Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie otworu w wannie akrylowej

Kulin

Recommended Posts

Witam.

Mam taki problem, czy trudno wywiercić otwór w wannie akrylowej ? Pytam bo mamy zamówioną wannę bez otworu, ale możemy podać wktórym miejscu mam on być, tylko ciężko to określić bez samej wanny i dlatego wolałbym wywiercić sobie samemu, ale nie wiem czy to bezpieczne dla wanny ? Chodzi oczywiście o otwór na armaturę.

Dzięki za pomoc.

Żaden problem - wiem bo robiłem.

Kupujesz w markecie (jak nie masz) , za ok. 10 zł. komplet wykrojników (takich do drewna lub plastiku - blaszanych).

Wyznaczasz srodek otworu na armaturę i wiercisz tam zwykłym wiertłem mały otworek prowadzący, a następnie zakładasz na wiertarke wykrojnik odpowiedniej srednicy i na małych pbrotach wycinasz otwór.....i już.

Całkowiecie bezpieczne dla wanny.

:D

Powodzenia.

Dokładnie tak jak przedmówca.

Uważaj tylko gdzie planujesz otwór i pod co, bo jak wiadomo to osłabi nieco miejsce gdzie wywiercisz.

Ja wierciłem miejsce na baterię w rogo wanny i podłożyłem przy dokręceniu płytkę z twardego tworzywa, zeby baterianie zapierała się tylko na krawędzi otworu

Uważaj tylko gdzie planujesz otwór i pod co, bo jak wiadomo to osłabi nieco miejsce gdzie wywiercisz.

Ja wierciłem miejsce na baterię w rogo wanny i podłożyłem przy dokręceniu płytkę z twardego tworzywa, zeby baterianie zapierała się tylko na krawędzi otworu

Własnie.

Zapomniałem o wskazaniu na wzmocnienie osłabionego otworem fragmentu wanny.

Ja przykleiłem w tym miejscu taki kawałek tworzywa i dopiero wycinałem otwór w obu warstwach.

Dzięki za rady. Mam po prostu możliwość zamówienia otworu przy produkcji wanny na zamowienie, jednakże za dużo niewiadomych: ile otowrów, jakiej średnicy i w końcu w jaki miejscu. Czy są jakieś standardowe wymiary otworów ??

Rety...

Po prostu wiercisz taką dziurę jaką potrzebujesz i w ilościach takich, ile potrzeba.