Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konkretne pytania na temat oczyszczalni

Jagna

Recommended Posts

Wiem, że temat był już sto razy poruszany, ale wczoraj kopałam na forum i nie dokopałam się do odpowiedzi na moje pytania. Po pierwsze: jak wygląda opróżnianie osadnika - tak jak przy szambo, w gotowy otwór wsadza się rurę (za przeproszeniem) i wyciąga zawartość, czy trzeba zrywać kawałek ziemi i od nowa zakopywać? I druga sprawa: czy to prawda, że przy oczyszczalni nie można normalnie umyć tłustej patelni w zlewie i w ogóle bardzo uważać co spływa do rur? No bo o środkach antybakteryjnych to już wiem. Proszę o szybką odpowiedź, bo wniosek o warunki zabudowy jest na wczoraj!

Jagna, powoli, powoli...

Jeżeli chcesz szybko uzyskać pozwolenie na budowę, to uważaj bo podając we wniosku o wydanie WZiZT biologiczną oczyszczalnię ścieków można "ugrząźć" czasowo na dłużej. Uzgodnienia z Ochroną Środowiska, badanie poziomu wód gruntowych i co najgorsze może się to wszystko skończyć operatem wodno- prawnym! Jeżeli zależy Ci na czasie to "podaj" urzędnikom zwykłe szambo, a poźniej, gdy już uzyskasz pozwolenie na budowę możesz spokojnie wystąpić z nowym wnioskiem na BOŚ. Ja właśnie tak zamierzam zrobić :smile:

Grzegorz, tak, czytałam o Twoim pomyśle i myślę, że jest bardzo dobry, ale u nas sytuacja jest o tyle inna, że budujemy siedlisko i zdaje się, że wystarczy samo zgłoszenie, a poza tym nasza gmina jest baaardzo spolegliwa i nie powinni robić problemów. W razie co, skorzystamy z Twojego patentu :smile:

Spokojnie, oto nowelizcja ustawy z dnia 27,marca 2003 i czekajaca na podpis prezydenta jeden z punktow:

pozwolenia na budowe nie wymaga m. innymi:

3)budowa indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do7,50 m{3} na dobę,

Wiec aby do lata i po klopocie:

Tak przy okazj pozwolenia nie bedzie wymagala rowniez budowa budynku parterowego, gospodarczgo o pow. do 35m/kw. Tak wiec buduje juz :smile:

On 2003-04-26 22:43, Wowka wrote:

Potwierdzam, przy siedlisku wystarczy samo zgłoszenie.

Tak jest i w moim przypadku

Pozdrawiam

Wowka, czy jesteś już po zgłoszeniu?

W mojej gminie powiedzieli, że nowe siedliska muszą mieć pozwolenie. Zgłoszenie dotyczy tylko "starych" siedlisk rolniczych.

Czekamy na nowelę ustawy.

W mojej gminie (Wiązowna) dla działki siedliskowej przy oczyszczalni do 5 m3 ścieków na dobę wystarczy zgłoszenie (to zresztą mówią przepisy) - tak mam w WZiZT.

Do witeq - już teraz taka budowa (budynku gospodarczego do 35 m2 powierzchni) wymaga tylko zgłoszenia do gminy (tak zrobiłem rok temu) - chyba, że dotyczy to tylko działek siedliskowych (tego nie wiem).

Do Jagna - kupiłem wczoraj w Castoramie książkę "Przydomowe oczyszczalnie ścieków" i już się doczytałem, że w przypadku małej ilości tłuszczów w ściekach (tak jak ma być u Ciebie) nie jest konieczny separator tłuszczów, wystarczy co jakiś czas dodawać specjalistycznego aktywatora wspomagającego rozwój bakterii "zajmujących się" tłuszczami. Polecam książkę i wątek "Oczyszczalnia czy szambo" w Sondażach.

DarekRz

W mojej gminie (Wiązowna) dla działki siedliskowej przy oczyszczalni do 5 m3 ścieków na dobę wystarczy zgłoszenie (to zresztą mówią przepisy) - tak mam w WZiZT.

Do witeq - już teraz taka budowa (budynku gospodarczego do 35 m2 powierzchni) wymaga tylko zgłoszenia do gminy (tak zrobiłem rok temu) - chyba, że dotyczy to tylko działek siedliskowych (tego nie wiem).

Do Jagna - kupiłem wczoraj w Castoramie książkę "Przydomowe oczyszczalnie ścieków" i już się doczytałem, że w przypadku małej ilości tłuszczów w ściekach (tak jak ma być u Ciebie) nie jest konieczny separator tłuszczów, wystarczy co jakiś czas dodawać specjalistycznego aktywatora wspomagającego rozwój bakterii "zajmujących się" tłuszczami. Polecam książkę i wątek "Oczyszczalnia czy szambo" w Sondażach.

DarekRz

On 2003-04-27 09:45, witeq wrote:

Spokojnie, oto nowelizcja ustawy z dnia 27,marca 2003 i czekajaca na podpis prezydenta jeden z punktow:

pozwolenia na budowe nie wymaga m. innymi:

3)budowa indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do7,50 m{3} na dobę,

Wiec aby do lata i po klopocie:

Ale tam na końcu jest napisane:

"Art. 9. Ustawa wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia."

Czyli najpierw Kwach, potem Dziennik Ustaw i jeszcze 3 miesiące? To będzie dopiero we wrześniu :sad:

Rafał

BTW: budowa zbiornika na gaz płynny do 7m3 też nie będzie wymagała pozwolenia.