sir_yellow 01.02.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Rozejrzyj sie może za stropem z płyt, może masz producenta w okolicy. Ja też buduje Kornelie i własnie taki strop będe robił bo wyszedł o połowe taniej niz terriva. Nie wiem czy u was na śląsku są tak wybitnie wysokie ceny ale u mnie terriva wyszła razem z robota 18-19 tyś. Płyty z transportem i dzwigiem do rozładunku a potem do ułożenia wyniosą mnie 8 k. Za wykonanie stropu płace 1,6k do tego kilka prętów i beton z betoniarki wiec max 11k i strop zalany. Na pocieszenie podam, że za wybudowanie całej Kornelii od fundamentów po ścianki działowe, chudziak na posadzkach, taras, schody wejściowe, kominy płace 10k. I to w mojej czesci Wielkopolski jest raczej standard (no może troszke sie targowałem ) Witam, czy to jest robocizna, czy materiał? a Jeśli materiał to jaki ?? Ja zaczynam właśnie Kornelie w Poznaniu i nie są to takie ceny standardowe . POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 02.02.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 A może spróbujesz z jakimś innym wykonawcą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 02.02.2007 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 W tym rejonie chyba są takie ceny. Bo się dowiedziałam, że monolityczny wychodzi ok25tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 02.02.2007 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Dokładnie wyszło za 164,7m2 stropu - robocizna 8424zł. Ale czemu tyle stropu jak mam 123m2 pow.użytkowej + 26 garaż to daje 149. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 02.02.2007 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 A za materiały wyszło 19tyś. Ale myślę, że materiały tyle wychodzą bo mamy dobre ceny na materiały np. beton B20 mamy po 230 a Ci co sami kupują to mają po 249. Poprostu ten strop jest ogólnie drogi, no i zależy też od konstrukcji domu. Bo czym bardziej rozłożysty dom(taki jak nasz) to większy kosszt, to więcej jest długich belek a one są najdroższe w całym stropie, z tego co się dowiedziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmadejski 02.02.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Dokładnie wyszło za 164,7m2 stropu - robocizna 8424zł. Ale czemu tyle stropu jak mam 123m2 pow.użytkowej + 26 garaż to daje 149. Musisz jeszcze doliczyc powierzchnie scian bo strop to calośc po obrysie zewnętrznym domu, nie tylko pow. użytkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 02.02.2007 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 To czyli tyle mogło wyjść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmadejski 02.02.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Tak nawet według archipelagu jest jeszcze więcej - 173,23m2 http://www.archipelag.pl/domek-kosztorys.php?KatID=3990500&ProjID=326 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 03.02.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Sylwia_13 czy macie zrobioną adaptację poddasza? Jestem ciekawa co może się zmieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 04.02.2007 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Tylko to co jest w projekcie. Czyli 33m2. Chcelibyśmy zrobić pokój i łazienkę. Kiedyś widziałam zdjęcie poddasza i nie jest tak źle. Nam ten jeden pokój i łazieneczka wystarczą. bo to tak w rezerwie będzie dla rodziców, którymi pewnie w przyszłości się zaopiekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 04.02.2007 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Tak nawet według archipelagu jest jeszcze więcej - 173,23m2 http://www.archipelag.pl/domek-kosztorys.php?KatID=3990500&ProjID=326 Faktycznie, nie zwróciłam wcześniej uwagii. Więc tyle wyjdzie kasy. Wiadomo firma na robociźnie zarabia. Ale i tak nam jeszcze liczą po 8.49 za godz. Bo teraz od nowego raku już inni płacą po 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 04.02.2007 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Ale jutro dzwonimy żeby zrobili nam kosztorys na monolit i strop żerański(nie wiem czy u nas są dostępne te płyty). I daliśmy prywatnie do wyceny dach. Jutro wam napiszę ile wyszło. Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmadejski 04.02.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Co do dachu to ja już mam wycenę z Euronitu na podwójne S ze wszystkimi potrzebnymi dodatkami i rynnami Planjii około 19tys.zł.Wyliczyli mi 264m2.Robociznę będę płacił 70m2(więźba, pokrycie, orynnowanie, podbitka) +5tys za wole oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 04.02.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Co do dachu to ja już mam wycenę z Euronitu na podwójne S ze wszystkimi potrzebnymi dodatkami i rynnami Planjii około 19tys.zł. Wyliczyli mi 264m2. Robociznę będę płacił 70m2(więźba, pokrycie, orynnowanie, podbitka) +5tys za wole oka. Ile kosztowała Ciebie więźba? Rozumiem że na wole oka trzeba drewna specjalnie wygiętego? My rozważamy jednak wyprostowanie dachu nad oknem w jadalni i pozostawienie wolego oka nad wejściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmadejski 04.02.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Jeszcze nie wiem ile będzie mnie kosztowała cała więźba ale za kubik będę płacił 500zł (U ciotki w tartaku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 04.02.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witajcie,dzisiaj ponownie odwiedziłam Kornelię w Swarzędzu. I niestety okazało się, że właścicele nie mają zamontowanej rolety na okrągłym oknie. Mają na łukowym, ale nie wiedzą jaki to system. Dostałam namiar na firmę z Obornik. Spróbuję się coś dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 04.02.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Tego nie wiem czy to jest to samo, ale Mmadejski dobrze odpisał ten system o którym pisałem.Od wewnątrz możemy mamy dwa sposoby dojścia do skrzynki: od boku lub od dołu(wtedy możemy bok zabudować płytą gk). W Poznaniu jest firma na Szarych Szeregów Variant,tam powiedzieli że nie ma problemu z takimi oknami łukowymi i roletami. Ja dostałem własnie wycenę na okna i rolety. Całość wyszła około 17 tys. Kolor złoty dąb. Pytanie do Mmadejski: czy jak zabudujesz okno łukowe to dojście do skrzynki będziesz miał od dołu czy boku ?? POzdrawiam Ale to dobra wiadomość dla tych co im rewizja od środka nie przeszkadza. Witaj mam pytanie jaką rewizję będziesz miał od boku czy od dołu? Czy przy oknie z łukiem będziesz miał wylewane nadproże czy proste? A jeżeli proste czym będziesz uzupełniał luki między nadprożem a ramą okienną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmadejski 04.02.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Nadproże będę miał proste, pod nie wejdzie skrzynka z roletą. Do tej skrzynki będzie przykręcone okno.Tak jest standardowo w prostych oknach.http://www.portos-rolety.pl/pl_portos.php?action=pl_rn_termoluxNatomiast okno z łukiem będzie przykręcone tylko środkiem tam gdzie się styka a dziury po bokach będą wypełnione (na grubość ramy) betonem komórkowym dokładnie przyciętym. Zagłębiając się w szczegóły będą tam jeszcze dodatkowe wzmocnienia z prętów dla usztywnienia okna.Rewizja będzie od dołu, bok będzie zabudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trzci_kris 05.02.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam ponownie sympatyków Kornelii. Dostałem kilka kolejnych wycen wiec sie podziele:-dachówka Roben - wszystkie elementy oprócz membrany - 14.200-rynny Marley - 3.700-wieźba po 650 za kubik (bez faktury)-okna 5 komorowe obustronnie złoty dąb (bez łuków bo z nich zrezygnowałem ale okrągłe zostało) - najtańsze jakie sie udało wytargować 8.000 brutto (tu z 7% Vatem)-rolety nadstawne w kolorze złoty dąb- 4900 brutto (bez znaczenia czy classic czy termolux bo jest ponoć teraz jakaś promocja). Mońtaż rolet gratis przy okazji montażu okien - 950 PLN. - płyty na strop - 7.015 brutto.- stal po targach 2,8 brutto po targach za kg. To ceny jak na mój region. Do Poznania mam 100 km i wszystko może być po zupełnie innych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewp 08.02.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam, my też będziemy budować Kornelię - w okolicach Rzeszowa. Faktycznie, z tego co zdążyliśmy się zorientować to domek ten nie należy do najtańszych w budowie natomiast jest jedną z ciekawszych parterówek. Kilka Kornelii widzieliśmy w realu, z dachami wykonanymi zarówno z dachówki Braas-a (brąz), Rupceramiki (syrius13) jak i blachodachówki. My będziemy układać Braas-a Celtycką ceglaną i szacujemy, że koszt samej dachówki z wszystkimi dodatkami nie wyniesie nas więcej niż 14tys. Cena wykonania samego dachu wyceniamy na około 55tys (robocizna, dachówka, folia, drzewo, rynny i blacha), przy czym ok 30% to cena wykonania więźby i ułożenia dachówki. Za to ekipa polecana i sprawdzona. Po rozmowie z wykonawcami strop zamyka się w tym projekcie w kwocie ok20tys. (strop ok 10.5tys - cena przed podwyżkami, beton, stal i robocizna) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts