrównawczego np. w łazience. Chciałbym się dowiedzieć ile taka pompa czerpie pršdu no i czy długo wytrzymuje na ups-ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek M. 18.02.2002 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Pompka do centralnego czerpie prądu:na I - 15Wna II - 30 Wna III - 45 W.Jest to niewiele. W starych domach, ze starym centralnym bez automatyki, na jesieni i na wiosnę pompka musi chodzić cały czas. 24h x 15W = 360W x 30 dni = 10.8 kWh. Prąd kosztuje chyba około 60 groszy za kWh. Jeśli pompka jest włączona cały miesiąc bez przerwy to zużyje prądu za mniej niż 10 złociszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 18.02.2002 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 UPS dałem używany po wymianie akumulatora, moc nominalna 450VA. Nominalny czas podtrzymania 15 min. wydłuża się w przybliżeniu proporcjonalnie do mocy faktycznej, więc pompka 45W powinna pracować do 150 min.Wentylator z kotła jest zasilany poza UPS-em, elektronika z UPS-a, ale bierze ok. 5W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 18.02.2002 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Mam pytanie a ile bierze prądu średnio albo chociaż orientacyjnie piec gazowy? Czy ktoś podłączał całą instalację do UPS-a? (Całą tzn. piec, pompkę ewentualnie inne rzeczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 18.02.2002 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 O co chodzi z tymi UPSami?Czy z obawy o przerwy w dostawch prądu i brak ogrzewania, czy z innych względów?Nie wiem jak jest w małych miejscowościach lub na wsi, bo mieszkam w dużym mieście i nie doskwierają mi braki prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniu 19.02.2002 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 A ja mam pytanie z innej teczki. Czy kto jest urzytkownikiem pieca olejowego Ulrich. Jestem ciekawy jak on się sprawuje w praktyce. Nie jestem pewien czy cena kotła idzie w parze z jakociš. Wdzięczny bym był za opinię . A może jest jaki inny kocioł niedrogi a godny polecenia. Chodzi mi o piece olejowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2002 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 01.03.2002 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Kilka dni temu byłem w firmie, której pracownik pracował wcześniej z kotłami Ulrich i powiedział, że są bardzo czułe na zmiany. Chodzą bez zarzutu (wg. niego) jeśli są zainstalowane dokładnie zgodnie z instrukcją, drobne modyfikacje i mogą być kłopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts