Sylwia z Poznania 23.01.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam, mam pytanie do osób zaawansowanych w budowie: Czy ktoś z Was zakłada rolety zewnętrzne i czy w związku z tym wstawia w jadalni i po drugiej stronie proste okna? Kornelia będzie moim drugim domem. W poprzednim nie miałam rolet i bardzo żałowałam. Teraz postanowiłam założyć rolety, ale szkoda mi tych okien z łukiem. Nie wiem co mam zrobić? Pozdrawiam Sylwia Poznań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 23.01.2007 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 My będziemy montować system rolet zew Integra. Niestety nie wiem jak to się ma do tych okien okrągłych(raczej nie da się tam rolety zamontować takiej jak chcemy, bo okno musi mieć odpowiedznie nadproże) My będziemy mieć wszytkie proste. Szkoda mi było tego okna okrągłego przy wejściu, ale jak mówi przysłowie "okazja czyni złodzieja" będę mieć prostokątne i będę się czuła bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 28.01.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Dzisiaj, dzięki miłemu forumowiczowi udało nam się odwiedzić KORNELIĘ w Swarzędzu, koło Poznania. Właściciele mają zamontowane okągłe okienko i to z łukiem w jadalni. Wyglądają pięknie. Co najważniejsze mają rolety zewnętrzne. W związku z powyższym nie zmieniam okien i będę montować rolety zewnętrzne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Gosia Górnik 28.01.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 A my wczoraj znaleźliśmy Kornelię ... 3 km od naszego bloku Jeszcze nie zamieszkała, ale za to okazało się, że zbudował ją znajomy znajomego. Może pozwolą pokazać tu fotkę. Zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 28.01.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Cześć a gdzie jest ten wasz blok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Gosia Górnik 28.01.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 W Radomiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 28.01.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Dzięki. To raczej nie przyjadę zobaczyć. Ale jak byście mieli jakieś fotki to było by super.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 28.01.2007 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Dzisiaj, dzięki miłemu forumowiczowi udało nam się odwiedzić KORNELIĘ w Swarzędzu, koło Poznania. Właściciele mają zamontowane okągłe okienko i to z łukiem w jadalni. Wyglądają pięknie. Co najważniejsze mają rolety zewnętrzne. W związku z powyższym nie zmieniam okien i będę montować rolety zewnętrzne. Pozdrawiam Hej Sylwia!!! Jaki to system rolet? Bo systemów jest kilka, a nam odpowiadał tylko ten. Może oni też mają taki to wtedy też byśmy się zdecydowali na okrągłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir_yellow 29.01.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witam, to są rolety nadstawne, takie których nie widać z zewnątrz,widać tylko skrzynkę wewnątrz domu. To ja dałem info na temat tego domku. Wygląda super ten domek. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir_yellow 29.01.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Chciałbym poruszyć problem schodów w Kornelii. Czy ktoś już robił projekt schodów ?? Z wiadomości jakie uzyskałem należałoby powiększyć otwór w suficie ze 140 cm na projekcie na 200 cm, a dlatego aby wykonanie schodów było zgodne z prawem budowlanym,a dokładnie chodzi o wysokość i odległość między stopniami schodów. Można też zrobić podobno schody do wymiaru otworu jak na projekcie, ale mogą być mało użyteczne i wąskie. Czy ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat ? Byłbym wdzięczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 29.01.2007 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Cześć sir_yellow A to mnie zasmuciłeś roletami. Bo my będziemy mieć takie, że ich nie widać ani w domu ani z zew. No trudno. A co do schodów, to my dlatego zlikwidowaliśmy wc, żeby można było poszerzyć je, bo szersze będą praktyczniejsze. Projektu jeszcze nie robiliśmy. A na ten temat może ktoś z tej strony Ci pomoże http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1596013&highlight=#1596013 Pozdrawiam Sylwia13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir_yellow 29.01.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 No właśnie zapomniałem dodać że kibelka tam nie będzie. I nadal jest problem. Najlepiej aby otwór mial 200 cm na 200 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIA 30.01.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 A`propos rolet, to skrzynka jest wewnątrz domu, ale powinna mieścić się w murze, tak więc nie będzie jej widać. My mamy takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 30.01.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam, to są rolety nadstawne, takie których nie widać z zewnątrz,widać tylko skrzynkę wewnątrz domu. To ja dałem info na temat tego domku. Wygląda super ten domek. POzdrawiam Witam, powiem szczerze że nie rozmawiałam z właścicielami tego domu w Swarzędzu jaki mają system rolet. Obdzwoniłam wczoraj kilka firm w Poznaniu, które handlują roletami zew. i zmartwiłam się. Dowiedziałam się, że na okrągłe okno nie można zamontować rolety a na to z łukiem trzeba pokombinować. Jestem w kropce. Sir_yellow czy rolety nadstawne to system RKS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 30.01.2007 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Tak, te rolety, które widać od środka to są chyba RKS(można je ponoć obudować, ale jak się coś zepsuje to trzeba i tak bedzie się dostać od środka domu i rozebrać obudowę). My dlatego zdecydowaliśmy się na system INTEGRO. My jesteśmy już po temacie rolet, bo musieliśmy się zdecydować na system przed wstawieniem nadproży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmadejski 30.01.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Ja zdecydowałem się na rolety nadstawne.Jako że okna będę miał z aluplasta idea 6000 to rolety także.http://www.aluplast.com.pl/index.php?grupa=6&podgrupa=9&module=katalog&kategoria=7Co do RKSów to mogę powiedzięc że jet to drogi i nie wygodny system. Są to specjalne styropianowe nadproża i w sumie z żadnej strony nie ma do nich dostępu.U mnie system nadstawny przeważył nad Integrą tym iż rewizja jest od środka, a w Integra od zewnątrz. Dodatkowo aby się całośc schowała w systemie Integra nadproże musi miec zmniejszoną szerokośc bo cała skrzynka (20pare centymetró) w samym ociepleniu się nie zmieści. W systemie nadstawnym zabudowywuje się skrzynkę od środka domu w pionie, tylko poziomo nad samym oknem jest rewizja. Polecam ten system. U znajomych już 3lata jest używany i wszystko ok. Co do łukowych okien to nie ma problemu ponieważ od zewnątrz - jeśli ktoś robi ściany nie jednowarstwowe - zabudowywuje się wszystko po łuku okna zostawiając miejsce na żaluzje. Od środka w miejsce łuku wstawia się albo płytę gk do środka wełnę i znów płytę gk (wszystko na grubośc profilu okna) lub tak jak w moim przypadku w to miejsce dotnę bloczek z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 30.01.2007 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Ja zdecydowałem się na rolety nadstawne. Jako że okna będę miał z aluplasta idea 6000 to rolety także. http://www.aluplast.com.pl/index.php?grupa=6&podgrupa=9&module=katalog&kategoria=7 Co do RKSów to mogę powiedzięc że jet to drogi i nie wygodny system. Są to specjalne styropianowe nadproża i w sumie z żadnej strony nie ma do nich dostępu. U mnie system nadstawny przeważył nad Integrą tym iż rewizja jest od środka, a w Integra od zewnątrz. Dodatkowo aby się całośc schowała w systemie Integra nadproże musi miec zmniejszoną szerokośc bo cała skrzynka (20pare centymetró) w samym ociepleniu się nie zmieści. W systemie nadstawnym zabudowywuje się skrzynkę od środka domu w pionie, tylko poziomo nad samym oknem jest rewizja. Polecam ten system. U znajomych już 3lata jest używany i wszystko ok. Co do łukowych okien to nie ma problemu ponieważ od zewnątrz - jeśli ktoś robi ściany nie jednowarstwowe - zabudowywuje się wszystko po łuku okna zostawiając miejsce na żaluzje. Od środka w miejsce łuku wstawia się albo płytę gk do środka wełnę i znów płytę gk (wszystko na grubośc profilu okna) lub tak jak w moim przypadku w to miejsce dotnę bloczek z betonu komórkowego. Widzę, że kolejna osoba nie wie dokładnie o systemie Integra. Jest nowy system Integra, od tego roku. Skrzynka ma szer 16lub18cm. I jest całkowicie schowana, dzięki temu nie widać jej od środka i zew. Klapa rewizyjna od zew. A właśnie dzięki temu, że jest rewizja od zew. to nie zawiewa do domu. A RKS mają skrzynkę rewizyjną od środka, a nie od zew. Coś źle Państwa poinformowali, ale nie są Pańswo sami, bo szwagrowi też tak powiedzieli (ponieważ dużo sprzedawców jeszcze nie wiedziało o tym nowym systemie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmadejski 30.01.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Sylwia13może dasz jakieś namiary na ten system skoro jest tak jak mówisz to ja też się piszę na coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 30.01.2007 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Fakt sytem Integra nie należy do tanich, na nasze okna wyszło 6,5tyś za rolety(w tym jedna duża od drzwi tarasowych na silniczku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 30.01.2007 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Ok tylko poszukam, a tak jest bo mam wstawione już pod nie nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts