Astomar 07.11.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Sciany zewnetrzne domu jednorodzinnego z poddaszem uż z YTONGU , proszę o opinie czy jest to dobry materiał o gr 36 cm lub 40 . Czy ściany rzeczywiście nie muszą być ocieplane ? Proszę o wady i zalety ew koszty z porównaniu z ceramiką np Porotherm , Czy ewentualnie pozostałe elementy czyli ściany wenętrzne , naproża itd też stosować z YTONGA, czy można inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 07.11.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Witama wiec zapytałem wyszukiwarki (na forum) w Twojej sprawie:Pod hasłem "YTONG" znalazlem 2990 wyników,Pod hasłem "beton komórkowy" znalazłem 1375 wyników a ponury63 ładnie opisał sposoby na wyszukiwanie tutaj Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 07.11.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Jest sobie ściana i jest sobie zima.Po wewnętrznej stronie ściany jest +20 po zewnetrznej bywa -20.patrząc na przekruj ściany, w pewnym miejscu będzie 0 st.Moi znajomi konstruktorzy słusznie (chyba) twierdzą, iż dobrze by było gdyby ten punkt 0 znajdował sie gdzieś w warstwie izolacyjnej.Warstwa izolacyjna ze zrozumiałych względów cierpliwiej znosi zmiany temperatur z ujemnych na dodatnie i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyzak1719499897 09.11.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Zbudowałem dom z Ytonga 40 cm. Narazie nie mogę powiedzieć, czy jest ciepło, bo nie jest ogrzewany (rozpocząłem w kwietniu, nie zrobię ogrzewania przed zimą), ale moi murarze robili już niejeden i ostatnio wykonywali prace w okolicy takiego, więc zapytali właściciela o to, jak mu się mieszka. Mówił, że nie ma problemu z temperaturą wewnątrz - nie jest zimno, mieszka się dobrze. Zresztą - jest nawet różnica w dotyku - dotknij zwykły b-k i potem Ytong składowany w tych samych temperaturach - różnica będzie wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 09.11.2006 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Ogólna tendencja jest w narodzie taka, że zagabnięty na swym podwórku mieszkaniec choćby i szałasu będzie zachwalał ciepło w środku, jedynie słuszny wybór paliwa i kotła Pytanie Krzyżak, jakim kosztem to ciepło bo w każdych warunkach można sobie zrobić ciepło (zrobić dobrze ), ale raz trzeba do tego parę litrów gazu a raz wagon węgla. Ja budowałem z PTH 30, dałem 12 cm styropianu. Obok piękny PTH 44 (?) i miało być bez docieplenia. Docieplają właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.11.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Jak śmiecie małe kmiotki podważać w swych maluczkich postach całą machnę marketingową Jutonga wraz z jego wspaniałą ideą ściany jednowarstwowej. To spisek Skandal Afera W IV RP powinni wam zakazać źle pisać o Jutongu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 09.11.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Podobno 7% ludzi w Polsce nie reaguje na reklamy tylko opiera się na doświadczeniu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 10.11.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Tutaj są ciekawe artykuły na temat przegród zewnętrznych: http://republika.pl/mieszkaj_lepiej/przegrody_zewnetrzne.htmPoczytaj, nie wierz w reklamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyzak1719499897 10.11.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Ogólna tendencja jest w narodzie taka, że zagabnięty na swym podwórku mieszkaniec choćby i szałasu będzie zachwalał ciepło w środku, jedynie słuszny wybór paliwa i kotła Pytanie Krzyżak, jakim kosztem to ciepło bo w każdych warunkach można sobie zrobić ciepło (zrobić dobrze ), ale raz trzeba do tego parę litrów gazu a raz wagon węgla. Ja budowałem z PTH 30, dałem 12 cm styropianu. Obok piękny PTH 44 (?) i miało być bez docieplenia. Docieplają właśnie... To też fakt - ciężko się czasem ludziom przyznać do porażki na własną prośbę Jak pisałem ja mam jeszcze wszystko przed sobą. Przy ścianach jednowarstwowych bardzo ważne jest, by były dobrze wykonane. Chodzi nie tylko o szpary na spoinach, ale też ocieplenie węgarków itp. Czasem ktoś narzeka a jest to wynikiem podłego dopasowania elementów (murarzom nie chciało się szlifować) a nie samego materiału. Otóż koszt to ok. 350 zł za gaz na co+cwu miesięcznie, dom ma niecałe 200 m2 i jest z 'Jutonga' 36.5 cm - dane z ostatniej zimy, która nie rozpieszczała jak pamiętamy. Na zasadzie pewnych proporcji powierzchni/kubatury/oporu cieplnego ścian itp. wyliczyłem sobie, że u mnie (ściana 40 cm) miesięcznie na gaz powinno wychodzić mniej - 200-250 miesięcznie (tyle płacę obecnie w bloku za 50 m2). Życie pokaże. Mam nadzieję, że o Ytongu nie wypowiadali się ludzie kompletnie go nie znający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts