Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam sąsiada Kargula

piotrus

Recommended Posts

Problem mam następujący: jeden pas drogi dojazdowej do mojej działki jest prywatny, drugi pas należy do gminy, ale jest nieprzejezdny (dopiero co został ten teren przejęty przez miasto i nie jest jeszcze gotowy do użytku, nie jest nawet utwardzony). A sąsiad właśnie zakomunikował mi, że nie ma zamiaru przepuszczać mnie przez swój prywatny teren, tj. przez prywatną część drogi. Czy ma prawo do tego?

Skądinąd słyszałem, że jeżeli jest to jedyna droga dojazdowa do działki budowlanej, to sąsiad nie może mi zabronić poruszać się po tej drodze. Jaka jest prawda?

Nie rozumiem sąsiada. Skoro ktoś wydał decyzję, że działka jest budowlana to na jakichś zasadach, nie? Jak można wydać decyzję gdy nie ma dojazdu? co to? helikopter masz sobie kupić? Ja bym sprawdził najpierw w gminie no i także skontaktował się z prawnikiem. Choć przepisy mogą być nieraz trudne do zrozumienia.

powodzenia!

Jędruś

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jędruś dnia 2003-04-28 23:27 ]

Jeśli to jest jego działka a ty nie masz prawa po niej jeździć to masz kłopot. Powinieneś jeździć po tej gminnej drodze, która w rzeczywistości drogą nie jest. Może się dogadaj co do służebności w tej jego drodze jeśli to nie będzie kosztowało za dużo.

A mi się wydaje że wyczyatałam gdzieś chyba nawet na Forum taki przepis że jeśli do Twojej działki nie ma innej drogi dojazdowej to właściciel drogi prywatnej ma OBOWIĄZEK przyznać Ci odpłatnie służebność. Spróbuj poszukać w przepisach albo na forum...

Polecam m.in.

http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=7851&forum=42&37

pozdr. B.