Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem tu pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałośc. Mam pytanie odonśnnie budowy piwnicy. Sprawa wyglada tak: Na początku Projektant domu zmaścił cały projekt poniweż wziął pod uwage tylko jeden spadek terenu działki i tam gdzie wyżej zrobił niżej na projekcie. W efekcie końcowym powstały fundamenty o głębokości 1,80 m i do tego ława fundamentowa pod całym domem jeśli dobrze mówie - był by niezły basen o wym 17m/17m. Moje pytanie jest takie czy np. moge zrobic pod kuchnią piwnice wykorzystując tę ławę - piwnica dla potrzeby CO i CWU. Wody gruntowe w zależności od miesiąca od 1,4m do ..... gł mi nie znanej. Wkażdym razie fundamenty zostały podniesione o 50 - 60 cm względem projektów. i mam wolną przestrzeń. czy moge ją wykożystac na piwnicę? Acha Zabudowa terenu jeśli dobrze mówie to obejmuje budewę domy bez piwnicy z zadaszonym 1 piętrem tak że ni w 5 ni w 10 nie mam gdzie wstawic "kotłowni" PS projektant z Krakowa (bez nazwisk) naprawdę jakiś dziwny człowiek. HELP MEEEE MArcin Kraków
https://forum.murator.pl/topic/65592-piwnica/

Jeżeli chodzi o tzw kotłownię musi być ona o min wys 220 cm i do tego jeszcze kubatura pomieszczenia musi byc odpowiednio dobrana, czyli im niższe pomieszczenie tym o większej powierzchni. Niestety nie pamiętam jaka to musi być kubatura.
https://forum.murator.pl/topic/65592-piwnica/#findComment-1445492