Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

To cena c.o. + hydraulika + woda;

c.o. - do rożdzielaczy w miedzi (wymiennik dwupłytowy) dalej alupex

woda - całość alupex (nie plastik bo to kicha)

hydraulika - chyba wioadomo z czego (dwa stelaże GOHRE PO 850zł cena detaliczna sugerowane)

cena nie obehmuje pompy do studni GRUNFOSA :(

Pozdrawiam

Do cbartek:

bo jest tysiące łączeń które później zalewa się jastrychem, a co się stanie jak któreś łącze puści i zacznie przeciekać, dodatkowo bardziej wrażliwe jest na uszkodzenia mechaniczne.

Natomiast wykonując wode w alupex nie ma łączeń wcale (gdyby nie liczyć łączenia przy zaworach)

• 2 months później...

Do cbartek:

- Tak, z kominka już jest rozprowadzenie poprzez turbine do wszystkich pokojów na górze (3x pokój góra, 1 x łazienka góra, 1x garderoba góra), oraz do małego pokoju na dole.

Wszystkie rozprowadzenie są na poddaszu, turbina z roździelaczem również na poddaszu.

- Nie bardzo rozumię pytanie jak wykończyłem lukarne od wewnątrz?; u mnie w tym pomieszczeniu będzie pralnia-suszarnia, więc pomieszczenie do 1,5m będzie całe w kafelkach, jak juz bedzie wykafelkowane to wówczas pokaże fotke.

Cześć! Wielkie dzięki za prowadzenie dziennika. Jest dla mnie (laika) kopalnią wiedzy. Szczególnie przydatna jest duża ilość zdjęć. ! Po prostu super!!!! Powinieneś dostać nagrodę.

Ja buduję w Oławie W-27.12d z małymi zmianami, a teraz zakończyłm stan zero codź nie wylałem płyty to jestem prawie na twoim etapie sprzed roku więc Twój dziennik uświadamia mnie jak wiele jeszcze przedemną.

Mam sporo pytań ale na początek kilka, głównie związanych z wentylacją:

1. CZy wentylujesz pomieszczenia na poddaszu?

2. Do czego jest trzeci ciąg wentylacyjny komina z kotłowni?

3. Jak sprawdza się twoja studnia głębinowa? Wodę masz tylko z niej?

Ile tak naprawdę kosztowała, bo widzę rózne sumy:)

4. Jeżeli mógłbyś się cofnąć w czasie co byś zrobił inaczej, czego byś nie robił, itd.

ps. Najbardziej zazdroszcze Ci taniej robocizny. Umnie teraz wszystko 2x drożej.

Pozdr. Józek

Do Aga73:

Na wstępie chciałem podziękować za tak miły komentarz w moim dzienniku, oby takich więcej. Sam dziennik pisze oczywiście z dwóch powodów:

- główny - to super pamiątka

- dodatkowy - dla innych jako informacja, bo mi samemu takiego brakowało

A teraz odpowiedź na twoje pytania:

1. Czy wentylujesz pomieszczenia na poddaszu?

Tylko łazienkę i garderobę. Łazienkę oczywiście przez szyb kominowy z powodów oczywistych; a w garderobie będzie u nas pralnia/suszarnia, przez co też musi być wentylowana - wentylacja w garderobie poprzez drugi z szybów wentylacyjnych tych zakończonych dachówkami wentylacyjnymi.

2. Do czego jest trzeci ciąg wentylacyjny komina z kotłowni?

Rozkład jest tam taki:

- szyb spalinowy 1

- szyb wentylacyjny 1 – wentylacja kotłowni

- szyb wentylacyjny 2 – wentylacja górnej łazienki

- szyb wentylacyjny 3 – u mnie jako dodatkowy niewykorzystany, ale pod niego powinna być podpięta wentylacja kanalizacji; też nie miałem pojęcia po co on jest, a jak już się dowiedziałem to było zbyt późno aby w niego wpiąć wentylacje kanalizacji; dlatego musiałem zakładać dodatkową dachówkę wentylacyjną z odprowadzeniem do tego celu (co oczywiście zdraża niepotrzebnie koszty).

3. Jak sprawdza się twoja studnia głębinowa? Wodę masz tylko z niej?

Ile tak naprawdę kosztowała, bo widzę rózne sumy:)

Odp. Bardzo prosta kosztowała 4190zł x 2 =8380zł z pompą a z powodu, iż jest z sąsiadką na pół, więc i koszty na pół.

4. Jeżeli mógłbyś się cofnąć w czasie co byś zrobił inaczej, czego byś nie robił, itd.

Pytanie zbyt ogólne, więc nie odpowiadam, no może jednak dam jedną odp:

„Wybrałbym inny projekt – mniejszy dom”

Dzięki za szybką odpowiedź. Mam dylemat gdyż z projektu wynika, że są dwie wentylacje kanalizy - jedna w kominie kotłowni, druga w łazience na dole. Ludzie mówią, że wystarczy jedna, a fachowcy nie podprowadzili drugiej rury do komina. Jeszcze moge to zrobić bo nie mam płyty, ale jak to nie jest konieczne to po co? zawsze mogę mieć mniejszy (tańszy ) komin...

I jeszcze jedno pytanie : czy masz kratke ściekową w podłodze kotłowni z odprowadzeniem do kanalizy? cosik takiego tyż mam w projekcie.

Pozdrawki J.

Witam

kris_pp z czego są twoje parapety? I druga sparwa to kominek. Budujesz sam i to mi się podoba bo mnie też odrzuciło jak fachowiec powiedział mi cene za barzdo prosty kominek. Z czego czerpiesz wiedze na temat technologio budowy kominka? Masz może jakieś materiały w formie elektronicznej? Jeśli tak i nie sprawi ci to problemu prosze o podesłanie.

A co do wielkości domu to faktycznie wybierając projekt tez nie spodziewałem sie ze jest taki duzy nie wygląda na taki.

Pozdrwiam

Do Aga73:

Wentylacja w dolnej łazience jest tylko jedna, druga to rura kanalizacyjna niekoniecznie zakończona dachówką wentylacyjną.

Niby można wpiąć rurę kanalizacyjna w wentylacyjną i wyjść jedna dachówką ale co w momencie kiedy będzie niskie ciśnienie, może zacząć śmierdzieć w łazience.

Do cbartek :

Parapety są oczywiście z litego drewna klejinego bukowego. Oczywiście specjalnie malowane i lakierowane, szczerze mówiąc wyglądają naprawdę super!!!!