runner 07.11.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Witam Mam do Was drodzy forumowicze pytanie..mianowicie Posiadam kawalerkę 30m2, którą chcę sprzedać. Dopiero minęło 0.5 roku jak stałem się jej posiadaczem. Wiem, że aby nie płacić podatku nie mogę jej sprzedać przez okres 5 lat. Jak to jest w przypadku kiedy przeznaczone pieniądze zainwestuję w postawienie małego domku jakbym sprzedał kawalerkę teraz... Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arluka 07.11.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 oczywiście można, jeśli pieniążki ze sprzedaży przeznaczysz na inne cele mieszkaniowe. Jestem w podobnej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta123 07.11.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Tak jakoś nie widzi mi się z kawalerki - domek. Tzn. chodzi o przełożenie finansowe. No chyba, że masz już działkę i jeszcze jakieś dodatkowe środki, lub chcesz budować własnymi siłami. Po prostu z samej kawalerki to jak z motyką na słońce trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 07.11.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Heh zależy gdzie ta kawalerka i w jakim standarcie. Są kawalerki i po 8000 za metr. Zresztą z dużym wkładem własnym to i o reszte z kredytu nie trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta123 07.11.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 No dobra, Pietrov przekonałeś mnie, że można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
runner 07.11.2006 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Tak jakoś nie widzi mi się z kawalerki - domek. Tzn. chodzi o przełożenie finansowe. No chyba, że masz już działkę i jeszcze jakieś dodatkowe środki, lub chcesz budować własnymi siłami. Po prostu z samej kawalerki to jak z motyką na słońce trochę. słuchaj działkę mam i siłę roboczą i maszyny mam... i tyle... więcej nie muszę Ci się tłumaczyć... oczekuję odpowiedzi na moje pytanie a w nim nie pytałem czy da się wybudować za tyle i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutenhamon 07.11.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Jesli przeznaczysz pieniądze ze sprzedazy na cele mieszkaniowe a takim celem jest budowa domu to nie zapłacisz podatku. (Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych) to ze strony money.pl"Podatnik będzie również zwolniony od zapłaty podatku w sytuacji, gdy nie czekając na upływ pięciu lat sprzeda nieruchomość, a następnie w terminie 14 dni złoży we właściwym urzędzie skarbowym stosowną deklarację, w której oświadczy, że środki uzyskane ze sprzedaży nieruchomości przeznaczy nie później niż w okresie 2 lat od daty sprzedaży na cele mieszkaniowe - m. in. takie jak kupno innego mieszkania, zakup działki, rozbudowę, remont lub modernizację własnego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, które są położone na terytorium Polski itp. Oczywiście warunek ten jest spełniony dopiero wtedy, gdy środki faktycznie na ten cel zostaną przeznaczone. Podatnik, który zaplanował przeznaczenie otrzymanych ze sprzedaży pieniędzy na określony w ustawie cel mieszkaniowy ale nie zrobił tego w wyznaczonym dwuletnim terminie będzie musiał oddać fiskusowi obowiązujący podatek. W dodatku, jak zwykle przy zaległościach podatkowych, z odsetkami. W tym jednak przypadku obowiązujące odsetki nie są aż tak wysokie, jak w sytuacji pozostałych zaległości. Trzeba je bowiem zapłacić w wysokości tak zwanej opłaty prolongacyjnej, która stanowi połowę stawki zwykłych odsetek za zwłokę. Jesli chcesz sie wiecej dowiedziec zadzwoń do urzędu skarbowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
runner 07.11.2006 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Jesli przeznaczysz pieniądze ze sprzedazy na cele mieszkaniowe a takim celem jest budowa domu to nie zapłacisz podatku. (Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych) to ze strony money.pl "Podatnik będzie również zwolniony od zapłaty podatku w sytuacji, gdy nie czekając na upływ pięciu lat sprzeda nieruchomość, a następnie w terminie 14 dni złoży we właściwym urzędzie skarbowym stosowną deklarację, w której oświadczy, że środki uzyskane ze sprzedaży nieruchomości przeznaczy nie później niż w okresie 2 lat od daty sprzedaży na cele mieszkaniowe - m. in. takie jak kupno innego mieszkania, zakup działki, rozbudowę, remont lub modernizację własnego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, które są położone na terytorium Polski itp. Oczywiście warunek ten jest spełniony dopiero wtedy, gdy środki faktycznie na ten cel zostaną przeznaczone. Podatnik, który zaplanował przeznaczenie otrzymanych ze sprzedaży pieniędzy na określony w ustawie cel mieszkaniowy ale nie zrobił tego w wyznaczonym dwuletnim terminie będzie musiał oddać fiskusowi obowiązujący podatek. W dodatku, jak zwykle przy zaległościach podatkowych, z odsetkami. W tym jednak przypadku obowiązujące odsetki nie są aż tak wysokie, jak w sytuacji pozostałych zaległości. Trzeba je bowiem zapłacić w wysokości tak zwanej opłaty prolongacyjnej, która stanowi połowę stawki zwykłych odsetek za zwłokę. Jesli chcesz sie wiecej dowiedziec zadzwoń do urzędu skarbowego o i to jest odpowiedź bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta123 07.11.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 runner, oczywiście że nie musisz mi się tłumaczyć urażony kawalerze, ja absolutnie tego nie oczekujęa swoją opinię wolno mi wyrazić, czy się to tobie podoba, czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
runner 07.11.2006 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 runner, oczywiście że nie musisz mi się tłumaczyć urażony kawalerze, ja absolutnie tego nie oczekuję a swoją opinię wolno mi wyrazić, czy się to tobie podoba, czy też nie. nie jestem kawaler i tyle...a że napisałem w temacie "kawalerkę" to ręsztę już sobie dodałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutenhamon 07.11.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Prosze bardzo,trzeba sobie pomagać, po to jest to forumpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta123 07.11.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 ok, to tylko zbieg znaczeń poprawiam "kawalerze" na "żonaty mężczyzno" reszta bez zmian pozdrawiam mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 08.11.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Przeczytaj na co konkretnie możesz przeznaczyć te pieniądze żeby nie płacić podatku, bo ja myślałam, że mogę na urządzenie domu wydać tą kasę - a nie mogę, bo tylko na budowę, czyli np. nie obejmuje to wykończenia wnętrz (parkiet, kafle, barierki i takie tam pierdoły na które idzie najwięcej kasy) co najwyżej mogę sobie tymi pieniędzmi spłacić wcześniej zaciągnięty kredyt ;(. Bo ja chciałam wziąć mniejszy kredyt i jak sprzedam kawalerkę to kasę przeznaczyć na wykończenie i urządzenie, ale tak się nie da, bo ścigną mnie do zapłacenia podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 11.01.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Jesli przeznaczysz pieniądze ze sprzedazy na cele mieszkaniowe a takim celem jest budowa domu to nie zapłacisz podatku. (Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych) to ze strony money.pl "Podatnik będzie również zwolniony od zapłaty podatku w sytuacji, gdy nie czekając na upływ pięciu lat sprzeda nieruchomość, a następnie w terminie 14 dni złoży we właściwym urzędzie skarbowym stosowną deklarację, w której oświadczy, że środki uzyskane ze sprzedaży nieruchomości przeznaczy nie później niż w okresie 2 lat od daty sprzedaży na cele mieszkaniowe - m. in. takie jak kupno innego mieszkania, zakup działki, rozbudowę, remont lub modernizację własnego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, które są położone na terytorium Polski itp. Oczywiście warunek ten jest spełniony dopiero wtedy, gdy środki faktycznie na ten cel zostaną przeznaczone. Podatnik, który zaplanował przeznaczenie otrzymanych ze sprzedaży pieniędzy na określony w ustawie cel mieszkaniowy ale nie zrobił tego w wyznaczonym dwuletnim terminie będzie musiał oddać fiskusowi obowiązujący podatek. W dodatku, jak zwykle przy zaległościach podatkowych, z odsetkami. W tym jednak przypadku obowiązujące odsetki nie są aż tak wysokie, jak w sytuacji pozostałych zaległości. Trzeba je bowiem zapłacić w wysokości tak zwanej opłaty prolongacyjnej, która stanowi połowę stawki zwykłych odsetek za zwłokę. Jesli chcesz sie wiecej dowiedziec zadzwoń do urzędu skarbowego Czy nie wiesz co się stanie, jeśli takiej deklaracji nie złozy sie do urzędu skarbowego w ciągu 14 dni od daty sprzedania mieszkania ( a sprzedane było po upływie nie całych 5 lat). Czy jeżeli jesteś w stanie udokumentować swoje wydatki związane z budową domu lub kupnem nowego mieszkania to i tak za to że sprzedaż mieszkania nie była zgłoszona płaci się jakąś karę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.01.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Betsi2006, nie zapłacisz kary, jeśli wydatkujesz. problem będzie jeśli do momentu ewentualnej kontroli nie zdążysz tego wydać. wtedy urząd upomni się o podatek i to wraz z odsetkami. w sumie to lepiej jednak złożyć oświadczenie. jak się nie uda wydać - to się płaci połowę odsetek - to prawie jak kredyt hipoteczny a jak się nie złoży i się nie uda wydać - płaci się pełne odsetki. jak się uda wydać - to tym bardziej nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 12.01.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Civic9 dziękuję za informacje.A czy takie oświadczenie można złożyć duuuuuuuuuużo po ustawowym czasie(kilka miesięcy). Czy US nie nakałda jakieś kary za to. Nie wiem czy uda mi sie wydać wszystkie pieniądze? i co wtedy, nawet jak nie zgłoszę to i tak pewnie dopadną. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 12.01.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Betsi, pisałem już że nie ma kary za złożenie po terminie. Ale o podatek się mogą teoretycznie upomnieć dopóki tego nie złożysz (nie wiem czy to tak szybko działa, pewnie w każdym US inaczej). Jak nie zgłosisz i nie wydasz to zapłacisz z odsetkami. Już wcześniej starałem się przekazać, że celowe działanie polegające na niezłożeniu tej deklaracji nie ma sensu. Oto dlaczego, rozpatrzmy wszystkie możliwe sytuacje. Zakładając, że nie płacisz tego podatku: 1. Nie składasz oświadczenia i: a) uda Ci się wydać pieniądze - ok, nic Ci nie grozi, chyba Cię złapią zanim zdążysz wydać, wtedy płacisz podatek z odsetkami; po wydaniu pewnie go się uda odzyskać, ale już bez odsetek b) nie uda Ci się wydać pieniędzy - płacisz odsetki do momentu zapłaty - 11% rocznie 2. Składasz oświadczenie i: a) uda Ci się wydać pieniądze - ok, zaoszczędziłaś podatek b) nie uda Ci się wydać - płacisz odsetki do momentu zapłaty - połowę, czyli 5,5% Jak widać, w przypadku gdy nie chcesz zapłacić tego podatku korzystne jest złożenie oświadczenia, nawet jeśli nie wydasz tej kasy. Nie ma ryzyka do momentu kiedy to wydasz, a jak nie wydasz to odsetki są o połowę mniejsze (wcale nie tak strasznie oprocentowane, to dość tani kredyt, jeśli pieniądze mogą w tym czasie pracować to to nawet może nie będzie strata). Chyba, i to jest jeszcze jedna, ostatnia opcja, że zamierzasz zapłacić ten podatek przy sprzedaży, potem wydać pieniądze i złożyć oświadczenie i go odzyskać. To też chyba jest możliwe, ale lepiej się upewnij gdybyś chciała wybrać taką drogę. Tutaj, w przypadku jak nie wydasz - to nic się nie dzieje, bo podatek zapłaciłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 12.01.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Bardzo dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź.Teraz jestem pewna co powinnam zrobić. Serdecznie pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 13.01.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Civic Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie składania oświadczenia o sprzedaży miszkania przed upływem 5 lat? Czy dla US ważna jest data aktu notarialnego, czy może data zameldowania.U mnie jest taka sytuacja, że z powodu błędu Devlopera art notarialny mam w kwietniu 2001 a odbiór mieszkania i datę zameldowania w 2000r.Gdyby liczyło się to drugie ( 2000r.) to nic nie musiałabym zgłaszać do US bo minęło już 5 lat. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 13.01.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 akt notarialny, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts