Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiennik ciepłej wody

Recommended Posts

witam

wrażenie że woda szybko stygnie chociaż mam dwupłaszczowy'

też mam pytanie w tym temacie zawór zwrotny ma być przed wejściem do bojlera wody z c.o? Mam wyjście na bojler za pompa c.o i zaworem różnicowym.

Mowa jest o cofaniu sie wody zpowrotem do pieca rurą doprowadzającą ciepłą wodę z c.o ? czy w tym układzie co ja mam jest to możliwe czy woda sie nie cofnie bo trzyma ją pompa i zawór różnicowy?

czy stygnąca woda w układzie może wychładzać wodę użytkową w bojlerze i jak długo trzyma wam wodę po wygaszeniu kotła?

Ustawiłem pompę co na wył. na 40C

aby tak nie było zastanawiam sie nad założeniem zaworu elektromagnetycznego (200zł )na wejściu wody z kotła do bojlera .problemem jest jaki założyć sterownik .chodzi mi o taki który zamknie zawór elektr.mag. gdy tem. na wejściu do bojlera spadnie np do 40C , a będzie otwierał np przy rozuchu kotła przy temp np 35C(chociaż to mógłbym podłączyc do sterownika kotła do temp załączenia pompki c.o)

czy to ma sens i może się sprawdzić?

zgadza się co do cofania wody

zawór zwrotny zapobiegnie cofaniu sie wody ale woda i tak płynie do bojlera nawet jak jest już chłodniejsza i wtedy odbiera ciepło wodzie uzytkowej szczególnie u mnie dwupłaszczowy szubko się nagrzewa i szybko studzi (duża pow wymiany 1m) odcięcie dopływu c.o przy wyższej temp nie pozwoliło by na schłodzenie c.w.u i woda wolniej by stygneła.przynajmniej tak mi sie wydaje