Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy urząd może nie wydać zezwolenia na budowę?

frykow

Recommended Posts

Może nie wydać jeœli np:

1. Budowa domu kłóci się z warunkami zagospodarowania przestrzennego dla danego terenu.

2. Nieruchomoœć będzie ucišżliwa dla otoczenia,

3. Jeœli projekt budynku nie pasuje do okolicy (tak, tak, ja mieszkam w parku krajobrazowym i domu "nowoczesnego" by nie klepnęli.

4. Usytuowanie budynku jest niezgodne z liniš zabudowy.

itp itd

Jeżeli są wydane warunki zabudowy i mój projekt będzie zgodny z nimi, to czy urząd może na jakiejś innej podstawie nie wydać zgody na budowę? Czy będzie to raczej działanie bezprawne?

Jakie przepisy to regulują?

oprócz warunków okreslonych w WZ, projekt musi spełniać wymagania okreslone w "prawie budowlanym" i w rozporządzeniach wykonawczych do ustawy, czyli np w "warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie", czy też w rozporządzeniu w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego.

zresztą aktów, rozporządzeń i norm u nas dostatek... ;)

Urząd może wiele, bardzo wiele :)

On jest bardzo "mogący" i potrafi zrobić kuku :wink:

Trochę się nabijam ale trochę jest w tym gorzkiej ironii. Moje doświadczenia z urzędami w 90% są przykre i przykre jest to, że w naszym kraju długo się jeszcze to nie zmieni...

W Twoim konkretnym przypadku to zgadzam się z przedmówcami ale życzę powodzenia :D

Sprawa dotyczyła pewnej działki, którą chciałem nabyć. Były na nią wydane WZ, ale w opracowywanym planie zagospodarowania tereny te były oznaczone jako niemieszkalne (pisałem o tym w innym wątku).

Dlatego bałem się, że kupując ją teraz, urząd odmówi mi zgody na budowę "bo tak", a za rok wejdzie plan zagospodarowania i będzie po ptokach.

Ale już jej nie kupuję. :)