Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong

Recommended Posts

Sciany zewnetrzne domu jednorodzinnego z poddaszem uż z YTONGU , proszę o opinie czy jest to dobry materiał o gr 36 cm lub 40 . Czy ściany rzeczywiście nie muszą być ocieplane ?

Proszę o wady i zalety ew koszty z porównaniu z ceramiką np Porotherm ,

Czy ewentualnie pozostałe elementy czyli ściany wenętrzne , naproża itd też stosować z YTONGA, czy można inne.

Jest sobie ściana i jest sobie zima.

Po wewnętrznej stronie ściany jest +20 po zewnetrznej bywa -20.

patrząc na przekruj ściany, w pewnym miejscu będzie 0 st.

Moi znajomi konstruktorzy słusznie (chyba) twierdzą, iż dobrze by było gdyby ten punkt 0 znajdował sie gdzieś w warstwie izolacyjnej.

Warstwa izolacyjna ze zrozumiałych względów cierpliwiej znosi zmiany temperatur z ujemnych na dodatnie i odwrotnie.

Zbudowałem dom z Ytonga 40 cm. Narazie nie mogę powiedzieć, czy jest ciepło, bo nie jest ogrzewany (rozpocząłem w kwietniu, nie zrobię ogrzewania przed zimą), ale moi murarze robili już niejeden i ostatnio wykonywali prace w okolicy takiego, więc zapytali właściciela o to, jak mu się mieszka. Mówił, że nie ma problemu z temperaturą wewnątrz - nie jest zimno, mieszka się dobrze. Zresztą - jest nawet różnica w dotyku - dotknij zwykły b-k i potem Ytong składowany w tych samych temperaturach - różnica będzie wyczuwalna.

Ogólna tendencja jest w narodzie taka, że zagabnięty na swym podwórku mieszkaniec choćby i szałasu będzie zachwalał ciepło w środku, jedynie słuszny wybór paliwa i kotła :wink:

Pytanie Krzyżak, jakim kosztem to ciepło bo w każdych warunkach można sobie zrobić ciepło (zrobić dobrze :D ), ale raz trzeba do tego parę litrów gazu a raz wagon węgla.

Ja budowałem z PTH 30, dałem 12 cm styropianu. Obok piękny PTH 44 (?) i miało być bez docieplenia. Docieplają właśnie... :wink:

Ogólna tendencja jest w narodzie taka, że zagabnięty na swym podwórku mieszkaniec choćby i szałasu będzie zachwalał ciepło w środku, jedynie słuszny wybór paliwa i kotła :wink:

Pytanie Krzyżak, jakim kosztem to ciepło bo w każdych warunkach można sobie zrobić ciepło (zrobić dobrze :D ), ale raz trzeba do tego parę litrów gazu a raz wagon węgla.

Ja budowałem z PTH 30, dałem 12 cm styropianu. Obok piękny PTH 44 (?) i miało być bez docieplenia. Docieplają właśnie... :wink:

To też fakt - ciężko się czasem ludziom przyznać do porażki na własną prośbę :)

Jak pisałem ja mam jeszcze wszystko przed sobą. Przy ścianach jednowarstwowych bardzo ważne jest, by były dobrze wykonane. Chodzi nie tylko o szpary na spoinach, ale też ocieplenie węgarków itp. Czasem ktoś narzeka a jest to wynikiem podłego dopasowania elementów (murarzom nie chciało się szlifować) a nie samego materiału.

Otóż koszt to ok. 350 zł za gaz na co+cwu miesięcznie, dom ma niecałe 200 m2 i jest z 'Jutonga' :) 36.5 cm - dane z ostatniej zimy, która nie rozpieszczała jak pamiętamy.

Na zasadzie pewnych proporcji powierzchni/kubatury/oporu cieplnego ścian itp. wyliczyłem sobie, że u mnie (ściana 40 cm) miesięcznie na gaz powinno wychodzić mniej - 200-250 miesięcznie (tyle płacę obecnie w bloku za 50 m2).

Życie pokaże. Mam nadzieję, że o Ytongu nie wypowiadali się ludzie kompletnie go nie znający.