Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,prawdopodobnie hurtownia budowlana się pomyliła albo chcieli coś przekombinowac i wciśnięto mi(laikowi) nie tą dachówke którą zamówiłem,Jak je można od siebie odróżnić pilne!!!!

dachówki franfurter i romańska są robione na tej samej matrycy, dlatego na odwrocie mają napisy "frankfurter". Różnią się powłoką cisar - romańska jest błyszcząca, a frankfurterka ma taką zwykłą (można porównać z innymi dachówkami braasa).

Poza tym słyszałam, że obecnie w Polsce nie produkują frankfurter.

• 3 months później...
Właśnie dziś napotkałem ten sam problem.Fakt, kupiłem tylko dwie sztuki dachówki-ceglastą i kasztanową(zastanawiam się jeszcze nad kolorem) i na odwrocie jest napisane Frankfurten a prosiłem o romańską Cisar :-? .Jednak ta Frankfurten nie ma "zwykłej" powłoki!!bo jest dużo gładsza i ma nieco inny odcień niż np. Celtycka (która jest ciemniejsza i bardziej chropowata).Nie wiem co o tym myśleć.Jutro pójdę do hurtowni jeszcze raz i zapytam co to właściwie ma być
Właśnie dziś napotkałem ten sam problem.Fakt, kupiłem tylko dwie sztuki dachówki-ceglastą i kasztanową(zastanawiam się jeszcze nad kolorem) i na odwrocie jest napisane Frankfurten a prosiłem o romańską Cisar :-? .Jednak ta Frankfurten nie ma "zwykłej" powłoki!!bo jest dużo gładsza i ma nieco inny odcień niż np. Celtycka (która jest ciemniejsza i bardziej chropowata).Nie wiem co o tym myśleć.Jutro pójdę do hurtowni jeszcze raz i zapytam co to właściwie ma być

Dzwoniłem do doradcy małopolskiego firmy Braas. Dowiedziałem się że na dachówce romańskiej Cisar jest napisane Frankfurter, ponieważ ta pierwsza na niej bazuje, ma ten sam kształt.Jedyna (i najważniejsza) różnica między nimi to rodzaj powłoki, romańska jest gładka.

Podoba mi sie ten Frankfurter i pewnie bedzie sporo tanszy od Romanskiej Cisar. Niestety w cenniku na stronie Braas nie ma Frankfurtera... Wyslalem maila do Braasa w tej sprawie jednak bez odzewu. Dobrze by bylo poznac cene sugerowana zanim pojde targowac sie w hurtowni. Czy ktos ją zna?

walker ma rację jeżeli chodzi o kształt to jest identyczna

różni się tylko powłoką

romańska w powłoce cisar -zupełnie gładka-cena detaliczna-2,51 netto

frankfurter w powłoce novo-bardziej chropowata-cr-ena det.-2,34 netto

każdej wchodzi 10 szt na m2

walker ma rację jeżeli chodzi o kształt to jest identyczna

różni się tylko powłoką

romańska w powłoce cisar -zupełnie gładka-cena detaliczna-2,51 netto

frankfurter w powłoce novo-bardziej chropowata-cr-ena det.-2,34 netto

każdej wchodzi 10 szt na m2

Czyli w sumie roznica niewielka, nie warta oszczedzania moim zdaniem. Chyba, ze na Frankfurtera dostane lepszy upust. Mozecie polecic jakies hurtownie co maja dobre ceny na Braasa?

• 1 month później...
Słuchajcie teraz trochę zgłupiałam - wniosę nowe info do tego wątku pochodzące z mojej dzisiejszej rozmowy i zamówienia dachówki Frankfurter. A więc oglądaliśmy dachówki Braasa produkowane w Polsce z powłoką lumino i cisar i porównywaliśmy je z pochodzącymi z fabryki z Niemiec dachówkami Frankfurter z powłoką Nova i Star. Powłoka Nova w porównaniu z cisar i lumino jest o wiele gładsza i taka bardziej zwarta. Powłoka Star jest jeszcze lepsza ale mieli ją tylko w wersji świecącej a takiej nie chcemy. Być może faktycznie różnica polega na tym, że to frankfurter pochodzący z fabryki niemieckiej. W każdym razie zamówiliśmy i mam nadzieję, że przez długie lata będzie zdobił nasz dach.