Jagna 24.04.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Wiem, że temat był już sto razy poruszany, ale wczoraj kopałam na forum i nie dokopałam się do odpowiedzi na moje pytania. Po pierwsze: jak wygląda opróżnianie osadnika - tak jak przy szambo, w gotowy otwór wsadza się rurę (za przeproszeniem) i wyciąga zawartość, czy trzeba zrywać kawałek ziemi i od nowa zakopywać? I druga sprawa: czy to prawda, że przy oczyszczalni nie można normalnie umyć tłustej patelni w zlewie i w ogóle bardzo uważać co spływa do rur? No bo o środkach antybakteryjnych to już wiem. Proszę o szybką odpowiedź, bo wniosek o warunki zabudowy jest na wczoraj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.04.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Opróżnia się tak jak szambo tylko raz na pół roku. Jest takie urządzenie jak separator tłuszczu który dobrze jest zamontować przed osadnikiem gnilnym (też się go opróżnia i też nieczęsto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 24.04.2003 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Podobno i tłuszcz się rozkłada, tyle że powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 24.04.2003 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Czyli jednym słowem nie ma się co zastanawiać nad szambem.Jesteście super, dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 24.04.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Jagna, powoli, powoli... Jeżeli chcesz szybko uzyskać pozwolenie na budowę, to uważaj bo podając we wniosku o wydanie WZiZT biologiczną oczyszczalnię ścieków można "ugrząźć" czasowo na dłużej. Uzgodnienia z Ochroną Środowiska, badanie poziomu wód gruntowych i co najgorsze może się to wszystko skończyć operatem wodno- prawnym! Jeżeli zależy Ci na czasie to "podaj" urzędnikom zwykłe szambo, a poźniej, gdy już uzyskasz pozwolenie na budowę możesz spokojnie wystąpić z nowym wnioskiem na BOŚ. Ja właśnie tak zamierzam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 24.04.2003 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Grzegorz, tak, czytałam o Twoim pomyśle i myślę, że jest bardzo dobry, ale u nas sytuacja jest o tyle inna, że budujemy siedlisko i zdaje się, że wystarczy samo zgłoszenie, a poza tym nasza gmina jest baaardzo spolegliwa i nie powinni robić problemów. W razie co, skorzystamy z Twojego patentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.04.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2003 Potwierdzam, przy siedlisku wystarczy samo zgłoszenie.Tak jest i w moim przypadkuPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 26.04.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2003 Grzegorz, jak ci napiszą w WZiZT "szambo szczelne" to zapomnij o oczyszczalniach. Ja mam tam napisane: "rozwiązania indywidualne nie pogarszające stanu środowiska" No i w rezultacie teraz co zbuduję, będzie dobrze, aby atesty miało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 26.04.2003 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2003 Myślę, że nie będzie tak źle. Robiłem wstępne rozeznanie- sprawa jest jak najbardziej do załatwienia:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 27.04.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 Spokojnie, oto nowelizcja ustawy z dnia 27,marca 2003 i czekajaca na podpis prezydenta jeden z punktow: pozwolenia na budowe nie wymaga m. innymi: 3)budowa indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do7,50 m{3} na dobę, Wiec aby do lata i po klopocie: Tak przy okazj pozwolenia nie bedzie wymagala rowniez budowa budynku parterowego, gospodarczgo o pow. do 35m/kw. Tak wiec buduje juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.04.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 witeq,Ta informacja jest SUPER !Ja chciałem zrobić tak jak Grzegorz bo gmina chyba trochę z obawy przed nowym twierdzi, że nie wydają pozwolenia na oczyszczalnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 27.04.2003 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 On 2003-04-26 22:43, Wowka wrote: Potwierdzam, przy siedlisku wystarczy samo zgłoszenie. Tak jest i w moim przypadku Pozdrawiam Wowka, czy jesteś już po zgłoszeniu? W mojej gminie powiedzieli, że nowe siedliska muszą mieć pozwolenie. Zgłoszenie dotyczy tylko "starych" siedlisk rolniczych. Czekamy na nowelę ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 28.04.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 W mojej gminie (Wiązowna) dla działki siedliskowej przy oczyszczalni do 5 m3 ścieków na dobę wystarczy zgłoszenie (to zresztą mówią przepisy) - tak mam w WZiZT.Do witeq - już teraz taka budowa (budynku gospodarczego do 35 m2 powierzchni) wymaga tylko zgłoszenia do gminy (tak zrobiłem rok temu) - chyba, że dotyczy to tylko działek siedliskowych (tego nie wiem).Do Jagna - kupiłem wczoraj w Castoramie książkę "Przydomowe oczyszczalnie ścieków" i już się doczytałem, że w przypadku małej ilości tłuszczów w ściekach (tak jak ma być u Ciebie) nie jest konieczny separator tłuszczów, wystarczy co jakiś czas dodawać specjalistycznego aktywatora wspomagającego rozwój bakterii "zajmujących się" tłuszczami. Polecam książkę i wątek "Oczyszczalnia czy szambo" w Sondażach.DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 28.04.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 W mojej gminie (Wiązowna) dla działki siedliskowej przy oczyszczalni do 5 m3 ścieków na dobę wystarczy zgłoszenie (to zresztą mówią przepisy) - tak mam w WZiZT.Do witeq - już teraz taka budowa (budynku gospodarczego do 35 m2 powierzchni) wymaga tylko zgłoszenia do gminy (tak zrobiłem rok temu) - chyba, że dotyczy to tylko działek siedliskowych (tego nie wiem).Do Jagna - kupiłem wczoraj w Castoramie książkę "Przydomowe oczyszczalnie ścieków" i już się doczytałem, że w przypadku małej ilości tłuszczów w ściekach (tak jak ma być u Ciebie) nie jest konieczny separator tłuszczów, wystarczy co jakiś czas dodawać specjalistycznego aktywatora wspomagającego rozwój bakterii "zajmujących się" tłuszczami. Polecam książkę i wątek "Oczyszczalnia czy szambo" w Sondażach.DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 35 m2 dotyczy terenów wiejskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 29.04.2003 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 On 2003-04-27 09:45, witeq wrote: Spokojnie, oto nowelizcja ustawy z dnia 27,marca 2003 i czekajaca na podpis prezydenta jeden z punktow: pozwolenia na budowe nie wymaga m. innymi: 3)budowa indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do7,50 m{3} na dobę, Wiec aby do lata i po klopocie: Ale tam na końcu jest napisane: "Art. 9. Ustawa wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia." Czyli najpierw Kwach, potem Dziennik Ustaw i jeszcze 3 miesiące? To będzie dopiero we wrześniu Rafał BTW: budowa zbiornika na gaz płynny do 7m3 też nie będzie wymagała pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts