Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawór mieszający.

Recommended Posts

Jak w temacie. Poczytałem o zaworach mieszających (3 i 4 drogowych) i stwierdziłem że musze taki zainstalować (4 drogowy) u siebie w instalacji CO. Jeden problem - na wszystkich schematach (które znalazłem) zasilanie bojlera jest na grawitacji - i to mi się za bardzo nie podoba. Ma ktoś jakies inne rozwiązanie. Dzięki Pozdrawiam

Jak w temacie. Poczytałem o zaworach mieszających (3 i 4 drogowych) i stwierdziłem że musze taki zainstalować (4 drogowy) u siebie w instalacji CO. Jeden problem - na wszystkich schematach (które znalazłem) zasilanie bojlera jest na grawitacji - i to mi się za bardzo nie podoba. Ma ktoś jakies inne rozwiązanie. Dzięki Pozdrawiam

Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi Ci o to że wężownica w bojlerze jest zasilana prosto z kotła , grawitacyjnie (ja tak zrozumiałem). W takim rozwiązaniu masz taką samą temperature w bojerze co na kotle, a pompa ładująca i zawór zwrotny powoduje to że jak sobie ustawisz temperature CWU 40 stopni to kombinacja pompa + zawór daję Ci możliwość utrzymywania tej temp z jakąś tam histerezą. Pompa jest wpięta w obieg wężownicy oczywiście :)

Chwilke mnie nie było. Opisze krótko jak jest u mnie - kocioł na paliwo stałe (ze sterownikiem i nadmuchem), za wyjściem z kotła wyprowadzenie do zbiornika wyrównawczego a następnie zawór różnicowy i pompa (podłączona w układzie standartowym). Pierwszym punktem za pompą jest wyjście na wężownice bojlera, dalej rozprowadzone zasilanie na grzejniki. W czym problem: za niska temperatura na kotle - szybsze zużycie kotła, niezbyt ciepła woda w bojlerze; jak temperature podkręce to mam "żar tropików" w domu. Rozwiązanie - zawór mieszający czterodrogowy. Tylko jedem problem - znalazłem schemat (http://www.termsystem.com/schematy/st01.jpg) - i wszystko by było dobrze gdyby nie praca bojlera na grawitacji. Jak to zrobić żeby na bojler szła woda o wyższej temperaturze w sposób wymuszony? Pozdrawiam

Ja mam w powrót z wężownicy wpiętą pompe ładującą i zawór zwrotny i tą pompe mam sterowaną przez sterownik od pieca, bo sama pompa nie wystarczy musi byc jest cos w rodzaju termostatu, który by załączał tę pompe. Dorysowałem do tego obrazka pompe i zawór, ale tu nie można wkleić samego obrazka :(