DaroMan.. 07.11.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Czy moge rurke z pionu " wcisnac" w komin ?Jak to sie robi ?...czy rura idzie do samej gory komina?...czy jest jakos zakonczona? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 08.11.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 A do którego komina? A kominiarz ci potem odbierze przewody spalinowe/wentylacyjne o obniżonym przekroju i "cugu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 08.11.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 ja mam puszczony pion kanalizacyjny zaraz obok komina... na poddaszu kończy się gruba rura spustowa i zastosowałem przejscie na rure 50mm i murarz puścił ja w kominie gdzieś obok pustaków wentylacyjnych i tak obmurowywanych... aż do samej góry z wylotem na kominie..nie radze zakańczać odpowietrzenia kanalizy i też wypuszaczć koło wentylacji aby zapobiec zasysaniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 08.11.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Ja mam pociagnieta rura PCV "po scianie", aapotem przymocowana do krokwi i i wypuszczona nad dach za pomoca dachowki wentylacyjnej na wysokosci kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Ja mam puszczony pion kanalizy w kanale 14x14cm. Jest to dodatkowy kanał specjalnie wymurowany aby tam puścić pion. Zakończenie pionu mam zrobione na wyskosci otorów wentylacyjnych na górze komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 08.11.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 widziałem na wielu dachach wystające rurki z kominów wentylacyjnych gdzieś o średnicy 50mm zakończone daszkiempoza zmiejszeniem ciągu nie ma chyba innych problemów o ile zmiejszenie ciągu nie jest problememja mam w projekcie trzy odpowietrzenia kanalizy i to o przekrojach 2x100mm i 1x160mm czemu takie duże to nie wiem ale nie zdecydowałem sie na zmniejszenie i puszczenie w kominie mam dachówki wentylacyjne i rury przeprowadze przez strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 08.11.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 ja mam w projekcie trzy odpowietrzenia kanalizy i to o przekrojach 2x100mm i 1x160mm czemu takie duże to nie wiem Dlatego że odpowietrzenie musi byść większe o fi 50 niż średnica danego pionu - pewnie masz dwa piony fi 50 i jeden fi 110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 09.11.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 nie polecam wkładać w komin , będą problemy z kominiarzem bo zabrania tego prawo budowlane. Włożenie w kanał kominowy może spowodować że fetor będzie zaciągał do wentylacji i przy niesprzyjających warunkach np. pogodowych będzie czuć w mieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.11.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Ja mam w kominie pion kanalizacyjny fi110. Zakończony jest wywiewką - taką z daszkiem z PCV - wystaje ok. 20 cm ponad komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozy 10.11.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Niestety, doświadczam nieprzyjemnych zapachów które są "zaciągane" przez przewód wentylacyjny w łazience. Zapachy te są zaciągane właśnie z wylotu pionu kanalizacyjnego. Nie za bardzo wiem co z tym zrobić. Najgorsze jest to, że kratka w łazience zamiast wywiewać powietrze to niestety wwiewa do środka. W łazience nie ma niczego co by robiło podciśnienie - brak piecyków gazowych itp. Komin (2 przewody wentylacyjne i pion kanalizacyjny) jest w połaci skośniej dachu, wyniesiony ponad połać dachu ok. 60 i 90 cm patrząc z boku). Jeżeli może mi ktoś udzielić jakiejś fachowej porady jak pozbyć sie tych problemów tj.1) aby wentylacja działała we właściwą stronę - wywiewała a nie wwiewała powietrze,2) aby nieprzyjemne zapachy z pionu kanalizacyjnego nie dostawały się do przewodu wentylacyjnego.Bardzo prosze dobre dusze na tym forum o pomoc. Co ciekawe drugi przewód wentylacyjny do łazienki na górze, jego długośc jest mniejsza od tego który zaciąga zapachy działa poprawnie pomimo tego, że jego wylot znajduje się tuż przy wylocie pionu kanalizacyjnegoPozdrawiam - ozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 10.11.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Ja w kazdym kominie dodałem oddzielny kanał wentylacyjne specjalnie dla wywiewki. W te otwory wprowadziłem rury fi 50 aż do samych kratek w górze komina. Muszą byc do samej góry by wilgoć z rur nie osiadała w kominie i nie robił sie mokry od srodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts