kris_pp 14.03.2007 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Prośba do wszystkich czytających mój dziennik. Proszę o sugestie co zmienic w dzienniku budowy, np:- wiecej zdięć- zdięcia otwierają się zbyt wolo, maja być lżejsze i ma ich być mniej- wiecej tekstu mniej zdięć- wiecej zdięć mniej tekstu- więcej danych na temat kosztów.-itd. Będe widzięczny za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 17.03.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Jakość BK SOLBET jest super, jest b. dokładny i nie pokruszony. Może znajomy brał niepaletowany lub o mniejszej dokladności na zaprawe ciepłochlonną. A wrażenia, to chyba najfajniejszy okres z budowy, szybko widać postepy. Hej kris, znajomy brał paletowany, ofoliowany do murowania na zaprawę klejową - może po prostu miał pecha. Czy Twoja ekipa miała wczesniej doświadczenie z murowaniem BK na klej? Twoje ściany wygladają na bardzo równiutko i dokładnie połozone. Pytam bo zacząłem się zastanawiać czy czasem (skoro i tak będę ocieplał styropianem - 12 lub 15 cm) nie wziąść zwykłego BK na zaprawę. To o tyle istotne w przypadku gdy nie znajdę sprawdzonej, doswiadczonej ekipy. Mogę wydać tylko kasę a efekt będzie żaden ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 17.03.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 I kolejna kwestia: Podczas prac nad adaptacja projektu architekt zwrócił nam uwagę, ze powinniśmy pamietać o dodatkowym kanale wentylacyjny do kominka w salonie - jakaś "wyczyska" od komina nad kominkiem. Zwracałeś na to uwagę - pytam bo się na tym w ogóle nie znam. PS. Nie robisz od razu tarasiku przy salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 17.03.2007 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Do M3: 1. Ekipa faktycznie jest bardzo dokładna i już budowała z Betonu Komórkowego na klej, jesli bedziesz miał ekipe niewyspecjalizowana faktycznie zastanów się na klejeniem na zaprawe ciepłochonna. 2. Patrz na zdięcie w naszym dzienniku budowy, w kominie w salonie jest kanał dymowy do kominka oraz wentylacyjny to o niego chodziło waszej Pani architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 17.03.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Do M3: 1. Ekipa faktycznie jest bardzo dokładna i już budowała z Betonu Komórkowego na klej, jesli bedziesz miał ekipe niewyspecjalizowana faktycznie zastanów się na klejeniem na zaprawe ciepłochonna. 2. Patrz na zdięcie w naszym dzienniku budowy, w kominie w salonie jest kanał dymowy do kominka oraz wentylacyjny to o niego chodziło waszej Pani architekt.[/quote ad. 2 Teraz to ja jestem mądry! Może przy Twojej pomocy ewolucja (budowlana) nie ominie mojej osoby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 20.03.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 No to faktycznie ktoś Was urządził z tą pękniętą ścianą! Coś Ty, myślisz, że ktoś się przyzna? Wiesz ile my mamy uszkodzeń na samochodzie, drobnych wgnieceń, zadrapań, zapewne pamiątek z "fachowego" parkowania innych pozal sie Boze kierowcow? I myslisz, że ktoś zostawił kartkę na samochodzie, żeby się do niego zgłosić po ubezpieczenie? Skąd, każdy bierze nogi za pas i niech się martwi ten kto poniósł szkode! Tak to niestety wygląda... Co robić, trzeba naprawić, a sprawca moze jednak jeszcze sie znajdzie... A sprawdzałeś czy ci dwaj potencjalni sprawcy mogli wjechać w ścianę tyłem lub przodem? W końcu różnie mogło być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 07.04.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Witam, kriss, komentuję Twoje przedswiateczne wpisy w dzienniku: co do zdjęć to dla mnie est akurat!Jesli chodzi o kominek: to sie na tym w ogóle nie znam - póki co - ale mam nadzieję się poduczyć do czasu jego wykonywania. Bedę wdzięczyn za jakieś namiary do stron, danych z informacjami nt. zasad wymurowania, funkcjonowania kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina i Jasiu 08.04.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Witam Kris, nie wiem jak zdaniem innych "fachowców", ale spotkałem się z opinią iż nie powinno być wyczystki - w celu wyczyszczenia komina razem z rurą podłączenia kominka, jak jest wyczystka to niemożliwa jest wyczyszczenie tej części rury - czy to prawda ? nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 10.04.2007 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam Kris, nie wiem jak zdaniem innych "fachowców", ale spotkałem się z opinią iż nie powinno być wyczystki - w celu wyczyszczenia komina razem z rurą podłączenia kominka, jak jest wyczystka to niemożliwa jest wyczyszczenie tej części rury - czy to prawda ? nie wiem Witam, nie jest to prawda, chodzi bardziej o to że jak jest długa rura podłączeniowa do komina (czesto przy kominkach) to jest utrudniony dostęp dla kominiarza z jej wyczyszczenie, przecież on tam wkłada "wycior" czy jakoś tak, ale spokojnie kominiarze i z tym sobie radzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 04.05.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam, kris_pp - mam pytanie odnośnie komina w kotłowni bo zmierzam kupic ten sam sytem ale wole wczesniej wszytko dokładnie przemyslec. Rozumie że duży otwór to kanał dyomwy do pieca CO, nastepny to wentylacja w piwnicy, trzeci to chyba wentylacja łazienki na górze a czwarty jest chyba rezerwowy. I tu moje pytanie jak podłaczyć cokolwiek do tego czwartego kanału jeśli jest on "schowany" w ścianie? Następna sprawa czy planujesz zamontowanie w kotłowni pieca na gaz do ogrzewania lub do podgrzewania wody? - jeśli tak to co z odprowadzeniem spali - zmieści się rura z kwasówki do kanału wentylacyjnego?I ostatnia kwestia jak planujesz wykończyc komin nad dachem? Tynk, płytki czy cegła klinkierowa?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 04.05.2007 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 do cbartek: 1. Podłącza się kolankiem schowanym w bruździe w ścianie, bez problemu.2. Planuje mieć tzw. junkers do podgrzewania wody, rura z kwasówki zmieści się bez problemu w duży kanał dymowy. Tak sądze ale jeszcze dokładnie tego nie analizowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 05.05.2007 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 do cbartek: 1. Podłącza się kolankiem schowanym w bruździe w ścianie, bez problemu. 2. Planuje mieć tzw. junkers do podgrzewania wody, rura z kwasówki zmieści się bez problemu w duży kanał dymowy. Tak sądze ale jeszcze dokładnie tego nie analizowałem. czyli jeśli dobrze rozumie to do kanału dymowego podłączysz piec na paliwo stałe a dodatkowo włozysz rure z kwasówki odprowadzająca spaliny z pieca gazowego?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 05.05.2007 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 dokładnie tak, ale na 100% nie wiem czy będe potrzebował kwasówke do junkersa, jeszcze sie nie dowiadywałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 05.05.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 dokładnie tak, ale na 100% nie wiem czy będe potrzebował kwasówke do junkersa, jeszcze sie nie dowiadywałem dzięki za wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 13.05.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 kriss,fajne zdjęcia!Zazdroszczę etapu budowy i tempa z jakim idzie Wam robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 14.05.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Patrząc na zdjęcia zauważyłem że zrezygnowałeś ze schodów wejściowych?Czym sie kierowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 19.05.2007 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Do M3; dzieki za miłe słowa ale jak da mnie to cała wieczność chciałbym aby szło szybciej natomiast już za 2 dni wchodzi ekipa od dachu a oni są w 7 osób i dach z dachówką i obróbkami maja zrobić w max 2 tygodnie, aż się nie mogę doczekać. Do cbartek; schodki bedą ale nie trzy tylko dwa, chyba że wyjdą trzy, to się zobaczy jak już będzie posadzka na gotowo i drzwi wejściowe, pamiętaj że posadzka idzie 15cm do góry a teraz wychodzą dwa schodki więc sumarycznie bedzie ok, p.s. niczym się konkretnym nie kierowałem tak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 20.05.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Hej kris, Mam pytanie: gdzie zamawialiście okna (jaki producent)? Czy braliście wg zestawienia jak w projekcie czy cos zmieniliscie? PS. Ile Was będzie kosztowała robcizna dachu (z ułożeniem konstrukcji i pokrycia) za m2? I ile m2 dachu Wam wzięli do wyliczenia ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 21.05.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Hej kris, Mam pytanie: gdzie zamawialiście okna (jaki producent)? Czy braliście wg zestawienia jak w projekcie czy cos zmieniliscie? PS. Ile Was będzie kosztowała robcizna dachu (z ułożeniem konstrukcji i pokrycia) za m2? I ile m2 dachu Wam wzięli do wyliczenia ceny? Ja mam obiecane ok 30zl/m2 dachu na gotowo. Tzn więżba, ułożenie dachówki, podbitka rynny. Cene ustalałem na początku roku i może ulec zmianie ale nie sądze żeby było to więcej niz 32-33zl/m2. I jeszcze pytanko. Czym planujesz wykończyć kominy nad dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 21.05.2007 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Do M3:Okna zamawiałem w Jelenia Góra, producent ARROW, wykonuje okna na profilu VEKA PERFECTLINE 5 komorowe, zamawiane nie z projektu tylko z wymiarów wziętych z budowy, pamiętaj że zawsze coś zmienisz!!! Robocizna dachu to koszt 13tyś zł (więźba, nadbitka w miejscach widocznych, dachówka, 2x okno dachowe, rynny) wykonuja górale z Podchal. Do cbartek:cena 30zł/m2 na gotowo to cena w którą mi trudno uwierzyć, albo ty się pomyliłeś i masz podpisana umowę o sama dachówkę albo..... wyjatkowo po znajomości albo..... zastanowiłbym się co to za fachowcy, innej mozliwości nie ma. Komin nad dachem miał być wykańczany cegłą klinkierową "tz. obmórówką" firmy ROBEN ale nie produkuja lub jest niedostępny kolor pasującu u nas do dachu i będzie: styriopian, siatka, płytka klinkierowo RUSTICO. Pozdrawiam kris_pp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts