Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz w fabii

darek183

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczow.

Mam zamiar zakupic skode fabie i poniewaz mi to sie opłaca zainstalowac instalacje gazowa - moze kupie fabryczna?-nie wiem. Jeżdzę obenie trzecim samochodem na LPG, znam wady izalety tego paliwa, ale nie miałem styczności z fabią. Ma moze ktos jakies doswiadczenia z zagazowana skodą? Jak się sprawdza gaz ? Jaką instalację załozyc najlepiej? Jak znosi to silnik fabii?

Moje doświadczenia są raczej mizerne.

Dwa miesiące temu kupiłam fabię sedana 4-latka z 2002. na liczniku 67 tys. gaz był zakładany przy 1500 km i poprzedni właściciel niewiele jeździł na benzynie. Instalacja włoska, nie sekwencyjna, zbiornik w kole zapasowym. Spalanie ok. 10 l/100 km przy ewidentnej jeździe w miejskich korkach. Musiałam od razu zrobic przegląd gazu, bo gasł silnik. Teraz jest ok. Jeździ lepiej na gazie niz na paliwie.

Instalacja sekwencyjna na pewno będzie oszczędniejsza (ponoć 6 l/100 km) ale to tylko cudze opinie.

Jak na razie sprawuje się bardzo dobrze. Ponieważ skody są z reguły paliwożerne, więc instalowanie gazu jest niejako regułą. Poza tym to niezłe autko (nareszcie - przesiadłam się z seicento! :lol: ) mam duuuuuuuuuuuży bagaznik na zakupy!!! :wink: :lol:

Witam wszystkich forumowiczow.

Mam zamiar zakupic skode fabie i poniewaz mi to sie opłaca zainstalowac instalacje gazowa - moze kupie fabryczna?-nie wiem. Jeżdzę obenie trzecim samochodem na LPG, znam wady izalety tego paliwa, ale nie miałem styczności z fabią. Ma moze ktos jakies doswiadczenia z zagazowana skodą? Jak się sprawdza gaz ? Jaką instalację załozyc najlepiej? Jak znosi to silnik fabii?

Uważaj na silniki 1,6 i instalacja z wtryskiem jednopunktowym , a także wszędzie tam gdzie masz plastikowy kolektor - tam można wchodzić raczej w instalacje sekwencyjne, żeby uniknąć uszkodzenia (rozerwania) owego kolektora.

Darku, napisz jaki silnik. (1,2 1,4 1,6) te silniki są montowane zarówno w skodach, jak i seatach, o VW nie wspominając. Mam od prawie 10 lat "felcię", ale diesel. Spisuje się świetnie.

Dzięki za opinie, na razie nie wiem jaki silnik - bo nie kupiłem samochodu, mam kilka ofert uzywanych tak z 2003 czy 2004 roku, silniki głównie 1.4 MPI lub 1.2. zastanawiam sie tez czy poczekać (kasa niestety :cry: ) i kupić moze nowke, ale wtedy nie wiem jak z gwarancja.

Chodziło mi o to, że generalnie niektóre samochody źle znoszą gaz , a inne wręcz przeciwnie. Jeśli Forumowicze jezdzą fabiami i na gazie i nic specjalnego się nie dzieje, to znaczy że mozna chyba zakładać?

Dzięki za opinie, na razie nie wiem jaki silnik - bo nie kupiłem samochodu, mam kilka ofert uzywanych tak z 2003 czy 2004 roku, silniki głównie 1.4 MPI lub 1.2. zastanawiam sie tez czy poczekać (kasa niestety :cry: ) i kupić moze nowke, ale wtedy nie wiem jak z gwarancja.

Chodziło mi o to, że generalnie niektóre samochody źle znoszą gaz , a inne wręcz przeciwnie. Jeśli Forumowicze jezdzą fabiami i na gazie i nic specjalnego się nie dzieje, to znaczy że mozna chyba zakładać?

Sumarycznie z gazem pamiętaj:

przegląd znacznie droższy, wymiana oleju wskazana częściej, po ok. 100tys km wymiana uszczelki pod głowicą (sprawdzone w różnych autkach), możliwość kłopotów z ustawieniami wolnych obrotów (zależy do autka - grupa VW ma problem jeśli regulujesz na nieoryginalnym oprogramowaniu (potrzebny VAG)).