Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennik Sylwii - "KORNELIA"

Recommended Posts

To nie moja Kornelia tylko szymoszkowa .

A co do ogrzewania to myślę o takim rozwiązaniu: salon, hol, kuchnia, łazienka - podłogówka, w pokojach grzejniki, piec gazowy kondensacyjny z zamknietą komorą spalania, kominek raczej z dgp(choć zastanawiam się nad pw) i prawdopodobnie solary. Co o takim rzwiązaniu sądzicie?

• Odpowiedzi 398
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co do ogrzewania to myślę o takim rozwiązaniu: salon, hol, kuchnia, łazienka - podłogówka, w pokojach grzejniki, piec gazowy kondensacyjny z zamknietą komorą spalania, kominek raczej z dgp(choć zastanawiam się nad pw) i prawdopodobnie solary. Co o takim rzwiązaniu sądzicie?

Ja uważam, że już lepiej wszędzie zrobic podłogówkę ponieważ do grzejników dostarcza się wodę o temp 65-75 a do podłogówki dużo niższą. Jak będzie wszędzie to na piecu ustawiasz 30stopni a nie 70 i wtedy wykorzystujesz kondensacje pary wodnej i masz największą sprawnośc kotła co zapewne powinno się przełożyc na mniejszy koszt użytkowania.

A myśleliście o inteligentnych rozwiązaniach: automatyka żaluzji, symulacja obecności (wł/wył oświetlenia w określonych pomieszczeniach i w różnym czasie), podświetlanie alejek albo tanie światło diodowe (świeci się non-stop) do garażu lub korytaża? O! Alarm z połączeniem do czujników w otworach (kontrola zamknięcia przed uruchomieniem alarmu).Co z internet: kable czy WiFi? Ma ktoś jakies przemyślenia na ten temat?

Ja uważam, że już lepiej wszędzie zrobic podłogówkę ponieważ do grzejników dostarcza się wodę o temp 65-75 a do podłogówki dużo niższą. Jak będzie wszędzie to na piecu ustawiasz 30stopni a nie 70 i wtedy wykorzystujesz kondensacje pary wodnej i masz największą sprawnośc kotła co zapewne powinno się przełożyc na mniejszy koszt użytkowania.

Ale słyszłam, że niezdrowo mieć ogrzewanie podłogowe w pomieszczeniu gdzie się śpi.

A myśleliście o inteligentnych rozwiązaniach: automatyka żaluzji, symulacja obecności (wł/wył oświetlenia w określonych pomieszczeniach i w różnym czasie), podświetlanie alejek albo tanie światło diodowe (świeci się non-stop) do garażu lub korytaża? O! Alarm z połączeniem do czujników w otworach (kontrola zamknięcia przed uruchomieniem alarmu).Co z internet: kable czy WiFi? Ma ktoś jakies przemyślenia na ten temat?

To napewno super sprawa, ale niestety nie stać nas na takie wygody :(

Co do internetu to jeszcze nie wiem, bo zamierzamy się przeprowadzić dopiero na wiosnę 2008.

Sylwio

nie ma systemu ogrzewania takiego który by był idealny i nikt go nie krytykował. Co do spania to są bzdury moim zdaniem. Jedno co może byc przeciwko stosowaniu w sypialni podłogówki to to że dużą częśc podłogi zastawiają meble a głównie łóżko ale z drugiej strony zdrowiej śpi jak w sypialni jest troszkę chłodniej.

Witaj Sylwia!! :D :D :D Przeglądnęliśmy sobie z żonką wasz dziennik budowy i dochodzimy do wniosku że mamy bardzo podobny sposób myslenia i budowania:):):):), nam domek też buduje jedna firma, też macie super porządek na budowie (jak i my) :):):) róznimy się nieco harmonogramem, my planujem wprowadzić się na święta bożego narodzenia w tym roku lub w następnym na święta wielkanocne. Zależeć to będzie od tego jak nam pójdzie wykończeniówka. Powiedzieliśmy sobie nic na siłę, powolutku i spokojnie wprowadzić się do gotowego domku. Pozdrawiamy Ewa i Marek

Czy ktoś (może sama Sylwia) ma "zestawienie kosztów i zaawansowania budowy" Kornelii dla banku? Ewentualnie poproszę o poradę jak to zrobić samemu.

My zamowilismy zestawienie z archipelagu dla stanu surowego (200 PLN koszt) a pozniej uzgodnilismy z kieronikiem budowy jakie moga byc poszczegolne koszty.

a jezli ktos ma ochote obejrzec zdjecia z naszej budowy, to prosze :

http://foto.onet.pl/37w6u,kwlxw00kwbq0

:)

Czy ktoś (może sama Sylwia) ma "zestawienie kosztów i zaawansowania budowy" Kornelii dla banku? Ewentualnie poproszę o poradę jak to zrobić samemu.

Przykro mi ale nie mogę pomóc, bo my jeszcze nie braliśmy kredytu. A zestaiwnia kosztów też nie robiliśmy, bo ceny cały czas się zmieniają.

Przykro mi ale nie mogę pomóc, bo my jeszcze nie braliśmy kredytu. A zestaiwnia kosztów też nie robiliśmy, bo ceny cały czas się zmieniają.

Witam chciałabym pomóc bo sami też byliśmy zmuszeni taką kalkulację przedstawić. Ale zrobił to za nas kierownik budowy ponieważ należało podać wartości poszczególnych etapów budowy i należy wówczas skorzystać z fachowych cenników które z reguły posiadają budowlańcy oraz rzeczozawcy majatkowi.

My zamowilismy zestawienie z archipelagu dla stanu surowego (200 PLN koszt) a pozniej uzgodnilismy z kieronikiem budowy jakie moga byc poszczegolne koszty.

Piękna...fajnie, że jesteście już na tym etapie.My ruszamy wiosną...oczywiście co do wyboru projektu, to jest to również Kornelia. Ciekawa jestem , czy wprowadziliście jakieś zmiany..Kiedy tak patrzę na Wasz domek , to nie mam wątpliwości :p

Zdjęcia są super.

Czy zrezygnowaliście z wolego oka nad wejściem? Jak zaadaptowaliście poddasze?

Pozdrawiam

W kwestii zmian: podzielismy lazienke na dwie mniejsze (do jednej wejscie z sypialnii, zmniejszylimy tez okno). Zminielsmy tez okna w garazu na 2 mniejsze i obnizylimy jego poziom. Podnieslimy wysokosc parteru. Pralke dalismy do pomieszczenia gospodarczego.

Kominy proste.

To chyba tyle zmian, przegapilismy pomysl Sylwii z przeniesiem Wc, a pomysl godny uwagi, bo szafy na holu wydaja sie byc duze i nieporeczne.

Wole oko nad wejsciem bedzie.

Poddasze czeka na pomysl :wink:

Ja myślę mimo wszystko o gazie i o pompie ciepła. Ale z pompą podobno jest różnie:jak dom jest ciepły, to baaardzo długo zwraca się ta inwestycja. A Kornelia z grubymi ścianami powinna być ciepła. Kominkowe - fajna sprawa, ale podobno w ostrą zimę jest to dośc kłopotliwe (np 13 letni syn musiał by to obsługiwać, co nie koniecznie daje spokojnie pracować poza domem).