Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do M3 - 17m3 troche poźno odpowiadam ale zawsze, pozatym w moim dzienniku przy kosztach stanu zero było to umieszczone,.............. oj widze że się opuszczasz w studiowaniu mojego dziennika budowy

Pozdrawiam kris_pp :)

Nie, nie - zauwazyłem już po tym jak napisałem zapytanie. Po ostatnim podsumowaniu cięzko będzie znaleźć jakąś wątpliwość dot. ilości użytych materiałów.

PS. Gratuluję zakończenia stanu surowego ... z dachem! :-) i TAK NISKICH KOSZTÓW WYKONANIA!

kriss,

mam pytanie odnośnie izolacji cieplnej i przeciwilgociowej ścian fundamentowych.

Jak to robiłeś? Czytałem w dzienniku :-) - ale wolę doprecyzować!

Co dałeś wewnętrz ścian? Czy tylko obsmarowałeś Dysperbitem? Raz czy 2 razy?

A od zewnątrz? : Dysperbit (1 czy 2 razy) Na to klej (nie było problemu z przytwierdzeniem do Dysperbitu?) i styropian? (jaka grubość - 5 cm?). Potem na to siatka z tynkiem? Warto potem dawać ta folię kubełkową - Ty chyba musiałeś bo masz jakiś nieciekawy grunt (po to ten drenaż?)

Daj proszę znać.

Do M3:

szło tak:

- dysperbit 2x (tylko z zewnątrz, niektórzy terz daja w wewnątrz)

- styropian 6cm na klej i kołki do styroopianu

- zatopiona siatka w kleju do zatapiania owej siatki

- folia kubełkowa mocowana tylko od góry tam gdzie nie bedzie w ziemi aby nie przerywać izolacji pionowej

Drenaż opaskowy dawałem z tego powodu że grunt rodzimy to 100% glina która nie przepuszcza wody, a dzieki niemu funadmenty są zawsze suche a woda po opadach jest odprowadzana bardzo szybko.

Jak się domyślam w okolicy Szczecina są raczej piaski a wówczas drenaż opaskowy możesz spokojnie sobie odpuścić , poprostu bedzie zbedny przy piaskach.

Do M3:

szło tak:

- dysperbit 2x (tylko z zewnątrz, niektórzy terz daja w wewnątrz)

- styropian 6cm na klej i kołki do styroopianu

- zatopiona siatka w kleju do zatapiania owej siatki

- folia kubełkowa mocowana tylko od góry tam gdzie nie bedzie w ziemi aby nie przerywać izolacji pionowej

Drenaż opaskowy dawałem z tego powodu że grunt rodzimy to 100% glina która nie przepuszcza wody, a dzieki niemu funadmenty są zawsze suche a woda po opadach jest odprowadzana bardzo szybko.

Jak się domyślam w okolicy Szczecina są raczej piaski a wówczas drenaż opaskowy możesz spokojnie sobie odpuścić , poprostu bedzie zbedny przy piaskach.

Dzięki za wyczerpującą informację! :-)

Witaj kriss,

O co by Cie tu dziś zapytać? ... Czytałem o Twoich "przebojach" z dostawami piasku. Prosba o doprecyzowanie: Ile piachu zasypowego poszlo do środka fundamentów? Dzis zamowiłem 4 x 28 ton. Nie będzie za duzo?

I jak zagęszczaliscie? Wiem, ze stosuje sie warstwy co 30 cm - rozumiem, że od samego dna wykopu i juz pierwszą warstwę się zageszcza?

Do cbartek:

Rezygnacja z okna dachowego nad schodami to dobry pomysł (oczywiście moim zdaniem), okno w ścianie wystarczajaco doświetla klatke schodową a z dachowym same problemy przy myciu.

FOLIA MEMBRANA DACHOWA PAROTEC LIGHT 3500gr/m2/24h

Do M3:

Ilość zwietrzeliny nie da się porównać, zależy od wysokości scian fundamentowych, właściwości terenowo-gruntowych, tym czy chcesz z tego utwardzić dojazdy go garażu itd.

Ubijałem począwszy od pierwszej warctwy co 30-40cm

Witaj kris_pp. Od pewnego czasu obserwuje Twoje zmagania związane z budową. Ja kupiłem projekt W-27.12d z pojedynczym 4m garażem,a z budową chciałem ruszyć po załatwieniu wszystkich papierkowych formalności.(czyli jeszcze jakieś 2 miesiące).Mam taką prośbe,ponieważ jestem również z J.Góry chciałbym czasem wpaść do Ciebie na budowe i się poradzić w paru rzeczach.Gdyby Ci,to nie sprawiło problemu i mógłbyś mi przesłać jakiś namiar na siebie,to będe wdzięczny.Pozdrawiam i życzę powodzenia...

matatu_2006

P.S. Mój adres e-mail [email protected]

[/b][/u][/url]

Do M3

Prócz (kanalizacji, doprowadzenia wody, uziemnienia bendarką pod roździelnie) to żadnych więcej wyprowadzeń nie robiłem, a powinienem zrobić jeszcze aby mieć poźniej spokuj jescze:

- doprowdzenie przewodu instalacyjnego

- doprowadzenie powietrza pod kominek

KIEDY TY ZAŁOŻYSZ SWÓJ DZIENNIK BUDOWY?? - CZEKAM ABY COŚ CIEKAWEGO POCZYTAĆ

Do M3

Prócz (kanalizacji, doprowadzenia wody, uziemnienia bendarką pod roździelnie) to żadnych więcej wyprowadzeń nie robiłem, a powinienem zrobić jeszcze aby mieć poźniej spokuj jescze:

- doprowdzenie przewodu instalacyjnego

- doprowadzenie powietrza pod kominek

KIEDY TY ZAŁOŻYSZ SWÓJ DZIENNIK BUDOWY?? - CZEKAM ABY COŚ CIEKAWEGO POCZYTAĆ

Czołem,

Dziekuje za info. Muszę zagadać ze swoją ekipą co to przewodu instalacyjnego. Pyytałem o doprowadzenie powietrza do kominka to mi mówia, że to nie na tym etapie. Muszę zasiegnac więcej fachowej informacji żeby uzyc mocnych argumentów "za".

Jesli możesz to napisz jak wg Ciebie powinno wygladac wyprowadzenie przewodu zasilającego i doprowadzenia (czerpnia?) powietrza? Jutro od rana mają mi rozprowadzać kanalizację i ok. 13 zalanie chudziaka.

Co do prowadzenia dziennika, to mozę bym i chciał ale praca taka, że nie ma czasu czytać wszytskich waznych rzeczy a tu jeszcze musiał bym pisać małe wypracowania, nauczyć się wklejać zdjęcia, etc.

Postaram sie powrzucać w temacie 27.12 kilka zdjęć :-(

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Do M3:

1. Tynki wapienno-cementowe tam gdzie wilgoć (łażienki/pralnia/kotłownia/graż) = 27zł/m2 z materiałem

2. Tynki gipsowe tam gdzie nie ma wilgoci (pokoje/klatka schodowa) = 23zł/m2 z materiałem

Siatka jest na sufitach po to aby nie pękały, wkońcu sufit pracuje bardziej niż ściana; najpierw narzuca cię cieńką warstwe później wkleja siatke a następnie ostateczna warstwa którą się wyrównuje.

Do M3:

1. Tynki wapienno-cementowe tam gdzie wilgoć (łażienki/pralnia/kotłownia/graż) = 27zł/m2 z materiałem

2. Tynki gipsowe tam gdzie nie ma wilgoci (pokoje/klatka schodowa) = 23zł/m2 z materiałem

Siatka jest na sufitach po to aby nie pękały, wkońcu sufit pracuje bardziej niż ściana; najpierw narzuca cię cieńką warstwe później wkleja siatke a następnie ostateczna warstwa którą się wyrównuje.

Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze tylko prosba o uzupełnienie:

Co to za siatka wklejali Ci w tynk na suficie? (Taka jak na styropian do ocieplenia elewacji czy jakas inna, specjalna?) Czy tynki (nie wiem czy dotyczy to także gipsowych) kładli Ci na tzw. listwy?