przemekk74 09.11.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 WitamProblem jest nastepujacy.. sciana 25cm silikaty, nad oknem betonowa belka, styro chyba 12cm, wyciecie zrobione nad oknem aby zmiescic kasete roletyOpcje sa takie- zalozyc i nic nie robic bo nie ma sensu- zalozyc, oblepic kasete styro, siatka, tynk (brak tech. mozliwsci szcyzelnego 'zatkania' otworu w kasecie na wysuwana rolete!)- zdystansowac zarowno kasete jak i prowadnice rolety np warsta 1-2cm styro => ulatwienie potnecjalnego dzwigniowego pokonywania rolety Kaseta rolety bezposrednio przymocowana na sciane 'odstaje' od styro (te 12 czy 13cm) o jakies 2cm.. podlozenie styro zwieksza to!.. odstajaca kaseta to 'stopien' dla zlodzieja (pietro pozostanie bez rolet) Jak to robia fachowcy? Polecana w okolicy firma zaproponowala mi montaz rolet na styro (poprzez dystanse).. wyobrazielm sobie ze ktos wieli podskoczy, zlapie sie kasety i calosc wyrwie.. pomysl skreslilem na starciePrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 09.11.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Pamiętaj o mostkach termicznych (źle zaizolowane rolety to bardzo duża strata ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 09.11.2006 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Pamiętaj o mostkach termicznych (źle zaizolowane rolety to bardzo duża strata ciepła). fajnie... a jak zaizolujesz dobrze rolete?.. konkretnie co zrobisz aby mroz swobodnie nie odwiedzal kasety przez otwor na rolete? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 09.11.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Chyba się nie zrozumieliśmy.Po pierwsze jakie sterowanie roletą przewidujesz (elektryczne czy ręczna linka) - jeśli elektryczne to wogóle chyba nie przeszkadza jak mróz odwiedza kasetę przez otwór na roletę. Generalnie chodziło mi o mostek w miejscu gdzie roleta będzie przymocowana do nadproża (jak dobrze zrozumiałem nadproże nad oknem na które ma bezpośrednio przyjść kaseta z roletą). Ja w tym miejscu planuję (pomiędzy kasetę a nadproże dać styropian żeby chociaż trochę ograniczyć straty ciepła).Co do stopnia dla złodziei, to wydaje mi się, że akurat wystająca roleta czy też nie niekoniecznie będzie ułatwieniem dla złodzieja, tzn. jak będzie chciał wejść przez 1 piętro to poradzi sobie bez tego stopnia (zresztą wszystko zależy od rolet jakie zakładasz i okien tzn. czy są drewniane, antywłamaniowe czy nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 09.11.2006 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 rolety na paski i - raczej slaby punkt ktory jest nieusuwalny-)nie wiem czy podklad 2cm ma jakikolwiek sensCzy pianka montazowa ma podobne wlasciwosci termoizolacyjne jak styro?Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 09.11.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Skoro rolety na paski to dodatkowe miejsce przenikania zimna (tutaj akurat nie do uniknięcia). Co do styro to ja bym dał, ale w sumie szczerze posłuchałbym specjalistów w tym zakresie (będę wiedział ile dać styropianu pod moją roletę ). Ja mam zagłębienie w nadprożu na jakieś 3 cm (dotyczy wyjścia balkonowego --> jest to jedyne miejsce gdzie zakładam roletę i to nie względów na jej właściwości "antywłamaniowe" tylko na możliwość ograniczenia ilości wpadającego słońca (jeśli akurat będzie mi go za dużo) i ewentualnie jako dodatkowa izolacja cieplna dużego okna w okresie zimowym. Napisałem "antywłamaniowe" gdyż dużo nasłuchałem się o rzeczywistym znaczeniu antywłamaniowym większości rolet (również z relacji znajomego, u którego przez roletę "antywłamaniową" złodzieje przedostali się bez problemu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 09.11.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 rolety na paski i - raczej slaby punkt ktory jest nieusuwalny-) nie wiem czy podklad 2cm ma jakikolwiek sens Czy pianka montazowa ma podobne wlasciwosci termoizolacyjne jak styro? Przemek Nawet lepsze - styro lambda 0.038-0.040, piana poliurtanowa 0.028 do0.035 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 11.11.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Pamiętaj o mostkach termicznych (źle zaizolowane rolety to bardzo duża strata ciepła). daj spokój - niezaizolowana ściana i tak puszcza ze 3x mniej ciepła niż okno z porządną szybą zespoloną.... 0,28 vs 1,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 01.06.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Podnoszę temat bo stoję przed tematem instalacji rolet (i to nie jednej jak pisałem z pół roku temu, tylko 11-tu ). Jak uważacie z tą izolacją nadproża pod rolety (skrzynki). Rolety traktuję wyłącznie jako izolację cieplno / akustyczną; mam mur jednowarstowy z dziurawki grubości 240 mm, nadproża betonowe (prefabrykowane). Na to dochodzi mi 150 mm styropianu. Czy jest sens dawać np. 5 cm styropianu pod skrzynkę i prowadnicę rolet, czy może dać rolety bezpośrednio na mur i nie przejmować się mostkami termicznymi a może rolety zamontować na styropian na ocieplenie (wiem, że jest to wariant najcieplejszy ale i najgorzej wyglądający). Proszę poradźcie, bo jestem w rosterce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 01.06.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Czy jest sens dawać np. 5 cm styropianu pod skrzynkę i prowadnicę rolet, czy może dać rolety bezpośrednio na mur i nie przejmować się mostkami termicznymi a może rolety zamontować na styropian na ocieplenie (wiem, że jest to wariant najcieplejszy ale i najgorzej wyglądający). Rolety od zewnątrz nie ocieplisz - musisz odizolować roletę od betonu. Ma sens dać 2-3 cm styroduru pomiędzy skrzynkę i nadproże, żeby nie przemarzało. Ja będę chował skrzynki w styropianie i trochę w nadprożu - dzięki temu skrzynki, nawet nad oknami balkonowymi, nie będą wystawały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 01.06.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Nawet gdy pogodzimy się z mostkami w miejscach rolet, to występuje tu duże ryzyko zawilgocenia, grzyba na ścianie nad oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 02.06.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Rolety od zewnątrz nie ocieplisz - musisz odizolować roletę od betonu. Ma sens dać 2-3 cm styroduru pomiędzy skrzynkę i nadproże, żeby nie przemarzało. Ja będę chował skrzynki w styropianie i trochę w nadprożu - dzięki temu skrzynki, nawet nad oknami balkonowymi, nie będą wystawały. Ja robię dokładnie tak jak piszesz, a od zewnątrz na skrzynke idzie styropian i będzie równiutko ze ścianami. A największy otwór jak mam pod roletę to wyjście na taras szer. 270 i wys 220. Tak to wygląda od strony konstrukcyjnej: http://i150.photobucket.com/albums/s111/xwing0987654321/Budowa/Nadproedorolety.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 02.06.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 A największy otwór jak mam pod roletę to wyjście na taras szer. 270 i wys 220. Łoj! Ale kawał nadproża Chcesz to jedną roletą obskoczyć? Jaka grubość panelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 03.06.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Grubość panelu ? nie wiem ? wiem tyle że nazwa kodowa to "PA40" (na okna będzie PA39). Wyjście na taras będzie to jedna roleta o powierzchnie 6,5 m2 a skrzynka na nią 20,5 cm. Wszystko wskazuje że zdecyduję się na ofertę firmy ROLTOR i system INTEGRA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 03.06.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Nawet gdy pogodzimy się z mostkami w miejscach rolet, to występuje tu duże ryzyko zawilgocenia, grzyba na ścianie nad oknami. Czy jeśli dam np. 3 cm styropianu pod skrzynkę (oczywiście również pod prowadnice) powinienem zapobiec opisywanemu zjawisku. Nie wiem co zrobić, jestem w kropce, a jutro finalne spotkanie z wykonawcą przed montażem rolet (nie planuję okrywać skrzynki z wierzchu styropianem (nie ma takiej możliwości ... chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 03.06.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Nawet gdy pogodzimy się z mostkami w miejscach rolet, to występuje tu duże ryzyko zawilgocenia, grzyba na ścianie nad oknami. Czy jeśli dam np. 3 cm styropianu pod skrzynkę (oczywiście również pod prowadnice) powinienem zapobiec opisywanemu zjawisku. Nie wiem co zrobić, jestem w kropce, a jutro finalne spotkanie z wykonawcą przed montażem rolet (nie planuję okrywać skrzynki z wierzchu styropianem (nie ma takiej możliwości ... chyba ) Nie umiem odpowiedzieć na twoje pytanie, ale ja planuję dać 2-3 cm ocieplenia styropianem tych miejsc gdzie roleta wchodzi w nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 04.06.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Czy jeśli dam np. 3 cm styropianu pod skrzynkę (oczywiście również pod prowadnice) powinienem zapobiec opisywanemu zjawisku. Nie wiem co zrobić, jestem w kropce, a jutro finalne spotkanie z wykonawcą przed montażem rolet (nie planuję okrywać skrzynki z wierzchu styropianem (nie ma takiej możliwości ... chyba ) Raczej styroduru - jak sama nazwa wskazuje jest twardszy i cieplejszy. Styropianu byś musiał dać 5 i jeszcze by to mniej stabilne było. Położenie ocieplenia na wierzch skrzynki jest bezcelowe - ładujesz tam tynk i tyle. Nie rozumiem po co dawać pod prowadnice? Do czego przylegają? Masz betonowe ościeżnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 04.06.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Czy jeśli dam np. 3 cm styropianu pod skrzynkę (oczywiście również pod prowadnice) powinienem zapobiec opisywanemu zjawisku. Nie wiem co zrobić, jestem w kropce, a jutro finalne spotkanie z wykonawcą przed montażem rolet (nie planuję okrywać skrzynki z wierzchu styropianem (nie ma takiej możliwości ... chyba ) Raczej styroduru - jak sama nazwa wskazuje jest twardszy i cieplejszy. Styropianu byś musiał dać 5 i jeszcze by to mniej stabilne było. Położenie ocieplenia na wierzch skrzynki jest bezcelowe - ładujesz tam tynk i tyle. Nie rozumiem po co dawać pod prowadnice? Do czego przylegają? Masz betonowe ościeżnice? Styroduru - może i lepsze rozwiązanie, mam na placu styropian EPS100, stąd myślałem, że go wykorzystam, ale jeśli 3 cm styroduru jest cieplejsze niż 5 cm EPS100 to czemu nie. Po co pod prowadnice --> bo prowadnice są zlicowane ze skrzynką rolet od strony ściany (jaak sobie wyobrażasz schodek pomiędzy prowadnicami a skrzynką ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts