Tomm1927 21.05.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 kris_pp a powiedz mi czy będziesz robił pełne deskowanie czy tak jak oryginalnie w projekcie - ażurowe??interesuje mnie to o tyle że nasz wykonawca namawia nas na pełne deskowanie, tyle że to trochę kosztuje. co do cen za dach to ja mam wstępnie wyliczone za pokrycie dachowe ok 7.300 za robociznę (bez montażu więźby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 21.05.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Do M3: Okna zamawiałem w Jelenia Góra, producent ARROW, wykonuje okna na profilu VEKA PERFECTLINE 5 komorowe, zamawiane nie z projektu tylko z wymiarów wziętych z budowy, pamiętaj że zawsze coś zmienisz!!! Robocizna dachu to koszt 13tyś zł (więźba, nadbitka w miejscach widocznych, dachówka, 2x okno dachowe, rynny) wykonuja górale z Podchal. Do cbartek: cena 30zł/m2 na gotowo to cena w którą mi trudno uwierzyć, albo ty się pomyliłeś i masz podpisana umowę o sama dachówkę albo..... wyjatkowo po znajomości albo..... zastanowiłbym się co to za fachowcy, innej mozliwości nie ma. Komin nad dachem miał być wykańczany cegłą klinkierową "tz. obmórówką" firmy ROBEN ale nie produkuja lub jest niedostępny kolor pasującu u nas do dachu i będzie: styriopian, siatka, płytka klinkierowo RUSTICO. Pozdrawiam kris_pp Kris, będę się starał trzymać wymiary zgodne z projektem - liczę, że skoro to standardowe wymiary to mniej zapłacę za okna. Ale ... różnie może być... U mnie ułożenie konstrukcji + pokrycia + rynny/rury spustowe + osadzenie 4 dachowych = PLN 55 mkw x 240 m = PLN 13200 netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 22.05.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 kris_pp co do ceny to nie pomyliłem się. TAk mam umówione z gościem i jest to fachowiec na prawde pierwszej klasy. Wielkich znajomości nie mam ale chyba przez wzglad na ekipę która buduje dostałem korzystną cene bo dał mi ok 5-7 zl mniej na metrze niż normalnie bierze. A co do cen to na szczęście na podkarpaciu mozna jeszce budowlańcców dorwać po niższych cenach niż w innej części Polski,ale i tu staje się to coraz trudniejesze!. A co do pęłnego deskowania to robicie czy nie bo mnie też dachowiec do tego namaiwa!Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 25.05.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 kriss,nie zamawiałes impregnowanej więźby?Chyba, że mnie tylko myli brak zielonego kolru drewna...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 26.05.2007 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Do M3 za więźbę impregnowana trzeba dopłacić 50-70zł/m3 czyli 720zł, i nawet nie wiesz jak to było impregnowane. Ja sam ja zaimpregnuje, jak zrobią więźbę to takim urządzeniem do opryskiwania ją popryskam. a impregnat już kupiłem i kosztował 229zł za 25l co starczy na całość. Ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 28.05.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Czesc kris,szukam, szukam ale chyba zaćmienie i nie moge znaleźć. Informacji ile bloczków betonowych zamawiałeś na ściany fundamentowe. Daj pls znać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 28.05.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Czesc kris, szukam, szukam ale chyba zaćmienie i nie moge znaleźć. Informacji ile bloczków betonowych zamawiałeś na ściany fundamentowe. Daj pls znać! Ha! juz znalazłem! 1736 szt. Wszystkie Ci "zeszły"? To samo pytanie o bloczki BK. Zamówiłeś 1728 - poszły? Ja buduję W.27.12d z jednostanowiskowym, zmniejszonym (do 4,5 m szerokości garażem) i jak patrzę to żłozyłem zamówienie na 1500 szt. "Połówek" zamówiłem 250 szt - kurka, oby starczyło. O cenie nie piszę bo mnie szlag trafi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 29.05.2007 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 BK 24 1728szt zakupionego zostało ok 38szt (czyli niecała paleta)BK 12 500szt zakupionego zabrakło ok.160szt (czyli dwie palety) - zabrakło dlatego że nie liczyłem że on pójdzie wkoło budynku aby uzyskać odpowiednią wysokość. Bloczki fundamentowe 1736szt zakupionego zosta zostało 90szt, ale u mnie było 8 warstw + wieniec na 15cm betonowy (to zależy od warunków gruntowych oraz terenu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 29.05.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 BK 24 1728szt zakupionego zostało ok 38szt (czyli niecała paleta) BK 12 500szt zakupionego zabrakło ok.160szt (czyli dwie palety) - zabrakło dlatego że nie liczyłem że on pójdzie wkoło budynku aby uzyskać odpowiednią wysokość. Bloczki fundamentowe 1736szt zakupionego zosta zostało 90szt, ale u mnie było 8 warstw + wieniec na 15cm betonowy (to zależy od warunków gruntowych oraz terenu działki. Czyli nie jest dobrze ... kruca bomba! Doprecyzuj proszę co znaczy: "pójdzie wkoło budynku aby uzyskać odpowiednią wysokość" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 29.05.2007 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Oglądnij zdięcia w dzienniku budowy, przed stropem ostatnia warstwa jest z 12cm a nie 24cm, też tego nie wliczyłem i dlatego zabrakło mi BK 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 30.05.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Oglądnij zdięcia w dzienniku budowy, przed stropem ostatnia warstwa jest z 12cm a nie 24cm, też tego nie wliczyłem i dlatego zabrakło mi BK 12cm. Panimaju. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 08.06.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 kris,czemu nic nie piszesz? jak postepy na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 09.06.2007 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 do M3, miło że ktoś o mnie pamięta, dzieki za mobilizacje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 09.06.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 do M3, miło że ktoś o mnie pamięta, dzieki za mobilizacje!! Kris! póki u mnie się nie zaczęło traktuje Twoją budowę prawie jak swoją! Co do kredytu to bardzo bym się cieszył gdybym musiał brać tylko 120 tys. Swoją drogą uważam, że lepiej jest budować z pożyczonych środków niz ze swoich. A to z prostego powodu - budując w zwłasnych zamrażasz te pieniądze. Lepiej więc kiedy swoje środki inwestujesz w instrumenty, które przynoszą więcej zysku niz koszt kredytu. Kredyt kosztować Cię będzie ok. 6% w skali roku a np. wkładając pieniądze w jakikolwiek fundusz zrównoważony masz z 15% w skali roku - zysk jest ewidentny. W przypadku "ciezkich chwil" upłynniasz jednostki funduszu i regulujesz sobie raty kredytu. Oczywiście budowa domu to tez inwestycja ale ona przyniesie zysk niezaleznie od źródła jej finansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 09.06.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 PS. Dobre rozwiazanie z tą skośną ścianką parterowej łazienki. My myslimy by sciankę pomiędzy ww. łazienka i kotłownia przesunąć do krawędzi drzwi z kotłowni do garazu i taka skosna ścianka poprawi zdecydowanie komunikację w kotłowni. Czekamy na kolejne fotki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMAJ 13.06.2007 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Cześć kris. Ja też z uwagą śledzę Twoje postępy na budowie i szkoda, że wcześniej nie zobaczyłam Twojego pomysłu z tą ścianką łazienki, bo pomysł jest super zwłaszcza, że przesunęliśmy ww. ściankę tak jak planuje M3 do krawędzi drzwi z kotłowni do garażu. U nas jak wszystko dobrze pójdzie to za kilka dni będziemy wylewać strop. My też braliśmy kredyt tyle że w PKO BP i niestety trochę większy ale myślimy, że po przeprowadzce trochę z niego zejdziemy, żeby raty nas nie "zabiły". Masz rację wzięcie kredytu boli ale dla wielu to jedyny sposób na własny dom czy mieszkanie. Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 15.06.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witaj kris, Dzieki za nowe fotki! Z ochota dorzucę się do aparatu, [pd warunkiem, ze zostanie trochę grosza z budowy Moje krótkie pytania: Okna, ścianka kolankowa tak jak w projekcie czy jakies zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 16.06.2007 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Do M3; okna jak w projekcie, ścianka kolankowa też;Okna to można sobie zmienic jak komus się nie podobają, ale ścianki kolankowej to bym się bał z powody braku prostokatnej bryły domu oraz lukarny którą wówczas też trzeba podnieść, do tego aby dom ładnie wygladał (nie jak stodoła) wymagane jest przedłużenie krokwi a co za tym idzie większy dach i koszty wszystkiego, a dom jest przecież duży, po co go jeszcze powiększać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
habeer 17.06.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Cześć Kriss Ciesze się, że znalazłem kogoś kto buduje projekt w 27.12a. Ja z żoną też się na niego zdecydowaliśmy, a właściwie to zakochaliśmy się w nim od pierwszego wejrzenia. U nas niemniej jednak zastosowaliśmy kilka modyfikacji, a mianowicie cześć garażowa będzie wydłużona o dodatkowe miejsce garażowe, dodatkowe wrota garażowe i zamiast pomieszczeń komórki i składziku na narzędzia będzie jedno duże pomieszczenie(poszerzone do 5 metrów. całość gospodarcza będzie szersza niż w projekcie o około metr. zamiast dachu dwuspadzistego nad garażami, będzie tam strop i taras oraz murek pełniący rolę bariery, a dookoła tego wszystkiego bedzie coś na kształt daszku jednospadzistego ( nie wiem jak się to fachowo zowie, ale to tak, jakby jedną połacią dachu otoczyć część budynku)Obecnie mam złożony wniosek o pozwolenie na budowę i jak to już dostane to wio po kredyt i zaczynamy. PozdrawiamHaBeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 19.06.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hej kris, wspomóż radą: ile betonu poszło Ci na ławy fundamentowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts