Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Problem jest następujący:

w budowanym domku zaplanowałem kominek z płaszczem wodnym.

Miał to być Makroterm.

W czasie rozmów z hydraulikiem byłem jeszcze na tyle "zielony" ;), że dałem się namówić na położenie rur PCV do podłączenia kominka do instalacji. Hydraulik twierdził, że miedź jest nie potrzebna, PCV wystarczy i w ogóle będzie git, bo Makroterm nie daje takich dużych temperatur. Tak więc rury zostały położone (trzy: zasilanie fi=28, powrót fi=28 i doprowadzenie wody zimnej fi=20).

Rury zostały położone pod wylewką, osłonięte otuliną piankową i ostatnio zalane wylewką.

No i teraz:

1. Na stronie Makroterma doczytałem (wreszcie :evil: ), że kategorycznie zalecają miedź

2. Raczej nie chcemy z żoną już Makroterma, może Lechma albo Byrski albo CTM

No i co teraz z takim fantem zrobić?

Lechma, Byrski i CTM nie mają w ogóle wymiennika separującego obieg otwarty od zamkniętego, a więc przez te rury płynęła by woda bezpośrednio z płaszcza, co przy pierwszym "zagotowaniu" kominka grozi bąblami na rurach i w ogóle ich zniszczeniem.

Może dać pompę obiegową obiegu otwartego i wymiennik płytowy bezpośrednio przy kominku? Albo dodać zawór termostatyczny, dopuszczający w rurę zimną wodę, jeśli temperatura przekroczy, powiedzmy, 75 st.C, a nadmiar wody będzie się "ulewał" przez naczynie przelewowe w kotłowni (ale szkoda trochę tej ciepłej wody w kanalizację dawać :( ) ?

Proszę o sugestie... :cry: :cry: :cry:

https://forum.murator.pl/topic/65574-problem-kominek-z-p%C5%82aszczem-i-rury-pcv/

Po pierwsze primo polecam Makroterm, bo sam mam i chwalę.

Po drugie primo, MOŻE się zdarzyć (np. jak siądzie prąd) zagotowanie się wody.

Kominek z płaszczem u mnie daje 60 st. i tyle nic nie zrobi plastikowi.

Ale po zagotowaniu się wody rury z pcv robią się kruche i moze szlag trafić.

Ja mam miedziane rurki i takie polecam.

Jeśli nie Makroterm, to szukaj kominka z wymiennikiem ciepła.

Ma 2 obiegi, jeden otwarty, dzięki czemu kominek nie wyleci ze ścianą ani rury się nie rozlecą, oraz zamknięty, do współpracy z nowoczesnymi kotłami gazowymi i olejowymi

https://forum.murator.pl/topic/65574-problem-kominek-z-p%C5%82aszczem-i-rury-pcv/#findComment-1444620

Problem jest następujący:

w budowanym domku zaplanowałem kominek z płaszczem wodnym.

Miał to być Makroterm.

W czasie rozmów z hydraulikiem byłem jeszcze na tyle "zielony" ;), że dałem się namówić na położenie rur PCV do podłączenia kominka do instalacji. Hydraulik twierdził, że miedź jest nie potrzebna, PCV wystarczy i w ogóle będzie git, bo Makroterm nie daje takich dużych temperatur. Tak więc rury zostały położone (trzy: zasilanie fi=28, powrót fi=28 i doprowadzenie wody zimnej fi=20).

Rury zostały położone pod wylewką, osłonięte otuliną piankową i ostatnio zalane wylewką.

No i teraz:

1. Na stronie Makroterma doczytałem (wreszcie :evil: ), że kategorycznie zalecają miedź

2. Raczej nie chcemy z żoną już Makroterma, może Lechma albo Byrski albo CTM

No i co teraz z takim fantem zrobić?

Lechma, Byrski i CTM nie mają w ogóle wymiennika separującego obieg otwarty od zamkniętego, a więc przez te rury płynęła by woda bezpośrednio z płaszcza, co przy pierwszym "zagotowaniu" kominka grozi bąblami na rurach i w ogóle ich zniszczeniem.

Może dać pompę obiegową obiegu otwartego i wymiennik płytowy bezpośrednio przy kominku? Albo dodać zawór termostatyczny, dopuszczający w rurę zimną wodę, jeśli temperatura przekroczy, powiedzmy, 75 st.C, a nadmiar wody będzie się "ulewał" przez naczynie przelewowe w kotłowni (ale szkoda trochę tej ciepłej wody w kanalizację dawać :( ) ?

Proszę o sugestie... :cry: :cry: :cry:

No to masz niezły pasztet z tymi rurami.Jeżeli to są rury po stronie układu zamkniętego ciśnieniowego to niema kłopotu bowiem woda grzewcza za wymiennikiem po stronie c.o ciśnieniowym nie ma tak dużej tenperatury żeby zrobić krzywdę rurom plastikowym proponuję ci kominek byrskiego zainstalowałem już ich kilkanaście i jak dotont nie było z nimi żadnych problemów.Pozatym ich kominki mają na wyposażeniu standartowo sterowanie i elektryczną przepustnicę powietrza przezco kominek jest przyjemny w użydkowaniu i ma zautomatyzowany proces spalania wiem bo jestem ich autoryzowanym instalatorem. 8)

https://forum.murator.pl/topic/65574-problem-kominek-z-p%C5%82aszczem-i-rury-pcv/#findComment-1444961

A co za problem całość spiąć przez zewnętrzny wymiennik płytowy z zestawem pomp oraz sterowaniem?Co do przepustnicy powietrza na dzień dzisiejszy prawie każdy producent cos takiego oferuje,a jak nie to zostaje choćby i allegro.

Do kpl naczynie przelewowe z automatycznym dopełnianiem i git.

Ale jeśli masz miejsce to możesz zapobiegawczo wykonać całość podłączeń dookoła kominka wykonać z miedzi - nie jest to najlepsze rozwiązanie ale pomoże utracić odrobinkę temperatury z gotującej się woody.

https://forum.murator.pl/topic/65574-problem-kominek-z-p%C5%82aszczem-i-rury-pcv/#findComment-1445230

A co za problem całość spiąć przez zewnętrzny wymiennik płytowy z zestawem pomp oraz sterowaniem?

Czy chodzi Ci o zamontowanie wymiennika i pompy (pomp) przy kominku i podłączenie rurami PCV tej strony wymiennika, która podłączona ma być do obiegu zamkniętego? Oczywiście strona "otwarta", czyli: płaszcz, pompa, zawór bezpieczeństwa, naczynie wzbiorcze, "wejście" wymiennika i co tam jeszcze potrzeba, połączone byłoby miedzią.

Bo właśnie myślałem o takim rozwiązaniu - czy to rzeczywiście wystarczy?

A jeśli chodzi o kominek - obecnymi faworytami są właśnie Byrski i CTM (Lechma nie spełnia wymagań estetycznych mojej żony ;) ).

https://forum.murator.pl/topic/65574-problem-kominek-z-p%C5%82aszczem-i-rury-pcv/#findComment-1445961