kris_pp 22.08.2007 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Producent: ZIEBIECMoc: 25kWRodzaj kotła: KWK - na paliwo stałe ze sterowaniem i nadmuchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 22.08.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Dzięki za szybką odpowiedz. Szczerze mówiac myślem że moc ok 20kW wystarczy, no ale to kwestia która będe dopiero ustal z fachowcami!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga73 10.09.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Cóż to było? Możesz bliżej opisać?Czy to rodzaj piasku? czy ziemia ,glina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 11.09.2007 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Zwietrzelina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga73 11.09.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ha ha ha bardzo śmieszne nie wiem co to jest, piach czy ziemia? Czy mozna zasypać fundament ziemią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 13.09.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 kris_pp podałeś ze c.o. i kanalizacja kosztowały cie 28000. czy woda tez jest wliczona w ta cene? i z tego co widze to centralne masz chyba robione miekkimi rurkami miedzianymi-zgadza sie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 13.09.2007 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 To cena c.o. + hydraulika + woda; c.o. - do rożdzielaczy w miedzi (wymiennik dwupłytowy) dalej alupex woda - całość alupex (nie plastik bo to kicha) hydraulika - chyba wioadomo z czego (dwa stelaże GOHRE PO 850zł cena detaliczna sugerowane) cena nie obehmuje pompy do studni GRUNFOSA Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 15.09.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 dlaczego mowisz ze plastik do wody to kicha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 15.09.2007 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Do cbartek:bo jest tysiące łączeń które później zalewa się jastrychem, a co się stanie jak któreś łącze puści i zacznie przeciekać, dodatkowo bardziej wrażliwe jest na uszkodzenia mechaniczne. Natomiast wykonując wode w alupex nie ma łączeń wcale (gdyby nie liczyć łączenia przy zaworach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 17.09.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Witam, śledzę od pewnego czasu Wasze budowanie, szybko i sprawnie Wam to idzie . Mogłabym Cię prosić o namiar na hydraulika? I jeszcze jedno pytanko, z pracy tynkarzy jesteś zadowolony? Jesli tak,też poproszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 26.11.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Witam; kris_pp az miło patrzeć na postępy. Mam pytanko: czy przy kominku planujesz montaz turbinki? do wszytkich pokojów rozprowadzasz ciepłe powietrze?A po drugie jak wykończyłeś lukarne od wewnątrz? można prosić jakieś zdjęcie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 29.11.2007 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Do cbartek:- Tak, z kominka już jest rozprowadzenie poprzez turbine do wszystkich pokojów na górze (3x pokój góra, 1 x łazienka góra, 1x garderoba góra), oraz do małego pokoju na dole.Wszystkie rozprowadzenie są na poddaszu, turbina z roździelaczem również na poddaszu. - Nie bardzo rozumię pytanie jak wykończyłem lukarne od wewnątrz?; u mnie w tym pomieszczeniu będzie pralnia-suszarnia, więc pomieszczenie do 1,5m będzie całe w kafelkach, jak juz bedzie wykafelkowane to wówczas pokaże fotke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga73 02.12.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Cześć! Wielkie dzięki za prowadzenie dziennika. Jest dla mnie (laika) kopalnią wiedzy. Szczególnie przydatna jest duża ilość zdjęć. ! Po prostu super!!!! Powinieneś dostać nagrodę. Ja buduję w Oławie W-27.12d z małymi zmianami, a teraz zakończyłm stan zero codź nie wylałem płyty to jestem prawie na twoim etapie sprzed roku więc Twój dziennik uświadamia mnie jak wiele jeszcze przedemną.Mam sporo pytań ale na początek kilka, głównie związanych z wentylacją:1. CZy wentylujesz pomieszczenia na poddaszu?2. Do czego jest trzeci ciąg wentylacyjny komina z kotłowni?3. Jak sprawdza się twoja studnia głębinowa? Wodę masz tylko z niej? Ile tak naprawdę kosztowała, bo widzę rózne sumy:)4. Jeżeli mógłbyś się cofnąć w czasie co byś zrobił inaczej, czego byś nie robił, itd. ps. Najbardziej zazdroszcze Ci taniej robocizny. Umnie teraz wszystko 2x drożej.Pozdr. Józek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 02.12.2007 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Do Aga73:Na wstępie chciałem podziękować za tak miły komentarz w moim dzienniku, oby takich więcej. Sam dziennik pisze oczywiście z dwóch powodów:- główny - to super pamiątka- dodatkowy - dla innych jako informacja, bo mi samemu takiego brakowało A teraz odpowiedź na twoje pytania:1. Czy wentylujesz pomieszczenia na poddaszu?Tylko łazienkę i garderobę. Łazienkę oczywiście przez szyb kominowy z powodów oczywistych; a w garderobie będzie u nas pralnia/suszarnia, przez co też musi być wentylowana - wentylacja w garderobie poprzez drugi z szybów wentylacyjnych tych zakończonych dachówkami wentylacyjnymi. 2. Do czego jest trzeci ciąg wentylacyjny komina z kotłowni?Rozkład jest tam taki:- szyb spalinowy 1- szyb wentylacyjny 1 – wentylacja kotłowni- szyb wentylacyjny 2 – wentylacja górnej łazienki- szyb wentylacyjny 3 – u mnie jako dodatkowy niewykorzystany, ale pod niego powinna być podpięta wentylacja kanalizacji; też nie miałem pojęcia po co on jest, a jak już się dowiedziałem to było zbyt późno aby w niego wpiąć wentylacje kanalizacji; dlatego musiałem zakładać dodatkową dachówkę wentylacyjną z odprowadzeniem do tego celu (co oczywiście zdraża niepotrzebnie koszty). 3. Jak sprawdza się twoja studnia głębinowa? Wodę masz tylko z niej? Ile tak naprawdę kosztowała, bo widzę rózne sumy:)Odp. Bardzo prosta kosztowała 4190zł x 2 =8380zł z pompą a z powodu, iż jest z sąsiadką na pół, więc i koszty na pół. 4. Jeżeli mógłbyś się cofnąć w czasie co byś zrobił inaczej, czego byś nie robił, itd.Pytanie zbyt ogólne, więc nie odpowiadam, no może jednak dam jedną odp:„Wybrałbym inny projekt – mniejszy dom” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga73 02.12.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Dzięki za szybką odpowiedź. Mam dylemat gdyż z projektu wynika, że są dwie wentylacje kanalizy - jedna w kominie kotłowni, druga w łazience na dole. Ludzie mówią, że wystarczy jedna, a fachowcy nie podprowadzili drugiej rury do komina. Jeszcze moge to zrobić bo nie mam płyty, ale jak to nie jest konieczne to po co? zawsze mogę mieć mniejszy (tańszy ) komin...I jeszcze jedno pytanie : czy masz kratke ściekową w podłodze kotłowni z odprowadzeniem do kanalizy? cosik takiego tyż mam w projekcie.Pozdrawki J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 04.12.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Witamkris_pp z czego są twoje parapety? I druga sparwa to kominek. Budujesz sam i to mi się podoba bo mnie też odrzuciło jak fachowiec powiedział mi cene za barzdo prosty kominek. Z czego czerpiesz wiedze na temat technologio budowy kominka? Masz może jakieś materiały w formie elektronicznej? Jeśli tak i nie sprawi ci to problemu prosze o podesłanie. A co do wielkości domu to faktycznie wybierając projekt tez nie spodziewałem sie ze jest taki duzy nie wygląda na taki.Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga73 04.12.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Przepraszam, że się wtrącam ale parapety są granitowe i ta informacja była w dziennku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 04.12.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Aga73 dzieki za szybką odpwiedź, a chodziło mi o parapety wewnętrzne-niesprecyzowałem wcześniej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 05.12.2007 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Do Aga73:Wentylacja w dolnej łazience jest tylko jedna, druga to rura kanalizacyjna niekoniecznie zakończona dachówką wentylacyjną.Niby można wpiąć rurę kanalizacyjna w wentylacyjną i wyjść jedna dachówką ale co w momencie kiedy będzie niskie ciśnienie, może zacząć śmierdzieć w łazience. Do cbartek :Parapety są oczywiście z litego drewna klejinego bukowego. Oczywiście specjalnie malowane i lakierowane, szczerze mówiąc wyglądają naprawdę super!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 05.12.2007 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Co do kominka to wiedza jest z wielu materiałów:- rozmów- forum muratora- gazetNie ma czegos takiego jak instrukcja obudowy kominka, bynajmniej ja jej nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts