Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie związane z badaniem poziomu wód gruntowych, czy lepiej zrobić je teraz czy tez na wiosne?????

Sprawa jest o tyle pilna, że musze pojąć decyzje do czwartku :(

Robiłam w nawiększą suszę - 110 cm :) Teraz jest to samo :)

Własnie nie wiem czy pora roku ma znaczenie i czy nie lepiej zbadac to podczas wiosennych roztopów, czyli wtedy kiedy jest największe "obciązenie" wodą. Planuję piwnice i nie chciałbym, aby czekały mnie jakieś nieprzewidziane niespodzianki :))

I oczywiscie dziekuję za odpowiedzi i rady :)))

Wykop teraz, dobrze przykryj i obserwój, nie ważne kiedy pojawi się woda, ważne czy wogóle kiedykolwiek będzie. Pozatym proponuje udać się do sąsiadów z flaszką, oni wiedzą najlepiej, i uwierz to będa najlepiej zainwestowane pieniądze :wink:

Na wiosnę (po roztopach) poziom wody jest zwykle najwyższy, ale to też zależy czy zima była śnieżna. Ja wiosną tego roku miałem podobny dylemat, tzn. czy robić podpiwniczenie, więc zakupiłem rurę kanalizacyjną fi 200 (160 by wystarczyła), 3m długości. W odległości około 5-10 m od planowanego umiejscowienia domu zrobiłem wykop, tak na ok 2 m głębokości, następnie pożyczonym świderkiem (taki do wkopywania różnego rodzaju słupków, np. ogrodzeniowych, znaków, itp.) "wkręciłem" się jeszcze na 1 metr w głąb. Wstawiłem rurę i zasypałem, wszystko w ciągu tygodnia od puszczenia mrozów i zniknięcia ostatniego śniegu. Przy zakopywaniu woda była na głębokości 2,70 m. Po kilku-kilkunastu dniach podniosła się na 2,50. Ale i tak najwyżej podeszła po takich większych ulewach w czerwcu albo lipcu (nie pamiętam dokładnie kiedy, może nawet i w maju) na 2,40 m.

Jak masz okazję zrobić podobnie to myślę, że można spokojnie teraz, a na wiosnę będzie gotowe stanowisko do pomiarów. Jeżeli ma to być "jednorazowe" badanie to lepiej na wiosnę. I pamiętaj że wszystko zależy od lokalnych warunków, więc polecam popytać w okolicy, nawet jak się zrobi badanie. Ja co prawda „badanie” zrobiłem po amatorsku, ale do tego popytałem w okolicy i mniej więcej wiem jak w promieniu ok 350 m kształtuje się poziom wód gruntowych. Dowiedziałem się także, że bywały zimy po których woda w studniach podchodziła wyżej (ale to około 1 km od mojej budowy) więc liczę się z możliwością, że graniczne 2.40 będzie i u mnie przekraczane wielokrotnie. Aha od sierpnia/września nie zajrzałem tam (do rury) ani razu :oops:

Pozdr

Jeśli planujesz piwnice, to przestudiuj mapy geodezyjne i zobacz na jakim poziomie jest Twoja działka. Może być na górce (to dobrze), której gołym okiem nie dostrzeżesz. Z doswiadczenia wiem, ze na długości 60m może byc różnica poziomu 1,2m i tego nie widać, a mapy to pokazują. Jeżeli twoja działka jest w dołku, w stosunku do okolicy, to radzę darowac sobie piwnicę. Z wodami gruntowymi jest bardzo różnie i sprawdzanie metodą wykopu nie ma sensu. Poziom tych wód potrafi się zmieniać znacznie w okresie kilku lat i wszelkie wykopy sprawdzające nie są miarodajne.

Pozdrawiam