Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennik Sylwii - "KORNELIA"

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie do osób zaawansowanych w budowie: Czy ktoś z Was zakłada rolety zewnętrzne i czy w związku z tym wstawia w jadalni i po drugiej stronie proste okna? Kornelia będzie moim drugim domem. W poprzednim nie miałam rolet i bardzo żałowałam. Teraz postanowiłam założyć rolety, ale szkoda mi tych okien z łukiem. Nie wiem co mam zrobić? :(

Pozdrawiam

Sylwia Poznań

• Odpowiedzi 398
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My będziemy montować system rolet zew Integra. Niestety nie wiem jak to się ma do tych okien okrągłych(raczej nie da się tam rolety zamontować takiej jak chcemy, bo okno musi mieć odpowiedznie nadproże) My będziemy mieć wszytkie proste. Szkoda mi było tego okna okrągłego przy wejściu, ale jak mówi przysłowie "okazja czyni złodzieja" będę mieć prostokątne i będę się czuła bezpieczniej.

Dzisiaj, dzięki miłemu forumowiczowi udało nam się odwiedzić KORNELIĘ w Swarzędzu, koło Poznania. Właściciele mają zamontowane okągłe okienko i to z łukiem w jadalni. Wyglądają pięknie. Co najważniejsze mają rolety zewnętrzne. W związku z powyższym nie zmieniam okien i będę montować rolety zewnętrzne.

Pozdrawiam :D :D :D

Dzisiaj, dzięki miłemu forumowiczowi udało nam się odwiedzić KORNELIĘ w Swarzędzu, koło Poznania. Właściciele mają zamontowane okągłe okienko i to z łukiem w jadalni. Wyglądają pięknie. Co najważniejsze mają rolety zewnętrzne. W związku z powyższym nie zmieniam okien i będę montować rolety zewnętrzne.

Pozdrawiam :D :D :D

Hej Sylwia!!! Jaki to system rolet? Bo systemów jest kilka, a nam odpowiadał tylko ten. Może oni też mają taki to wtedy też byśmy się zdecydowali na okrągłę :)

Chciałbym poruszyć problem schodów w Kornelii. Czy ktoś już robił projekt schodów ?? Z wiadomości jakie uzyskałem należałoby powiększyć otwór w suficie ze 140 cm na projekcie na 200 cm, a dlatego aby wykonanie schodów było zgodne z prawem budowlanym,a dokładnie chodzi o wysokość i odległość między stopniami schodów. Można też zrobić podobno schody do wymiaru otworu jak na projekcie, ale mogą być mało użyteczne i wąskie. Czy ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat ? Byłbym wdzięczny :)

Pozdrawiam

Cześć sir_yellow :) A to mnie zasmuciłeś roletami. Bo my będziemy mieć takie, że ich nie widać ani w domu ani z zew. No trudno. A co do schodów, to my dlatego zlikwidowaliśmy wc, żeby można było poszerzyć je, bo szersze będą praktyczniejsze. Projektu jeszcze nie robiliśmy. A na ten temat może ktoś z tej strony Ci pomoże http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1596013&highlight=#1596013

Pozdrawiam Sylwia13

Witam, to są rolety nadstawne, takie których nie widać z zewnątrz,widać tylko skrzynkę wewnątrz domu. To ja dałem info na temat tego domku. Wygląda super ten domek. POzdrawiam

Witam, powiem szczerze że nie rozmawiałam z właścicielami tego domu w Swarzędzu jaki mają system rolet. Obdzwoniłam wczoraj kilka firm w Poznaniu, które handlują roletami zew. i zmartwiłam się. Dowiedziałam się, że na okrągłe okno nie można zamontować rolety a na to z łukiem trzeba pokombinować.

Jestem w kropce. Sir_yellow czy rolety nadstawne to system RKS?

Tak, te rolety, które widać od środka to są chyba RKS(można je ponoć obudować, ale jak się coś zepsuje to trzeba i tak bedzie się dostać od środka domu i rozebrać obudowę). My dlatego zdecydowaliśmy się na system INTEGRO. My jesteśmy już po temacie rolet, bo musieliśmy się zdecydować na system przed wstawieniem nadproży.

Ja zdecydowałem się na rolety nadstawne.

Jako że okna będę miał z aluplasta idea 6000 to rolety także.

http://www.aluplast.com.pl/index.php?grupa=6&podgrupa=9&module=katalog&kategoria=7

Co do RKSów to mogę powiedzięc że jet to drogi i nie wygodny system. Są to specjalne styropianowe nadproża i w sumie z żadnej strony nie ma do nich dostępu.

U mnie system nadstawny przeważył nad Integrą tym iż rewizja jest od środka, a w Integra od zewnątrz. Dodatkowo aby się całośc schowała w systemie Integra nadproże musi miec zmniejszoną szerokośc bo cała skrzynka (20pare centymetró) w samym ociepleniu się nie zmieści.

W systemie nadstawnym zabudowywuje się skrzynkę od środka domu w pionie, tylko poziomo nad samym oknem jest rewizja. Polecam ten system. U znajomych już 3lata jest używany i wszystko ok.

Co do łukowych okien to nie ma problemu ponieważ od zewnątrz - jeśli ktoś robi ściany nie jednowarstwowe - zabudowywuje się wszystko po łuku okna zostawiając miejsce na żaluzje. Od środka w miejsce łuku wstawia się albo płytę gk do środka wełnę i znów płytę gk (wszystko na grubośc profilu okna) lub tak jak w moim przypadku w to miejsce dotnę bloczek z betonu komórkowego.

Ja zdecydowałem się na rolety nadstawne.

Jako że okna będę miał z aluplasta idea 6000 to rolety także.

http://www.aluplast.com.pl/index.php?grupa=6&podgrupa=9&module=katalog&kategoria=7

Co do RKSów to mogę powiedzięc że jet to drogi i nie wygodny system. Są to specjalne styropianowe nadproża i w sumie z żadnej strony nie ma do nich dostępu.

U mnie system nadstawny przeważył nad Integrą tym iż rewizja jest od środka, a w Integra od zewnątrz. Dodatkowo aby się całośc schowała w systemie Integra nadproże musi miec zmniejszoną szerokośc bo cała skrzynka (20pare centymetró) w samym ociepleniu się nie zmieści.

W systemie nadstawnym zabudowywuje się skrzynkę od środka domu w pionie, tylko poziomo nad samym oknem jest rewizja. Polecam ten system. U znajomych już 3lata jest używany i wszystko ok.

Co do łukowych okien to nie ma problemu ponieważ od zewnątrz - jeśli ktoś robi ściany nie jednowarstwowe - zabudowywuje się wszystko po łuku okna zostawiając miejsce na żaluzje. Od środka w miejsce łuku wstawia się albo płytę gk do środka wełnę i znów płytę gk (wszystko na grubośc profilu okna) lub tak jak w moim przypadku w to miejsce dotnę bloczek z betonu komórkowego.

Widzę, że kolejna osoba nie wie dokładnie o systemie Integra. Jest nowy system Integra, od tego roku. Skrzynka ma szer 16lub18cm. I jest całkowicie schowana, dzięki temu nie widać jej od środka i zew. Klapa rewizyjna od zew. A właśnie dzięki temu, że jest rewizja od zew. to nie zawiewa do domu. A RKS mają skrzynkę rewizyjną od środka, a nie od zew. Coś źle Państwa poinformowali, ale nie są Pańswo sami, bo szwagrowi też tak powiedzieli (ponieważ dużo sprzedawców jeszcze nie wiedziało o tym nowym systemie)