Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poszuję do jednego pomieszczenia białej matowej farby która da IDEALNĄ gładź. Jest to tylko do jednego pomieszczenia więc w grę wchodzą też farby z najwyższej półki. Słyszałem, że są jakieś specjalistyczne, które zlewają się idealnie przed zaschnięciem - ale jakie to są?? Ktoś inny podpowiadał mi, że należy użyc specjalnego rodzaju wałków, które nie zostawiają nawet małych "morków" na ścianie - ale jakie to wałki??

Dodam, że mam tynki cementowo-wapienne i gładzie gipsowe dośc ładnie położone, ale nie są IDEALNIE gładkie. Czy specjaliści z forum mi coś podpowiedzą?

https://forum.murator.pl/topic/65609-farba-daj%C4%85ca-idealn%C4%85-g%C5%82ad%C5%BA/

Raczej od techniki malowania gładź jest zależna bym powiedział :lol: (kiedyś w handlu były takie zestawy bodaj EURO sie to nazywało i tym przy odrobinie wprawy można było gładź uzyskać)ale jeżeli chcesz poprawić gładź gipsową malowaniem to jesteś optymista niepoprawny :o
https://forum.murator.pl/topic/65609-farba-daj%C4%85ca-idealn%C4%85-g%C5%82ad%C5%BA/#findComment-1445592

bigmario dobrze mówi. Farbą nic nie załatwisz. Trzeba położyć cienką warstwę gotowej szpachli akrylowej i po wyschnięciu delikatnie przeszlifować. Położyć trzeba tak bay szlifowania było jak najmniej. Później malowanie wałkiem z włosem 4mm. Ale jak to ma być jajeczko to tylko pistolet. Wtedy ściana będzie gładka ale i wszelkie naprawy tej powierzchni będą widoczne, bo jak pociągniesz wałkiem naprawiane miejsce to zostanie ślad faktury wałka.
https://forum.murator.pl/topic/65609-farba-daj%C4%85ca-idealn%C4%85-g%C5%82ad%C5%BA/#findComment-1445608

Kiedyœ widziałem takš farbę: dawała efekt skorupki jajka.

Im drobniejsza faktura farby, tym bardziej widać nierównoœci œciany.

Sprobuj położyć farbę gruntujšcš (na rynku sš dostepne bardzo gęste), po wyschnięciu przeleć papierem sciernym.

Malarz mówił, że należy malować wałkiem a nastepnie po lekkim przeschnięciu jeszcze raz przecišgnšć (faktycznie farba jest trochę gładsza).

Nie jestem malarzem, ale trochę się bawiłem i uzyskałem efekt, który mnie zadowolił: nakładałem farbę wałkiem i rozcierałem gšbkš. Œciana jest gładka, przyjemna w dotyku.

Próbowałem też po malowaniu przecierać papierem œciernym (packš do karton-gipsu), ale farba lateksowa po takiej operacji się œwieci.

Przy większych powierzchniach można dojœć do wprawy: w lewej ręce wałek lub pędzel, w prawej gšbka (nie mam pistoletu :( ).

https://forum.murator.pl/topic/65609-farba-daj%C4%85ca-idealn%C4%85-g%C5%82ad%C5%BA/#findComment-1447899

Mylone jest w w/w parę pojęć.

Założenia trzeba przyjąć następujące

- końcowy efekt gładkości jest taki jak stopień gładkości przygotowanego podłoża

- zasadniczo farba ma niewiele do robienia w tym względzie

- im lepsza farba, tym ma mniejsze szanse na nadrobienie nierówności (kryje w cieńszym fimie, za to nie ma czym wypełnić)

- efekt "jajka" czy "skórki pomarańczy " jest efektem tzw. dodatków tiksotropujących, powodujących, że farba nałożona na ścianę nie będzie się idealnie rozlewać o ile nie będzie "mechanicznie męczona" np. wałkiem

- jeśli farba miałaby równać, to trzeba brać farby z niskiej półki (dużo wypełniaczy, mało spoiwa, brak dodatków uszlechtniających np. tiksotropujących nadających farbie konsystencję "serowato -kisielowatą" (fachowo - dające efekt cieczy nieniutonowskiej

- taka farba po nałożeniu i dobrym wyschnięciu ma szansę dać się lekko zeszlifować mechanicznie celem dalszego podrównania

Założony efekt można najszybciej uzyskać jak pisze poprzednik w układzie szpachlowania akrylowego lub silikonowego.

Być może malarzowi poprzestawiało się z farbami alkidowymi /"olejnymi".

Tam dla uzyskania w/w efektu istnieją specjalne farby "pośrednie" .

System wygląda następująco:

- grunt 1x

- warstwa pośrednia 1-2x

- emalia nawierzchniowa 1-2x

Ta warstwa pośrednio daje się idealnie mechanicznie szlifować, a efekt np. malowania olejno drzwi jest zupełnie inny niż typowymi wyrobami.

Nie pamiętam teraz nazwy tego produktu, ale robi go m,in. firma Sued West z Niemiec

https://forum.murator.pl/topic/65609-farba-daj%C4%85ca-idealn%C4%85-g%C5%82ad%C5%BA/#findComment-1447971

Kiedyś zaparłem się na swoje okna drewniane (w bloku) takie z dawniejszej epoki tzw. szwedzkie, rozkręcane.

Przywiozłem z NIemiec farbę podkładową gruntującą i szpachlę do drewna.

Prace wyglądały następująco:

Zerwanie pseudo uszczelek.

Szlifowanie okien szlifierką taśmową i uzunięcie całej farby co nie było trudne z uwagi na jakość farby i drewna.

Uzupełnienie ram listewkami drewnianymi (różnica po oderwaniu tych badziewiasych uszczelek)

Po wyschnięciu kleju szlifowanie ponownie na zero tych ram.

Malowanie podkładem

Lekkie przetarcie papierem

Szpachlowanie szpachlą

Szlif papierem

Malowanie podkładem

Szlif

Szpachla

Szlif

Podkład

Lakier - końcowa farba nawierzchniowa.

Efekt był taki, że okna zaczęły nieco przypominać te z PCV, gdyby nie te okucia i śruby, którymi skręca sie okna.

Renowacja okien w M4 zajęła mi miesiąc, ale było warto (trochę żopna zaczęła marudzić że przesadzam).

Nie było innego wyjścia, to było jakieś 14 lat temu i okien takich jake są obecnie nie było na rynku, nie mówiąc o farbach.

Nawet niedawno chciałem kupić typową farbę podkładową olejną. Objeździłem wszystkie hipermatkety budowlane i nic. Nie ma takich farb. Pamiętam, że w Niemcech były dostępne wszędzie podobnie jak lakiery czyli te farby na ostatnią warstwę. Były gęste z dodatniem jakiś wypełniaczy powodujących, że powierzchnia była super matowa i nie było mowy rozwarstwianiu się kilku warstw farby po np trzykrotnym ich nakładaniu.

https://forum.murator.pl/topic/65609-farba-daj%C4%85ca-idealn%C4%85-g%C5%82ad%C5%BA/#findComment-1448005