Gocha8 08.11.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Witam;) .. W ubiegłym miesiącu kupiliśmy działkę leśną - na której w przyszłości (po wejściu w życie Planu Zagospodarowania) będziemy mogli postawić dom .. póki co chcielibyśmy ogrodzić i oczyścić tę działkę tj. powycinać wszystkie samosiejki - młode dębki i tym podobne, a zostawić tylko stare, piękne brzozy .. Mam pytanie: - czy możemy zrobić to sami, czy potrzebujemy jakiś zezwoleń ze stosownych urzędów? - jesli możemy zrobic to sami, to jakie możemy wyciąć bezkarnie - słyszałam, że wszystkie drzewka, których średnica nie przekracza 15 cm, ale wolałabym się upewnić .. Czy ktoś mógłby mi pomóc? .. z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.11.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Nie możesz. Jeśli to działka leśna, to prace w/g operatu urządzeniowego. Jeśli takowego brak, to decyzje na wycinkę wydaje starostwo pow., lub leśniczy LP, który nadzoruje lasy niepaństwowe. Średnica akurat to najmniej ważna. A tak mimochodem- te stare, piękne brzozy niezadługo zaczną próchnieć od środka i stanowić zagrożenie dla Ciebie i domu. Właśnie dąb jako drzewo długowieczne powinien zostać. Brzoza rośnie szybko i równie szybko się starzeje i zamiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha8 09.11.2006 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Śliczne dzięki .. w takim razie czeka mnie wycieczka do urzędu .. Dąb oczywiście zostanie - jeden, dwa .. ale wiekszość tych małych dąbków będę musiała usunąć, bo rosną jeden przy drugim na całej działce ;( .. Miłego dnia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 09.12.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Gocha8,Też mam działkę leśną i nie przejmuj się z cięciem. O ile nie masz tego drzewa na mapie to możesz ciąć. Mam prawie pół hektara lasu i przwie dwa lata trwało uporządkowanie tego terenu. Pozostało ponad 100 drzew i dopiero wtedy zrobiliśmy mapę i nanieśliśmy na nią drzewa. U nas chyba odwrotnie jak u Was możemy budować gdy planu zagospodarowania brak, bo jak obowiązywał działka była zakwalifikowana jako teren zielony bez prawa do zabudowy, choć domek już tam stał. Teraz zamierzamy go powiększyć i możemy to zrobić po odlesieniu fragmentu działki. Dopytajcie się w urzędach, może nie warto czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.12.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Zygmor, to nie tak. Jeśli jest to działka leśna i jest operat, to w/g niego. Jeśli operatu brak, to konieczna decyzja. Nadzoruję to od 10 lat i wiem co piszę. las to las, teren zielony to nie wiem co, ale jeśli to las, to nikt nie nanosi na mapę poszczególnych drzew. Z powodu nielegalnego wyrębu można mieć naprawdę przykrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 09.12.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 No to masz kłopot. W latach 80-tych uzyskaliśmy pozwolenie na budowę na nasz domek i pomimo, że teren do dziś nie zmienił klasyfikacji, to obecnie cała procedura wyglądała całkiem inaczej. Jeszcze dodatkowo przez środek inwestycji przebiega granica części leśnej i rolnej, to też sprawę troszkę skomplikowało.W naszym przypadku o żadnym operacie nie słyszałem, musiałem zrobić naniesienie drzew na mapkę i leśnik dokonał mi opisu taksacyjnego. Dodatkowo są jeszcze 4 drzewa do wycięcia, ale na szczęście na części rolniczej, decyzję mam otrzymać z gminy po uprawomocnieniu pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 10.12.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Gocha8 Mirek ma rację możesz mieć kłopoty (Sąd Grodzki) jeżeli w ewidencji gruntów działka jest zaewidencjonowana jako leśna . Niezależnie od tego czy ma operat uproszczony (sprawdź u leśniczego który nadzoruje ten teren) czy nie . Jezeli działka jest leśna (dotyczy również części działki) (Ls) - decyzję podejmuje leśniczy nadzorujący Twój las . Jeżeli działka zgodnie z ewidencją jest budowlana lub rolna masz wolną rękę . Jeżeli na części lub całości działki zaewidenconowanej i zaznaczonej na mapie występuje na mapie zadrzewienie (Rz) - decyzję podejmuje gmina . Art. 3. Ustawy o LasachLasem w rozumieniu ustawy jest grunt:1) o zwartej powierzchni co najmniej 0,10 ha, pokryty roślinnością leśną(uprawami leśnymi) – drzewami i krzewami oraz runem leśnym – lub przejściowojej pozbawiony:a) przeznaczony do produkcji leśnej lubb) stanowiący rezerwat przyrody lub wchodzący w skład parku narodowegoalboc) wpisany do rejestru zabytków;2) związany z gospodarką leśną, zajęty pod wykorzystywane dla potrzeb gospodarkileśnej: budynki i budowle, urządzenia melioracji wodnych, liniepodziału przestrzennego lasu, drogi leśne, tereny pod liniami energetycznymi,szkółki leśne, miejsca składowania drewna, a także wykorzystywanyna parkingi leśne i urządzenia turystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts