Wozik 07.11.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Hello, Mam do Was pytanie o umowę o podłączenie do gminnej kanalizacji. Gmina uraczyła mnie umową, w której życzy sobie, aby im zapłacić 1500 zł w sumie nie wiadomo za co. O ile wiem, to wykonanie kanalizacji jest obowiązkiem gminy i nie może ona wyciągać pieniędzy od mieszkańców. Poniżej wklejam treść umowy i proszę o radę co byście zrobili w mojej sytuacji: Umowa partycypacyjna dotycząca wspólnej realizacji inwestycji. Dnia 10 listopada 2005 roku pomiędzy Gminą zwanymi daiej „Gminą" a Panem/nią właścicielem nieruchomości położonej w zawarta została umowa następującej treści: § 1 Przedmiotem niniejszej umowy jest udział w finansowaniu realizowanej inwestycji pn "Kanalizacja sanitarna dla wsi" § 2 1. Gmina oświadcza, że na podstawie posiadanej dokumentacji technicznej oraz uzgodnień i pozwoleń prawem przewidzianych we wsi , rozpoczęto prace związane z budową kanalizacji sanitarnej. 2. Wartość kosztorysowa w/w zadania ustalona na podstawie przeprowadzonego przetargu publicznego wynosi: 7 489 547,39 zł. 3. W ramach posiadanych, przez Gminę, środków finansowych wykonane zostaną prace i urządzenia określone w ustawie z dnia 7 czerwca 2001 roku o zbiorowymzaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków /Dz.U.Nr 72 poz.747 ze zmianami/ w terminie do dnia 30 listopada 2007 roku. 4. Gmina zastrzega sobie prawo do przesunięcia terminu zakończenia budowy kanalizacji sanitarnej w przypadku zaistnienia okoliczności nieprzewidzianych w trakcie zawierania umowy z Wykonawcą, np. a/ zmiana technicznych warunków wykonania, co wiąże się ze zwiększeniem kosztów jednostkowych o roboty dodatkowe nie przewidziane w trakcie zawierania, umowy z Wykonawcą, b/ w związku z nie otrzymaniem dofinansowania inwestycji ze źródeł zewnętrznych. 5. W przypadku zmiany umowy spowodowanej okolicznościami określonymi w pkt.4 sporządzony zostanie aneks określający nowy termin zakończenia inwestycji. § 3 Pan/Pani zobowiązuje się do: 1. Wpłaty kwoty ogółem 1 500 zł na Konto Społecznego Komitetu Kanalizacji wsi najpóźniej do dnia 30 listopada 2006roku, (lub wcześniej przed pobraniem materiałów na przykanalik), która zostanie przeznaczona przez Komitet na: - prace projektowe i pomoc Gminie w realizacji inwestycji pn "Kanalizacja sanitarna dia wsi". - zakup materiałów i opłacenie pomiarów geodezyjnych powykonawczych przykanalika, 2. Wykonania przykanalika biegnącego po jego /jej/ posesji (z materiałów otrzymanych z Komitetu) własnym staraniem, zgodnie z dokumentacją techniczną i pod nadzorem inspektora nadzoru. § 4 Środki wymienione w § 3 pkt. przeznaczone na pomoc gminie w realizacji inwestycji oraz zakup materiałów i pomiar powykonawczy przykanalika wpłacone zostaną za pośrednictwem Społecznego Komitetu Kanalizacji, który przekaże je na r-k Gminy. § 5 1. Po dokonaniu wpłat określonych w § 3 jak również wykonania przykanalika do dnia 30.11.2006 roku, Gmina nie będzie naliczała żadnych innych opłat przewidzianych ustawą z dnia 21 sierpnia 1997 roku o gospodarce nieruchomościami /Dz. Nr 115 poz. 741/, i uchwałą nr X/7Q/20Q0 z dnia 24 lutego 2000 roku w sprawie ustalenia zasad odpłatności za wpięcie do gminnej sieci kanalizacji sanitarnej . 2.Strony ustalają., że po spełnieniu warunków określonych w § 5 pkt. 1 ustają wszelkie wzajemne zobowiązania w ramach wspólnie realizowanej inwestycji. § 6 Nie wywiązanie się z warunków umowy określonych w § 3 tj. brak wpłaty środków finansowych oraz niewykonanie przykanalika do dnia 30 listopada 2006 roku, spowoduje rozwiązanie umowy na wspólną realizację inwestycji. W takim przypadku włączenie do kanalizacji będzie możliwe po spełnieniu przez właściciela nieruchomości wszystkich warunków określonych w technicznych warunkach podłączenia do kanalizacji wydanych przez Urząd Gminy. §7 Gmina zobowiązuje się do rozliczenia otrzymanych środków finansowych oraz sporządzenia sprawozdania i przekazania go Społecznemu Komitetowi Kanalizacji wsi w terminie 21 dni po odbiorze całości zadania inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta123 07.11.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Przecież nawet jak realizacja inwestycji jest finansowana przez gminę, to trzeba wykonać projekt przyłączy dla każdej posesji osobny i to każdy zainteresowany musi pokryć sam. A jak sobie to wyobrażasz, że gmina wykonuje w drodze kanalizację i jeszcze pokrywa twoje prywatne koszty przyłączy?Chciałbyś, ale tak dobrze nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 07.11.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Przecież nawet jak realizacja inwestycji jest finansowana przez gminę, to trzeba wykonać projekt przyłączy dla każdej posesji osobny i to każdy zainteresowany musi pokryć sam. A jak sobie to wyobrażasz, że gmina wykonuje w drodze kanalizację i jeszcze pokrywa twoje prywatne koszty przyłączy? Chciałbyś, ale tak dobrze nie ma. Chyba niedokładnie przeczytałaś tę umowę. Czekam w takim razie na opinie innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta123 07.11.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Umowę przeczytałam dość dokładnie i jest w niej wyraźnie określone za co płacisz. Po krótce, sprawa wygląda tak, że gmina owszem ma obowiązek wybudowania kanalizacji w drodze, ale nie ma obowiązku przyłączenia do niej twojej posesji. Jeżeli chcesz być przyłączony - musisz partycypować w kosztach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 08.11.2006 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Umowę przeczytałam dość dokładnie i jest w niej wyraźnie określone za co płacisz. Po krótce, sprawa wygląda tak, że gmina owszem ma obowiązek wybudowania kanalizacji w drodze, ale nie ma obowiązku przyłączenia do niej twojej posesji. Jeżeli chcesz być przyłączony - musisz partycypować w kosztach. pozdrawiam No właśnie... Jest napisane, że płacę za: "- prace projektowe i pomoc Gminie w realizacji inwestycji pn "Kanalizacja sanitarna dia wsi". - zakup materiałów i opłacenie pomiarów geodezyjnych powykonawczych przykanalika," A przecież projekt przyłącza robię sam i za niego już zapłaciłem oddzielnie projektantowi. Zakup materiałów, hm... myślę, że kupując materiał samemu na pewno nie będzie mnie kosztował on 1500 zł. Nie wiem natomiast co to jest ten pomiar powykonawczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kol 09.11.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Naszą wieś akurat okanalizowali. Całość na drodze robiła gmina. Ci, co byli na planach w 2003 roku załapali się na to, że gmina doprowadziła im rury ze studzienki na drodze do studzienki u nich na działce. Teraz do domu muszą się podłączyć sami, uiścić w gminie opłatę za podłączenie w wysokosci 600,00 zł zgłosić odbiór na otwartym kanale. Natomiast ci, którzy nie byli na planach w 2003 roku muszą sami podłączyć się od domu do kanalizy znajdującej się na drodze. Oczywiście zaczynasz od zmiany w gminie warunków wywozu nieczystości, później projekt, u nas koszt 300,00 zł ( i tak nie jest on adekwatny do później położonej kanalizy, ale bez niego nie otrzymasz zgody na łącze). Jak masz zgodę to kopiesz i się podłanczasz ( sam lub bierzesz firmę). Ja zapłaciłam za całość usługa plus rury 900,00 zł , długość od domu do rury głównej około 8 metrów. Później, w związku z tym, iż podłącvzyłam się na własny koszt uzyskałam zgodę wójta na zwolnienie z kosztów uiszczanych w gminie , więc tylko zgłosiłam odbiór. Przyszli, sprawdzili czy faktycznie leci tam gdzie powinno, spisali liczniki wody, dali protokół powykonawczy i to wszystko. Także mó koszt wyniósł 1200,00 zł minu te 600,00 których nie zapłaciłam do gminy to poniosłam dodatkowy koszt przyułącza 600,00 zł. A wszystko u nas toczy się wokół roku 2003, gdyż wtedy był robiony projekt przyłącza i na tyle tylko dostali dofinansowania z unii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts