darek183 08.11.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Witam wszystkich forumowiczow.Mam zamiar zakupic skode fabie i poniewaz mi to sie opłaca zainstalowac instalacje gazowa - moze kupie fabryczna?-nie wiem. Jeżdzę obenie trzecim samochodem na LPG, znam wady izalety tego paliwa, ale nie miałem styczności z fabią. Ma moze ktos jakies doswiadczenia z zagazowana skodą? Jak się sprawdza gaz ? Jaką instalację załozyc najlepiej? Jak znosi to silnik fabii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 08.11.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Moje doświadczenia są raczej mizerne. Dwa miesiące temu kupiłam fabię sedana 4-latka z 2002. na liczniku 67 tys. gaz był zakładany przy 1500 km i poprzedni właściciel niewiele jeździł na benzynie. Instalacja włoska, nie sekwencyjna, zbiornik w kole zapasowym. Spalanie ok. 10 l/100 km przy ewidentnej jeździe w miejskich korkach. Musiałam od razu zrobic przegląd gazu, bo gasł silnik. Teraz jest ok. Jeździ lepiej na gazie niz na paliwie. Instalacja sekwencyjna na pewno będzie oszczędniejsza (ponoć 6 l/100 km) ale to tylko cudze opinie. Jak na razie sprawuje się bardzo dobrze. Ponieważ skody są z reguły paliwożerne, więc instalowanie gazu jest niejako regułą. Poza tym to niezłe autko (nareszcie - przesiadłam się z seicento! ) mam duuuuuuuuuuuży bagaznik na zakupy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.11.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Witam wszystkich forumowiczow. Mam zamiar zakupic skode fabie i poniewaz mi to sie opłaca zainstalowac instalacje gazowa - moze kupie fabryczna?-nie wiem. Jeżdzę obenie trzecim samochodem na LPG, znam wady izalety tego paliwa, ale nie miałem styczności z fabią. Ma moze ktos jakies doswiadczenia z zagazowana skodą? Jak się sprawdza gaz ? Jaką instalację załozyc najlepiej? Jak znosi to silnik fabii? Uważaj na silniki 1,6 i instalacja z wtryskiem jednopunktowym , a także wszędzie tam gdzie masz plastikowy kolektor - tam można wchodzić raczej w instalacje sekwencyjne, żeby uniknąć uszkodzenia (rozerwania) owego kolektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.11.2006 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Darku, napisz jaki silnik. (1,2 1,4 1,6) te silniki są montowane zarówno w skodach, jak i seatach, o VW nie wspominając. Mam od prawie 10 lat "felcię", ale diesel. Spisuje się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek183 09.11.2006 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Dzięki za opinie, na razie nie wiem jaki silnik - bo nie kupiłem samochodu, mam kilka ofert uzywanych tak z 2003 czy 2004 roku, silniki głównie 1.4 MPI lub 1.2. zastanawiam sie tez czy poczekać (kasa niestety ) i kupić moze nowke, ale wtedy nie wiem jak z gwarancja. Chodziło mi o to, że generalnie niektóre samochody źle znoszą gaz , a inne wręcz przeciwnie. Jeśli Forumowicze jezdzą fabiami i na gazie i nic specjalnego się nie dzieje, to znaczy że mozna chyba zakładać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.11.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Dzięki za opinie, na razie nie wiem jaki silnik - bo nie kupiłem samochodu, mam kilka ofert uzywanych tak z 2003 czy 2004 roku, silniki głównie 1.4 MPI lub 1.2. zastanawiam sie tez czy poczekać (kasa niestety ) i kupić moze nowke, ale wtedy nie wiem jak z gwarancja. Chodziło mi o to, że generalnie niektóre samochody źle znoszą gaz , a inne wręcz przeciwnie. Jeśli Forumowicze jezdzą fabiami i na gazie i nic specjalnego się nie dzieje, to znaczy że mozna chyba zakładać? Sumarycznie z gazem pamiętaj: przegląd znacznie droższy, wymiana oleju wskazana częściej, po ok. 100tys km wymiana uszczelki pod głowicą (sprawdzone w różnych autkach), możliwość kłopotów z ustawieniami wolnych obrotów (zależy do autka - grupa VW ma problem jeśli regulujesz na nieoryginalnym oprogramowaniu (potrzebny VAG)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts