Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam kupiłem własnie w hipermarkecie wanne rogową tą z tych "tańszych" i po rozpakowaniu w domu .... nie wiem jak ja zamontowac? do podłoża , czy do ściany ?. Na moje oko powinna byćjeszce lekko podniesiona do góry żeby zmieścił sie syfon, ale przy wannie nie było nic do podwyrzszenia czy montażu.
https://forum.murator.pl/topic/65534-jak-zamontowac-wanne/

Napiszę jak ja montowałem taką wannę, myślę, że jest to wanna plastik-akryl itp. Najpierw przymierzyłem wannę i wypoziomowałem od spodu (prowizorycznie ale stabilnie) ,odrysowałem na ścianie krawędzie styczne z nią. Odstawiłem wannę w prostokątnym narożniku na 2 ścinach przymosowałem po dwa cienkie płaskowniki jeden szerszy, drugi węższy. pod spodem węższy, co dało jak gdyby wieszak do krawędzi wanny (dwa wieszaki) na nich spoczywa róg prostokątny wanny. Pod spodem wanny wymurowałem jak gdyby podest o zbliżonym kształcie dna, tak że odstęp od niego i spodu wanny wymosił ok 3cm. Dostawiłem wannę, opierając prostokątną krawędź na długich wieszakach. Następnie maksymalnie obciążyłem wannę workami z klejem i wpuściłem między podest a wannę piankę montażową. Obciążenie jest potrzebne aby pianka nie wypchnęła dna. Potem obmurowałem lekkimi bloczkami, stawianymi pionowo i docinanymi na szerokość płytki. Oczywiście na dole zrubiłem uskok na stopy, no i otwór rewizyjny przy syfonie. Wanna jest naprawdę stabilna.
https://forum.murator.pl/topic/65534-jak-zamontowac-wanne/#findComment-1443490

Napiszę jak ja montowałem taką wannę, myślę, że jest to wanna plastik-akryl itp.

nie ja montowalem moja wanne i nawet tego nie widzialem ale wg zapewnien wykonawcy byla cos dane pod wanne a pomiedzy to a wanna - pianka

Sama wanna jest podparta (boki) obudowa z blochkow (do okola - to widzialem), stoi na nogach (to widzialem) do wanny do tego - ogladalem instr obslugi i z reka na sercu moge powiedziec ze jest to lepiej zrobione niz przewiduje instrukcja montazu producenta...

I co? jak wejde wo wanny i stoje w niej, poruszam sie.. to slysze takie minitrzaski. Gdyby byla zamontowana z godnie z instruckaj to pewnie bym ja na srodku przelamal.

Trzaskow nie ma zadnych w miejscu gdzie jest kontruckja nog zelaznych.

Wanna to jakis polcos (polskone?) tam (popularna firma), narozna, asymetryczna

Nie wiem co robic... odkleic kafelke do rewizji, wywalic pianke co tam jest i jakas specjalna supertwarda zastosowac?

Lekki nie jestem (over 100kilo) ale bez przesady.. jakby wlazl tam zawodnik sumo i stanal na jednej nodze to chyba by trachnela od razu

Przemek

https://forum.murator.pl/topic/65534-jak-zamontowac-wanne/#findComment-1444308