Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja kanalizy w kominie

Recommended Posts

ja mam puszczony pion kanalizacyjny zaraz obok komina... na poddaszu kończy się gruba rura spustowa i zastosowałem przejscie na rure 50mm i murarz puścił ja w kominie gdzieś obok pustaków wentylacyjnych i tak obmurowywanych... aż do samej góry z wylotem na kominie..

nie radze zakańczać odpowietrzenia kanalizy i też wypuszaczć koło wentylacji aby zapobiec zasysaniu..

widziałem na wielu dachach wystające rurki z kominów wentylacyjnych gdzieś o średnicy 50mm zakończone daszkiem

poza zmiejszeniem ciągu nie ma chyba innych problemów o ile zmiejszenie ciągu nie jest problemem

ja mam w projekcie trzy odpowietrzenia kanalizy i to o przekrojach

2x100mm i 1x160mm czemu takie duże to nie wiem ale nie zdecydowałem sie na zmniejszenie i puszczenie w kominie

mam dachówki wentylacyjne i rury przeprowadze przez strych

Niestety, doświadczam nieprzyjemnych zapachów które są "zaciągane" przez przewód wentylacyjny w łazience. Zapachy te są zaciągane właśnie z wylotu pionu kanalizacyjnego. Nie za bardzo wiem co z tym zrobić. Najgorsze jest to, że kratka w łazience zamiast wywiewać powietrze to niestety wwiewa do środka. W łazience nie ma niczego co by robiło podciśnienie - brak piecyków gazowych itp. Komin (2 przewody wentylacyjne i pion kanalizacyjny) jest w połaci skośniej dachu, wyniesiony ponad połać dachu ok. 60 i 90 cm patrząc z boku). Jeżeli może mi ktoś udzielić jakiejś fachowej porady jak pozbyć sie tych problemów tj.

1) aby wentylacja działała we właściwą stronę - wywiewała a nie wwiewała powietrze,

2) aby nieprzyjemne zapachy z pionu kanalizacyjnego nie dostawały się do przewodu wentylacyjnego.

Bardzo prosze dobre dusze na tym forum o pomoc.

Co ciekawe drugi przewód wentylacyjny do łazienki na górze, jego długośc jest mniejsza od tego który zaciąga zapachy działa poprawnie pomimo tego, że jego wylot znajduje się tuż przy wylocie pionu kanalizacyjnego

Pozdrawiam - ozy