kugel 08.11.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Chciałbym w przyszłym domu korzystać z wody ze studni, a nie istniejącego wodociągu. Czy bedą problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę w przypadku rezygnacji z przyłącza wodociągowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 08.11.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Chciałbym w przyszłym domu korzystać z wody ze studni, a nie istniejącego wodociągu. Czy bedą problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę w przypadku rezygnacji z przyłącza wodociągowego? Nie znam powodów Twojej decyzji ale ja mając studnię czękam z utęsknieniem na wodociąg. Wodociąg - woda dla domu. Studnia - woda do ogrodu. Zapytam jeszcze czy badałeść jakość wody na swoim terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kugel 08.11.2006 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Woda jest nienajgorszej jakości, koszt wykopania 15m studni w porównaniu do podłączenia wodociągu jest niższy. Koszt podłączenia wodociągu u mnie to 7kPLN, do tego późniejsze opłaty za wodę kiepskiej jakości. Z punktu ekonomicznego prawie wszystko przemawia na korzyść studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 08.11.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 A mozesz i ze studni ciągnąć, tylko nanieś ją na mapkę. Nie ma obowiązku korzystania z wodociągu.Ale studnia to samodzielnie ciągnieta woda (prąd) i dokupienie filtra, i to nie takiego, co go w TV Shopie sprzedaja, tylko uzdatniajacego (od chyba 3 do 8 tyś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 08.11.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Jest jeszcze pytanie, czy WZ albo plan miejscowy nie zabrania pobierania wody z własnych ujęć. U mnie np. jest taki zakaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukrad 11.11.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Witam, Jest jeszcze pytanie, czy WZ albo plan miejscowy nie zabrania pobierania wody z własnych ujęć. U mnie np. jest taki zakaz. Mam do tego takie pytanie: jeśli taki zakaz jest w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, to czy dotyczy on jakiegokolwiek korzystania z wody ze studni? U mnie jest opracowywany plan, który będzie zawierał taki zakaz (ale szczegółowych zapisów nie znam. Czy będę mógł wybudować studnię, aby wodą z niej podlewać trawnik. Do domu planuję swoją drogą dociągnąć wodociąg. Jak taki zakaz w MPZP ma się do Prawa Wodnego (cytat z innego wątku): "Według Prawa Wodnego właściciel gruntu może bez specjalnego zezwolenia (zwanego pozwoleniem wodnoprawnym) korzystać z wód znajdujących się na jego posesji, jeśli pobór wody nie przekracza 5 m3/dobę, a wydajność pomp czerpiących wodę ze studni nie jest większa niż 0,5 m3/h. Jest to tak zwane zwykłe korzystanie z wody. Głębokość studni wierconej - rozumiana jako głębokość odwiertu, a nie głębokość zwierciadła wody - nie może przekroczyć 30 m. " Jeśli zakaz budowy studni w MPZP jest ważniejszy niż Prawo Wodne, to czy rozwiązaniem (zgodnym z prawem oczywiście) byłoby wybudowanie studni teraz, tj. zanim plan zostanie uchwalony i wejdzie w życie? I czy w ogóle mogę zbudować studnię, jeśli nie mam jeszcze nawet projektu domu, a tym bardziej pozwolenia na budowę (działka formalnie jest jeszcze rolna)? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 14.11.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam, Jak taki zakaz w MPZP ma się do Prawa Wodnego (cytat z innego wątku): "Według Prawa Wodnego właściciel gruntu może bez specjalnego zezwolenia (zwanego pozwoleniem wodnoprawnym) korzystać z wód znajdujących się na jego posesji, jeśli pobór wody nie przekracza 5 m3/dobę, a wydajność pomp czerpiących wodę ze studni nie jest większa niż 0,5 m3/h. Jest to tak zwane zwykłe korzystanie z wody. Głębokość studni wierconej - rozumiana jako głębokość odwiertu, a nie głębokość zwierciadła wody - nie może przekroczyć 30 m. " Jeśli zakaz budowy studni w MPZP jest ważniejszy niż Prawo Wodne, to czy rozwiązaniem (zgodnym z prawem oczywiście) byłoby wybudowanie studni teraz, tj. zanim plan zostanie uchwalony i wejdzie w życie? I czy w ogóle mogę zbudować studnię, jeśli nie mam jeszcze nawet projektu domu, a tym bardziej pozwolenia na budowę (działka formalnie jest jeszcze rolna)? Pozdrawiam. Tyle że w cytowanym zapisie Prawa Wodnego mowa jest jasno o korzystaniu bez pozwolenia wodnoprawnego. Natomiast jak mnie pamięć nie myli, wykopanie studni wymaga decyzji lokalizacyjnej, więc wszelkie takie za[isy w Planie Zagospodrowania sa możliwe i zgodne z prawem. A wiec wykopanie studni bez decyzji lokalizacyjne (i zgoszenia robót budowlanych) będzie sprzeczne z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 16.11.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 W żadnym z wielu poznanych planów zagospodarowania przestrzennego nie zabraniają korzystania z własnego źródła ujęcia wody. Ograniczenia są tylko w stosunku do ścieków.Ja mam studnię głębinową, która mnie kosztowała 6tys zł. Gmina zaproponowała mi przyłączenie wody za 3,5tys. zł pod warunkiem że wyrażę zgodę na poprowadzenie wodociągu przez swoją działkę. Oczywiście odmówiłem. A wodę mam własną do woli za niewielkie pieniądze. Gmina za zużycie wody 1m3 woła 2 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 17.11.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Kiedyś już było coś podobnego - poczytaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73843&highlight= PS. Na wywiercenie lub wykopanie studni nie trzea mieć pozwolenia, chyba, że coś się zmieniło od 2002r. Wtedy trzeba było mieć pozwolenie na studnię o głębokości powyżej (a raczej poniżej 30m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts