sfalisz 07.11.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Jak w temacie. Poczytałem o zaworach mieszających (3 i 4 drogowych) i stwierdziłem że musze taki zainstalować (4 drogowy) u siebie w instalacji CO. Jeden problem - na wszystkich schematach (które znalazłem) zasilanie bojlera jest na grawitacji - i to mi się za bardzo nie podoba. Ma ktoś jakies inne rozwiązanie. Dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexiel 07.11.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 stosuje sie pompe ładującą i po sprawie, oraz zawór zwrotny i działa super, sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sfalisz 07.11.2006 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Co to jest pompa ładująca? zawór zwrotny - rozumie. Jak podłączyć to wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexiel 08.11.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Jak w temacie. Poczytałem o zaworach mieszających (3 i 4 drogowych) i stwierdziłem że musze taki zainstalować (4 drogowy) u siebie w instalacji CO. Jeden problem - na wszystkich schematach (które znalazłem) zasilanie bojlera jest na grawitacji - i to mi się za bardzo nie podoba. Ma ktoś jakies inne rozwiązanie. Dzięki Pozdrawiam Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi Ci o to że wężownica w bojlerze jest zasilana prosto z kotła , grawitacyjnie (ja tak zrozumiałem). W takim rozwiązaniu masz taką samą temperature w bojerze co na kotle, a pompa ładująca i zawór zwrotny powoduje to że jak sobie ustawisz temperature CWU 40 stopni to kombinacja pompa + zawór daję Ci możliwość utrzymywania tej temp z jakąś tam histerezą. Pompa jest wpięta w obieg wężownicy oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sfalisz 09.11.2006 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Chwilke mnie nie było. Opisze krótko jak jest u mnie - kocioł na paliwo stałe (ze sterownikiem i nadmuchem), za wyjściem z kotła wyprowadzenie do zbiornika wyrównawczego a następnie zawór różnicowy i pompa (podłączona w układzie standartowym). Pierwszym punktem za pompą jest wyjście na wężownice bojlera, dalej rozprowadzone zasilanie na grzejniki. W czym problem: za niska temperatura na kotle - szybsze zużycie kotła, niezbyt ciepła woda w bojlerze; jak temperature podkręce to mam "żar tropików" w domu. Rozwiązanie - zawór mieszający czterodrogowy. Tylko jedem problem - znalazłem schemat (http://www.termsystem.com/schematy/st01.jpg) - i wszystko by było dobrze gdyby nie praca bojlera na grawitacji. Jak to zrobić żeby na bojler szła woda o wyższej temperaturze w sposób wymuszony? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexiel 09.11.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Ja mam w powrót z wężownicy wpiętą pompe ładującą i zawór zwrotny i tą pompe mam sterowaną przez sterownik od pieca, bo sama pompa nie wystarczy musi byc jest cos w rodzaju termostatu, który by załączał tę pompe. Dorysowałem do tego obrazka pompe i zawór, ale tu nie można wkleić samego obrazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sfalisz 09.11.2006 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Wyślij na priva - [email protected] Obaczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexiel 10.11.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Poleciało na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts