jjsod 21.03.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 albo nastąpi tzw zmęczenie materiału. Czyli poddam się i wezmę pierwszego który się nawinie. no na to, to Ci nie pozwolę po takich poszukiwaniach miałbyś wybrać pierwszego z brzegu? to już faktycznie wziąć lepiej instalatora tylko do podłączenia gazu (np serwisanta kotła który wybierzesz), a resztę zrobić w jakimś systemie nie wymagającym super narzędzi - samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 22.03.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Marzin jak tam wybor okien? Wiesz juz czy drewniane czy PCV? A co do instalatora to moim zdaniem bedziesz musial wszystko poza gazem zrobic we wlasnym zakresie i wziac jakiegos goscia ewentualnie do podlaczenia piece i gazu i tyle. No chyba ze jakis fachowiec z Drezdenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 22.03.2007 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 po takich poszukiwaniach miałbyś wybrać pierwszego z brzegu? to już faktycznie wziąć lepiej instalatora tylko do podłączenia gazu (np serwisanta kotła który wybierzesz), a resztę zrobić w jakimś systemie nie wymagającym super narzędzi - samemu Myślisz, że warto porywać się na takie rozwiązanie? Tzn centralne mam już dość dobrze obstukane, posiadam też sporządzoną przez jednego forumowicza w miarę dokładną listę potrzebnych elementów, ale trochę się jeszcze cykam. Marzin jak tam wybor okien? Wiesz juz czy drewniane czy PCV? A co do instalatora to moim zdaniem bedziesz musial wszystko poza gazem zrobic we wlasnym zakresie i wziac jakiegos goscia ewentualnie do podlaczenia piece i gazu i tyle. No chyba ze jakis fachowiec z Drezdenka Z oknami to jest tak. Ja jestem za drewniakami. Żona za PCV, pytałem też ojca co o tym sądzi, i też jest za PCV. Wczoraj małżonka miała podjechać w jedno miejsce i oblukać Drutexy, ale się nie sprawiła. Muszę sam to zobaczyć i podjąć decyzję, bo mam już tego powoli po dziurki w nosie! Centralne - tak sobie myslę, że sam mogę zrobić, ale boję się popełnienia błędów. Gdyby miec jakiegoś kolesia, co pokaże krótko co i jak, wtedy kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 22.03.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Nie pamiętam co ja tam Ci już kiedyś podawałam, może się powtarzam. Instalatorzy co z forum: p. Darek 505 058 307Andrzej Jabłoński 606 214 232Leśniczak 507 127 802 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 22.03.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Marzin ja miałem instalatora od sasiadów - najpierw robił u nich... orzekli że jest OK. wiec postanowiłaem go wziąć - no i ja jestem bardzo zadowolony - dokładnie, równo, precyzyjnie - co prawda na razie lezą tylko rurki tzn na dole to raczej lewitują - wiec oceniam to co jest. Do tego Krzychu okazał się fajnym gościem - można pogadać i pożartować. Wiem że instalacje to bardzo ważna rzecz w domu i myśle że mam je wykonane bardzo dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 22.03.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 posiadam też sporządzoną przez jednego forumowicza w miarę dokładną listę potrzebnych elementów, no popatrz, a to przez kogo...? Centralne - tak sobie myslę, że sam mogę zrobić, ale boję się popełnienia błędów. Gdyby miec jakiegoś kolesia, co pokaże krótko co i jak, wtedy kto wie... jedziesz do jakiegoś producenta (tzn dzwonisz najpierw ) że chcesz montować na ich systemie (jak już wybierzesz) tylko prosisz o przeszkolenie - no i załatwione - przynajmniej jak nie będziesz miał pecha do producenta z półki Viessman (bo tego typu olbrzymy mało przejmują się zwykłymi ludźmi - nawet zwykłymi projektantami... ) powodzenia w wyborach okien i innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 22.03.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 jedziesz do jakiegoś producenta (tzn dzwonisz najpierw ) że chcesz montować na ich systemie (jak już wybierzesz) tylko prosisz o przeszkolenie - no i załatwione - przynajmniej jak nie będziesz miał pecha do producenta z półki Viessman (bo tego typu olbrzymy mało przejmują się zwykłymi ludźmi - nawet zwykłymi projektantami... ) powodzenia w wyborach okien i innych jak juz sie zdecydujesz na jakiegos producenta i robienie samemu to ja sie chetnie odepne na takie szkolenie to by sie rozlozyly koszty dojazdu ewentualne z teog co wiem to firma Kan robi szkolenia dla wykonawcow ale pewnie inne tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 22.03.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 posprawdzałam w Poznaniu z rur to tylko KAN robi szkolenia, można też popytać w BIMs Poznań na Wichrowej czy coś u nich nie jest organizowane o szkoleniach kan tutaj jakby nie chcieli Was przyjąć to Was "wyślę" jako pracowników męża firmy do przeszkolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 22.03.2007 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 krys1 - koleżanko - szczecinianko. Dzięki za namiary. Rozmawiałem już z pięcioma, a Ci będą w kolejności: szósty, siódmy i ósmy Ale jazda. Chyba zaczynam się wygłupiać. świercz - pierwszy instalator z jakim się spotkałem i od którego dostałem wycenę, która jest zresztą podlinkowana w dzienniku, też został polecony przez sąsiada z Rokietnicy. I o ile sąsiad był z jego usług zadowolony, właściwie dlaczego miał nie być, skoro to kolesie, to ja po wycenie minę miałem taką: Facet coś tam policzył, ale robiłto tak, żeby jemu było dobrze. Mnie wnerwiło to, że u przedstawiciela Viessmanna w Tarnowie na dzień dobry dostałem lepsze ceny niż on mi dał. Do tego to co jest norlanie w cenie pieca, policzył osobno. A kij mu w oko! no popatrz, a to przez kogo...? Hehe, no od Ciebie! Jeszcze raz feńks! Ale potem Twoja robota trafiła do jednego kolegi z forum, który zaproponował mi już konkretne rozwiązania, tzn czujnik do pieca taki a siaki, grzejniki takie i takie, to samo z głowicami, roździelaczami i innymi duperelami powodzenia w wyborach okien i innych Dzięki! Sprawę mam zamiar zamknąć w tym tygodniu. jak juz sie zdecydujesz na jakiegos producenta i robienie samemu to ja sie chetnie odepne na takie szkolenie to by sie rozlozyly koszty dojazdu ewentualne z teog co wiem to firma Kan robi szkolenia dla wykonawcow ale pewnie inne tez Ty też chcesz sam?? Kurka wodna, muszę to wszystko przemyśleć. Nie wiem brachol, jakie chcesz zastosować rozwiązania, ale u siebie trochę powymyślałem - piec kondensacyjny - zasobnik zew 100-130 L - CW w cyrkulacji - podłogówka na mieszaczu "z pełnym sterowaniem" - oczywiście grzejniki - CO też na roździelaczach, tak, żeby nie łączyć pod podłogami jjsod - jak coś tam usłyszysz o szkoleniach to daj znać. Na stronach BimsPlus są terminy. Można też popatrzeć na http://www.tece.pl DeDietrich ma na swoich stronkach super schematy kotłowni. Tylko chodzi o to, że ja nie boję się logistycznego rozpalnowania, gdzie, co i jak ma współgrać, tylko durnych szczegółów, typu jak łączyć rury, męczarnia z przebijaniem się przez stropy, zakup specjalistycznych narzędzi, itp, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 22.03.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 jak juz pisalem wczesniej planuje w domu wykonac maksymalna ilosc prac zeby jak najwiecej zaoszczedzic na robociznie szczegolnie widzac wyliczenia za niektore prace to wyglada mi na to ze sa to spore oszczednosci jak dotychczas to robilem sam stan zero z rozprowadzeniem kanalizy zajelo mi to gdziesz z 20 dni roboczych po 9 godzin a wycena za ten etap wynosila ponad 5 tys zl tak wiec uwazam ze warto. Pomijam juz sprawe ze zlecajac komus wykonanie muslalbym wziac kredyt co tak naprawde nie daje 5 tys za ten etap tylko pewnie jakies 8 tys bo przeciez tyle trzeba oddac do banku. a tak to liczac ze koszt robocizny stanowi jakies 30 % wartosci domu to w moim przypadku powiniennem byc do przodu o jakies 70 tys takie sa zalozenia a jak bedzie to sie okaze i to juz nebawem bo w przyszlym tygodniu ruszam ze stawianiem murow no i wreszcie bede musial zalozyc dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 22.03.2007 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 brachol - rozumiem, że wybierajac takie rozwiązanie musisz mieć gdzie mieszkać. Biorąc pod uwagę to, że miesięcznie za wynajem płacę parwie 900 złotych, u mnie lepsze rozwiązanie to kredyt i szybsze zamieszkanie. Co nie oznacza, żeby nie próbować coś tam zaoszczędzić, zresztą czytasz mój dziennik i widzisz co ja tam wyrabiam. Im mniejszy kredyt, tym szybciej go spłacimy Skoro zaczynasz ściany, to dziennik obowiązkowo musi być. No i nastaw się jeszcze na jedno. Przyjadę zobaczyć jak Ci idzie! Najbardziej lubię się przyglądać jak robota idzie u kogoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 23.03.2007 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Marzin mieszkac mam rzeczywiscie gdzie wiec mi sie nie spieszy az tak jakbym mial wynajmowac to inaczej by to wygladalo i bym nie kombinowal tylko chcial si ejak najwczesniej wprowadzic mam nadzieje ze jak skoncze dom powiedzmy w przyszlym roku na zime to jeszcze pare lat w nim pomieszkam a tymczasem moze do jednego potomka dojdzie drugi? takie sa przynajmniej zalozenia a jak bedzie to sie okaze. Jak juz zaczen murowac i zaloze dziennik to oczywisice zapraszam do siebie na ogladanie i krytykowanie oczywiscie konstruktywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 23.03.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 ok dzieki za opis rozumiem ze zbrojenie wienca zmiescilo sie obok na pozostalych 12 cm? Jakiej wysokosci sa te plyty? Czy cena zalezy od rozpietosci? I czy sie orientujesz na ile te plyty musza zachodzic na sciany bo ja bede mial silke 18 wiec mniej miejsca. Zbrojenie wieńca w przekroju poprzecznym wyglądało jak trapez. Dlatego tak, ponieważ płyty nie mają pionowego zakończenia, tylko są lekko ścięte ku górze. Cena mówiąc w uproszczeniu zależy od ich powierzchni. U mnie za metr2 wyszło 43 zł netto Nie mam pojęcia ile płyty powinny zachodzić na ściany, ale myślę, że w tej sprawie powinien wypowiedzieć się projektant Twojego domu. Witam! Będziemy budować bardzo podobny dom i też mocno zastanawiam się nad stropem... Czy te 43 zł netto to cena samych płyt? Z transportem? A może dźwig też w to wliczyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 23.03.2007 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 brachol - skoro masz gdzie tanio mieszkać, to sytuacja jest komfortowa. Jeżeli w Twojej stopce pojawi się link ze słowem "dziennik" to zaczynam grzać gablotę i jadę konstruktywnie krytykować! He he. Czołem marcinor! 43 złote to same płyty. Transport z Międzychodu wyszedł albo 500 albo 700 złotych, teraz już nie pamiętam. Ale na 100% nie więcej. Dźwig kosztował coś około 400-500zł. Teraz weź i policz ile za to samo zapłacisz za np Terrivę? Nie wspomnę już o tym, że tego samego dnia możesz po tym stropie łazić. Generalnie jest dużo mniej zachodu. No bo co.. Zamawisz płyty i tyle. A przy terivvie latasz za stalą, stemplami, szlunkami, betonem w dobrej cenie i bulisz niezłe siano za samą robociznę. Podobno jest taka zasada, żeby nie pytac o radę człowieka, który już wybrał Bo nie jest obiektywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 23.03.2007 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 marcinor - nagana! http://www.cosgan.de/images/smilie/boese/a010.gif Zajrzałem teraz do dziennika, i są tam wszystkie koszty. Dźwig, transport, itp, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 23.03.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 z tego co ja wyliczylem to m2 stropu wraz z wiencem ale w wiencu sam beton bez stali wychodzi jakies 71 zl z tym ze plyty cena netto czyli raczej nie za duzo ale moze zle licze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 23.03.2007 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 z tego co ja wyliczylem to m2 stropu wraz z wiencem ale w wiencu sam beton bez stali wychodzi jakies 71 zl z tym ze plyty cena netto czyli raczej nie za duzo ale moze zle licze Coś tak koło tego. U mnie na wieniec poszło 3m3 betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 23.03.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Marzin taka moja rada jak chcesz mieć względnie tanio to kup sam kociołek (jaki tylko chcesz ) i grzejnilki, reszto to rurki i pierdołki, tak naprawde najwięcej zaoszczędzisz na materiale, natomiast weryfikuj robocizne bez materiału, bo na materiale instalatorzy zarabiają najwięcej. Robocizna to jest pryszcz w całości instalacji wraz z materiałem. Wiem jak to jest bo miałem podobne rozterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 24.03.2007 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Marzin taka moja rada jak chcesz mieć względnie tanio to kup sam kociołek (jaki tylko chcesz ) i grzejnilki, reszto to rurki i pierdołki, tak naprawde najwięcej zaoszczędzisz na materiale, Tak zamierzam zrobić. Ale kocioł kupię w zestawie z zasobnikiem. A jaki wybrałem, to napisałem w dzienniku. I nie jest to Beretta natomiast weryfikuj robocizne bez materiału, bo na materiale instalatorzy zarabiają najwięcej. Robocizna to jest pryszcz w całości instalacji wraz z materiałem. No dokładnie! Tylko instalatorzy bronią się jak mogą, żeby tego nie roździelać. Jeden jak już pisałem, postawił sprawę tak, że albo on daje materiały, albo bye, bye. Na odelgłość "czuć pismo nosem" Drugi powiedział szczerze. Korzystam z jego rabatów, pokazuje mi rachunki, ale do tego dolicza 10% - na transport niby. Biorąc pod uwagę, że materiały wyjdą powiedzmy ok 15 tyś, to 1,5 tyś samego narzutu jest trochę dużo, zważywszy, że facet do najbliższej hurtowni ma paręnaście kilometrów. Do tego oczywiście robocizna, no ale to jest normalne. Przecież nikt nie chce za darmo. Szybko licząc robociznę: - woda użytkowa ciepła/zimna + rozprowadzenie kanalizy ok. 1500zł - CO ok 150zł/punkt ok 1200zł - podłogówka 25zł/m2 wychodzi ok 625zł -montaż kotła ok 600zł Razem robocizna 3925 złotych, co jak na 4-5 dni roboty jest uważam godnym wynagrodzeniem. Mało tego, to jest bardzo dobre wynagrodenie. ja tyle nie zarabiam przez cały miesiąc! no i do tego jeszcze te narzuty i ukryte zarobki na kotle. Wcale nie małe. Wiem jak to jest bo miałem podobne rozterki. Dzięki za zrozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 24.03.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 DeDietrich MCR 24BS 130. o jakis debiutant , dotarł na szczyt bez eliminacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts