Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

geodeta

RS

Recommended Posts

Niestety mapy do celów projektowych są krótko terminowe, ale ich ważność zależy nieraz od urzędu do krórego je zanosimy. W jednym 3 miesiące w drugim 6. Ale zawsze najlepiej iść do urzędu i spytać, bo szkoda pieniędzy na nową. Drugim rozwiązaniem jest uzgodnienie wszystkich przyłączy w jednym czasie - zlecić projektantowi załatwienie tych spraw (oni mają między sobą kontakty i sprawy tocza się szybciej)

Nara..

On 2002-02-27 10:56, kodi_gdynia wrote:

On 2002-02-27 10:46, Anula wrote:

U mnie (Wawa) za mape do celow projektowych 900 (3 egz). Nie pamietam ile wytyczenie ale najgorsze ze ta mapa jest wazna ponoc ylko 3 miesiace i juz musialam zamowic nastepna zeby uzgodnic przylacza w ZUDzie.

Anula nie rób nowej mapy. Mapa do celów projektówych nie koniecznie ważna jest tylko 3 miesiące. Są przypadki, że ważna jest rok czy nawet dwa lata. Istotne jest czy wokół twojej działki zachodzą istotne zmiany, ważne do naniesienia na podkład geodezyjny. Jeśli wokół nic się nie dziej, nie powstają żadne trwałe obiekty to śmiało możesz wykorzystać starą mapę.

Wykonaj telefon do Urzędu Miasta/Gminy - spytaj, nie wierzę, aby była ważna tylko trzy miesiące - to absurd.

Pozdrawiam

To nie absurd. Tak iest w rzeczywisości. Chociaż 3 miesiące to faktycznie krótko. Natomiast czy zachodzą wokół działki zmiany czy nie stwierdza geodeta

• 10 months później...

Mam działkę, która nie jest wydzielona na mapie nieaktualizowanej, natomiast na mapie ewidencyjnej - jest. Księga wieczysta jest normalnie założona. Czy ktoś wie, czy sporządzenie mapki aktualizowanej przez geodetę wystarczy do tego, aby w Starostwie Powiatowym na mapie nieaktualizowanej ję naniesli. Czy po sporządzeniu mapki te informacje przesyła geodeta do Starostwa, czy też ja będą musiał to osobiście załatwić. Dzieki za odpowiedź.

Za wytyczenie (z zabiciem ławic - materiał częściowo mój, bo teren w spadku) dałem za fakturą 400 zł.

Ponieważ zaczynam robić za doświadczonego (mieszkam przecież) to pozwolę sobie podpowiedzieć nielegalny skrót z mapkami. Otóż korzystniej jest znaleźć wysokiej klasy kolorowe ksero, i natłuc na nim mapek skol'ko ugodno, a nie kupować mozolnie coraz to nowe na nowe zachcianki kolejnych urzędów i firm.

W moim przypadku nikt się nie zorientował, że ma w łapie ksero. Co prawda wpierw musiałem zrobić odsiew kserokopiarni, ale per saldo się opłaciło

No to w teren....

Za podzielenie, wytyczenie i mapy "500" 6 dzialek zaplacilem 2700 PLN, za wytyczenie budynku 100 PLN za punkt, na wszystko faktura. Geodeci przyjezdzali kilka razy, zeby wytlumaczyc sasiadom, ze, np jak jezdzili przez czesc juz mojej dzialki przez 20 lat to nie znaczy, ze tak zawsze bedzie .... w sumie byli na kazde zawolanie, wiec cena jest OK

teren Nowy Targ

Krotosz to że masz działkę tzn że ona musi być na mapie ewidencyjnej – bo ta mapa przedstawia wszystkie działki, Projekt wykonuje się na mapie sytuacyjno-wysokościowej – a ta sporządzana jest dla terenów zagospodarowanych tzn tam gdzie jest zabudowa, wzdłuż dróg bo tam najczęściej są jakieś media itp... Nie wiem gdzie leży twoja działka, ale na pewno jak geodeta wykona ci mapkę do projektu to jego OBOWIĄZKIEM jest nanieść to na mapy w Starostwie bo mapka którą otrzymasz wychodzi ze Starostwa, a on korzysta z zasobów Starostwa i ponosi jeszcze za to odpowiedzialność. Dużo by o tym pisać ale się nie martw Twoja działka na pewno będzie naniesiona na mapę zasadniczą bo tak ta mapa się nazywa. Pozdrowienia od geodety

Anula - mapa do celów projektowych jest wykonana na foli w jednym egz. Taka mapa ma pieczatki odpowiedniego urzedu oraz ZUDP na niej nanosi sie obrys budynku wraz z przyłączami . kazde urzadzenie musi byc naniesione prze osobe z odpowiednimi uprawnieniami i taka mapka jest wazna przez dwa lata .

Nie wiem co kupilas ale w 3 egz na wydaje ksera map w urzedzie i kosztuje to : mapa zasadnicza A4-26 zł. mapa zasadnicza A4-8.50 zł.

tak wyglada sprawa w Rzeszowie woj . podkarpackie

a mapa do celów projktowych : zaczyna sie od 450 - duzo zalezy od wielkosci terenu ktory nalezy pomierzyc i zaktualizowac .

geodeta - mania2

• 3 years później...