sylwia13 18.01.2007 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 To nie moja Kornelia tylko szymoszkowa .A co do ogrzewania to myślę o takim rozwiązaniu: salon, hol, kuchnia, łazienka - podłogówka, w pokojach grzejniki, piec gazowy kondensacyjny z zamknietą komorą spalania, kominek raczej z dgp(choć zastanawiam się nad pw) i prawdopodobnie solary. Co o takim rzwiązaniu sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmadejski 18.01.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 To nie moja Kornelia tylko szymoszkowa . A co do ogrzewania to myślę o takim rozwiązaniu: salon, hol, kuchnia, łazienka - podłogówka, w pokojach grzejniki, piec gazowy kondensacyjny z zamknietą komorą spalania, kominek raczej z dgp(choć zastanawiam się nad pw) i prawdopodobnie solary. Co o takim rzwiązaniu sądzicie? Ja uważam, że już lepiej wszędzie zrobic podłogówkę ponieważ do grzejników dostarcza się wodę o temp 65-75 a do podłogówki dużo niższą. Jak będzie wszędzie to na piecu ustawiasz 30stopni a nie 70 i wtedy wykorzystujesz kondensacje pary wodnej i masz największą sprawnośc kotła co zapewne powinno się przełożyc na mniejszy koszt użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Gosia Górnik 18.01.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A myśleliście o inteligentnych rozwiązaniach: automatyka żaluzji, symulacja obecności (wł/wył oświetlenia w określonych pomieszczeniach i w różnym czasie), podświetlanie alejek albo tanie światło diodowe (świeci się non-stop) do garażu lub korytaża? O! Alarm z połączeniem do czujników w otworach (kontrola zamknięcia przed uruchomieniem alarmu).Co z internet: kable czy WiFi? Ma ktoś jakies przemyślenia na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 18.01.2007 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 To nie moja Kornelia tylko szymoszkowa . A co do ogrzewania to myślę o takim rozwiązaniu: salon, hol, kuchnia, łazienka - podłogówka, w pokojach grzejniki, piec gazowy kondensacyjny z zamknietą komorą spalania, kominek raczej z dgp(choć zastanawiam się nad pw) i prawdopodobnie solary. Co o takim rzwiązaniu sądzicie? Ja uważam, że już lepiej wszędzie zrobic podłogówkę ponieważ do grzejników dostarcza się wodę o temp 65-75 a do podłogówki dużo niższą. Jak będzie wszędzie to na piecu ustawiasz 30stopni a nie 70 i wtedy wykorzystujesz kondensacje pary wodnej i masz największą sprawnośc kotła co zapewne powinno się przełożyc na mniejszy koszt użytkowania. Ale słyszłam, że niezdrowo mieć ogrzewanie podłogowe w pomieszczeniu gdzie się śpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 18.01.2007 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A myśleliście o inteligentnych rozwiązaniach: automatyka żaluzji, symulacja obecności (wł/wył oświetlenia w określonych pomieszczeniach i w różnym czasie), podświetlanie alejek albo tanie światło diodowe (świeci się non-stop) do garażu lub korytaża? O! Alarm z połączeniem do czujników w otworach (kontrola zamknięcia przed uruchomieniem alarmu).Co z internet: kable czy WiFi? Ma ktoś jakies przemyślenia na ten temat? To napewno super sprawa, ale niestety nie stać nas na takie wygody Co do internetu to jeszcze nie wiem, bo zamierzamy się przeprowadzić dopiero na wiosnę 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmadejski 18.01.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Sylwionie ma systemu ogrzewania takiego który by był idealny i nikt go nie krytykował. Co do spania to są bzdury moim zdaniem. Jedno co może byc przeciwko stosowaniu w sypialni podłogówki to to że dużą częśc podłogi zastawiają meble a głównie łóżko ale z drugiej strony zdrowiej śpi jak w sypialni jest troszkę chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 18.01.2007 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 W sumie to można pomysleć o takim rozwiązaniu, dla pieca napewno byłoby to lepsze rozwiązanie. Pomyślimy nad takim rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 19.01.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Witam wszystkich serdecznie. Po dwóch miesiącach szukania projektu dzisiaj złożyłam zamówienie na projekt Kornelia. Bardzo miło czyta mi się wasze komentarze. Podobają mi się zdjęcia. Szymoszkowa wklej proszę jexszcze kilka zdjęć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Gosia Górnik 19.01.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Czy ktoś (może sama Sylwia) ma "zestawienie kosztów i zaawansowania budowy" Kornelii dla banku? Ewentualnie poproszę o poradę jak to zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 20.01.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Mam pytanie kto z Was zaadaptował poddasze na użytkowe? Czy macie jakiś rzut? Chętnie bym zobaczyła jak można urządzić górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Marek 20.01.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Witaj Sylwia!! Przeglądnęliśmy sobie z żonką wasz dziennik budowy i dochodzimy do wniosku że mamy bardzo podobny sposób myslenia i budowania:):), nam domek też buduje jedna firma, też macie super porządek na budowie (jak i my) :) róznimy się nieco harmonogramem, my planujem wprowadzić się na święta bożego narodzenia w tym roku lub w następnym na święta wielkanocne. Zależeć to będzie od tego jak nam pójdzie wykończeniówka. Powiedzieliśmy sobie nic na siłę, powolutku i spokojnie wprowadzić się do gotowego domku. Pozdrawiamy Ewa i Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaPawel 21.01.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Czy ktoś (może sama Sylwia) ma "zestawienie kosztów i zaawansowania budowy" Kornelii dla banku? Ewentualnie poproszę o poradę jak to zrobić samemu. My zamowilismy zestawienie z archipelagu dla stanu surowego (200 PLN koszt) a pozniej uzgodnilismy z kieronikiem budowy jakie moga byc poszczegolne koszty. a jezli ktos ma ochote obejrzec zdjecia z naszej budowy, to prosze : http://foto.onet.pl/37w6u,kwlxw00kwbq0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 22.01.2007 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Czy ktoś (może sama Sylwia) ma "zestawienie kosztów i zaawansowania budowy" Kornelii dla banku? Ewentualnie poproszę o poradę jak to zrobić samemu. Przykro mi ale nie mogę pomóc, bo my jeszcze nie braliśmy kredytu. A zestaiwnia kosztów też nie robiliśmy, bo ceny cały czas się zmieniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornelia Chełm 22.01.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Czy ktoś (może sama Sylwia) ma "zestawienie kosztów i zaawansowania budowy" Kornelii dla banku? Ewentualnie poproszę o poradę jak to zrobić samemu. Przykro mi ale nie mogę pomóc, bo my jeszcze nie braliśmy kredytu. A zestaiwnia kosztów też nie robiliśmy, bo ceny cały czas się zmieniają. Witam chciałabym pomóc bo sami też byliśmy zmuszeni taką kalkulację przedstawić. Ale zrobił to za nas kierownik budowy ponieważ należało podać wartości poszczególnych etapów budowy i należy wówczas skorzystać z fachowych cenników które z reguły posiadają budowlańcy oraz rzeczozawcy majatkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniek1976 22.01.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Czy ktoś (może sama Sylwia) ma "zestawienie kosztów i zaawansowania budowy" Kornelii dla banku? Ewentualnie poproszę o poradę jak to zrobić samemu. My zamowilismy zestawienie z archipelagu dla stanu surowego (200 PLN koszt) a pozniej uzgodnilismy z kieronikiem budowy jakie moga byc poszczegolne koszty. a jezli ktos ma ochote obejrzec zdjecia z naszej budowy, to prosze : http://foto.onet.pl/37w6u,kwlxw00kwbq0 Piękna...fajnie, że jesteście już na tym etapie.My ruszamy wiosną...oczywiście co do wyboru projektu, to jest to również Kornelia. Ciekawa jestem , czy wprowadziliście jakieś zmiany..Kiedy tak patrzę na Wasz domek , to nie mam wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 22.01.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 My zamowilismy zestawienie z archipelagu dla stanu surowego (200 PLN koszt) a pozniej uzgodnilismy z kieronikiem budowy jakie moga byc poszczegolne koszty. a jezli ktos ma ochote obejrzec zdjecia z naszej budowy, to prosze : http://foto.onet.pl/37w6u,kwlxw00kwbq0 Zdjęcia są super. Czy zrezygnowaliście z wolego oka nad wejściem? Jak zaadaptowaliście poddasze? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaPawel 22.01.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 W kwestii zmian: podzielismy lazienke na dwie mniejsze (do jednej wejscie z sypialnii, zmniejszylimy tez okno). Zminielsmy tez okna w garazu na 2 mniejsze i obnizylimy jego poziom. Podnieslimy wysokosc parteru. Pralke dalismy do pomieszczenia gospodarczego. Kominy proste. To chyba tyle zmian, przegapilismy pomysl Sylwii z przeniesiem Wc, a pomysl godny uwagi, bo szafy na holu wydaja sie byc duze i nieporeczne. Wole oko nad wejsciem bedzie. Poddasze czeka na pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 23.01.2007 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Fajnie się ogląda budowę Kornelii innych. Czekamy na kolejne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 23.01.2007 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Proszę wszystkich Korneliowiczów, napiszcie jak będziecie ogrzewać dom? Mam dwa mc na zastanowienie się. I proszę o podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Gosia Górnik 23.01.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ja myślę mimo wszystko o gazie i o pompie ciepła. Ale z pompą podobno jest różnie:jak dom jest ciepły, to baaardzo długo zwraca się ta inwestycja. A Kornelia z grubymi ścianami powinna być ciepła. Kominkowe - fajna sprawa, ale podobno w ostrą zimę jest to dośc kłopotliwe (np 13 letni syn musiał by to obsługiwać, co nie koniecznie daje spokojnie pracować poza domem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts