Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dolewka oleju do eco groszku

Recommended Posts

hmm zastanawialiscie sie jak sie utylizuje zurzyty olej ?

ano spala sie go w wysokiej temp

ja jestem za dolewaniem oleju do ekogroszku (tyle ze go nie mam ;P wiec tego nie robie)

ale tylko olej mineralny

syntetyczny niestety sie do tego nie nadaje bo wydziela wiele szkodliwych zwiazkow i te powinny byc usuwane przez specjalne filtry

mozna tez dolewac olej roslinny ii teraz 1 pytanie

mam sasiada ktory dolewa olej mineralny do ekogroszku i wszystko jest ok nie dymi sie z komina i nie smierdzi ale mam tez sasiada majacego piec gornego spalania

no jak on odpali to cudo to wszystko wo okolicy czarnee jest i oddychac sie nieda

ciekawe co berdziej szkodzi ??? moze ktos mi odpowie

Ok, ale jaki jest zysk z dolania 5l oleju na 120kg groszku?

Ilość dodatkowego ciepła z tego oleju będzie raczej znikoma, myślę, że zbliżona do ilości ciepła z 5kg groszku.

W czym więc ma być tutaj zysk? Po co się bawić? Co to ma dać? Chyba utylizację oleju, bo specjalnie cieplej to nie będzie.

Ale jeśli ktoś koniecznie chce uciułać te trochę kJ ciepła, to proponuję palić także np. zużyte długopisy, prezerwatywy, naczynia jednorazowe, serwetki świąteczne (o gazetach nie wspominam), a może i obudowę z telewizora (jak się zepsuje), skoszoną i wysuszoną trawę, niedopałki papierosów, kubeczki po jogurtach, butelki po coli czy oranżadzie, stare płyty CD...

Pali się także bielizna (po co prać?), patyczki od lodów, papierki od cukierków, torby foliowe ze sklepu, butelki po szamponach i odżywkach...

Trzeba to wszystko skrzętnie zbierać - jeśli nie ze swojej posesji, to z okolicznych, a potem zataczać coraz większe kręgi: gmina, województwo, kraj... I palić tym, palić, palić! Oszczędności pewnie będą powalające. Myślę, że przy dobrym wsadzie nie trzeba będzie dodawać groszku wcale. Przy okazji rozwiązany zostanie problem wywozu śmieci.

Ludzie, opanujcie się.

1. Ja nie pisałem w temacie o paleniu owsem.

2. Nadal nie rozumiem, co ma dać dolanie 5l oleju do 120kg groszku.

3. Prezerwatywy naprawdę dobrze się palą (sprawdzałem, choć nie w piecu - do łba mi to nie przyszło). A chleb kiepsko - ale to każdy wie, komu choć raz wpadł kawałek chleba do grilla.

Ja nie wiem do konca co to daje. Sam nie dolewam. Ktos pisal ze po dodaniu oleju wegiel sie lepiej spala i zostaje tylko drobniutki popiół.

Ze zuzytym olejem rzeczywiscie wiele osob nie ma co zrobic, wiec stad pewnie pomysl na taką probe.

Bigbeat, jesli masz inne ciekawe pomysly, oprócz zbierania prezerwatyw to czekamy z niecierpliwoscia, majac nadzieje, ze pomysly beda poparte testami.

Ja rozumiem, że ktoś nie ma co zrobić raz czy dwa razy na rok z kilkoma litrami przepracowanego oleju po wymianie w samochodzie - i taka dolewka nikomu pewnie nie zaszkodzi, a przynajmniej nie trzeba będzie główkować, co z tym olejem zrobić.

Ale - jak zrozumiałem - mowa o dolewaniu "ciągłym", w celach oszczędności.

Skąd ktoś mógłby mieć tyle niepotrzebnego przepracowanego oleju? No, może właściciel 30-tu tirów by coś konkretnego uzbierał, ale "zwykły" człowiek?

Więc nie rozpatrujmy tu tego w kategoriach wyższej konieczności - mam przepracowany olej i nie wiem co z nim zrobić, więc MUSZĘ go spalić.

A co do pomysłów - olej, tak samo jak zużyte akumulatory, zdaje się w wyznaczonych punktach utylizacji.

Przecież zużyty olej różni się jedynie konsystencją od innych zużytych śmieci. To jest po prostu śmieć - tyle, że płynny, i w dodatku szkodliwy.

Jakoś niewielu osobom przychodzi do głowy palenie śmieciami, żeby nie płacić za wywózkę śmieci. Bo - jak ostatecznie rozumiem - chodzi o uniknięcie kosztów utylizacji oleju, tak?