Marzin 24.03.2007 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 DeDietrich MCR 24BS 130. o jakis debiutant , dotarł na szczyt bez eliminacji? Debiutant, ale na naszym rynku. Kocioł bardzo solidny i znany wśród instalatorów. Może trochę mniej dbają o marketnig. Ten, który wybrałem to kondensat, eliminacje poprzedziły dziesiątki godzin czytania i dowiadywania się. Mam nadzieję, że będę zadowolony z tego wyboru. Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 25.03.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Marzin, kłaniam się w pas za te ścianki No i trzymam kciuki za dach! Chciałabym jeszcze pomęczyć cię o ten piecyk, bo też go rozważam (w zasadzie z kondensacyjnych to myślę tylko o DeDietrich i o Berettcie czy jak to się odmienia ). Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło domu?? 25 kW to jakby troche dużo, zważywszy że to piec jednofukcyjny i nie potrzebuje tak jak dwufunkcyjny większej mocy żeby wydolić z cwu. W moim projekcie sa od razu wszystkie projekty branżowe i odpowiednie obliczenia, i wychodzi z nich że mój dom ma obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło 9,73 kW. W projekcie zaproponowano zatem kocioł jednofukcyjny 12 kW. Twój jest dwa razy mocniejszy a dom 50% mniejszy! Liczyłeś to jakoś czy wziąłeś większy tak w razie czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.03.2007 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Marzin, kłaniam się w pas za te ścianki No i trzymam kciuki za dach! Chciałabym jeszcze pomęczyć cię o ten piecyk, bo też go rozważam (w zasadzie z kondensacyjnych to myślę tylko o DeDietrich i o Berettcie czy jak to się odmienia ). Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło domu?? 25 kW to jakby troche dużo, zważywszy że to piec jednofukcyjny i nie potrzebuje tak jak dwufunkcyjny większej mocy żeby wydolić z cwu. W moim projekcie sa od razu wszystkie projekty branżowe i odpowiednie obliczenia, i wychodzi z nich że mój dom ma obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło 9,73 kW. W projekcie zaproponowano zatem kocioł jednofukcyjny 12 kW. Twój jest dwa razy mocniejszy a dom 50% mniejszy! Liczyłeś to jakoś czy wziąłeś większy tak w razie czego? Jestem po solidnej lekturze na temat kotłów. Ten mój ma moc max 24 kW, natomiast moduluje w zakresie od chyba 4,3kW. Wiesz, to tak jak z mocą silnika w samochodzie. Masz 200KM, ale nie używasz ich non stop. Tak samo z kotłem. U mnie zapotrzebowanie na moc w trybie CO to mniej jak 10kW, ale najwięcej mocy żre CWU, stąd taka "potęga" Pewnie nigdy nie będzie wykorzystana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 25.03.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 No właśnie chciałam o tą modulację zapytać, bo w ulotce na stronie www nic na ten temat nie piszą, a jak oglądałam specyfikacje techniczne innych kotłów 24 kW to minimalną moc miały ok 7 kW, a te o mocy np. 16 kW już tylko 3,5 kW. Ale skoro 4,3 to ładnie. Swoją drogą nie bardzo jest w DeDietrichu w czym wybierać bo ten 25 kW to najmniejszy z tej serii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.03.2007 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 No właśnie chciałam o tą modulację zapytać, bo w ulotce na stronie www nic na ten temat nie piszą, a jak oglądałam specyfikacje techniczne innych kotłów 24 kW to minimalną moc miały ok 7 kW, a te o mocy np. 16 kW już tylko 3,5 kW. Ale skoro 4,3 to ładnie. Swoją drogą nie bardzo jest w DeDietrichu w czym wybierać bo ten 25 kW to najmniejszy z tej serii Własnie ten MCR nie ma dobrego opisu. Dopiero jak się pogrzebie to można zassać specyfikację. Jest fajny kondensat razem z zasobnikiem, i chyba nawet ten, o którym piszesz (3,5-16), ale kosztuje duuuużo więcej pesos. Za to i wypasik większy (w sensie sterowania) Poczytaj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 25.03.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Ja płaciłam za działówki 10 zł/m2. Dobrze, że już rozliczone, bo jakby moi budowlańcy Twój dziennik przeczytali... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 25.03.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 hej! też wtrącę do dyskusji swoje trzy grosze mam pierwszą wycenę opiewa na 38tyś (materiał+robota) zdało mi sie coś dużo... zarzuciłam w net zaproponowany kociołek (junkers kondensat) a tu niespodzianka 2400 taniej niż w fakturze pro forma od instalatora, zasobnik podobnie 1000 zł w plecy... szukam drugiego dla porównania zobaczymy co z tego wyniknie pozdrawiam atka ps. chylę czoła za wykonanie komina i ścianek działowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.03.2007 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Ja płaciłam za działówki 10 zł/m2. Dobrze, że już rozliczone, bo jakby moi budowlańcy Twój dziennik przeczytali... . Dobrze, że dopiero teraz to napisałaś, bo inaczej w życiu bym tego nie dotknął! Tyle pierniczenia za marne 300 parę złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.03.2007 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 hej! też wtrącę do dyskusji swoje trzy grosze mam pierwszą wycenę opiewa na 38tyś (materiał+robota) zdało mi sie coś dużo... zarzuciłam w net zaproponowany kociołek (junkers kondensat) a tu niespodzianka 2400 taniej niż w fakturze pro forma od instalatora, zasobnik podobnie 1000 zł w plecy... szukam drugiego dla porównania zobaczymy co z tego wyniknie pozdrawiam atka ps. chylę czoła za wykonanie komina i ścianek działowych I to jest właśnie to! Albo my ich, albo oni nas. Nikt nie chce, żeby robili za darmo, ale my płacimy za ich pracę. I na tym koniec. Tylko pracę! No niech dorzucą parę groszy za fatygę. Jeżdżenie, itp. Są jakieś granice. Ale się wnerwiłem! Brrrrrrrr. Atka, a może zrób taki myk. Prawdopodobnie robociznę masz w wycenie na normalnym poziomie. Zrobił tak cwaniak, bo ostro przycina na sprzęcie. Powiedz mu że: OK, bierzemy Pana, ale kocioł, zasobnik, grzejniki i np jakieś tam pompy kupujemy sami. Ale będzie się wił! Tak jak jeden u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 25.03.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Atka, a może zrób taki myk. Prawdopodobnie robociznę masz w wycenie na normalnym poziomie. Zrobił tak cwaniak, bo ostro przycina na sprzęcie. Powiedz mu że: OK, bierzemy Pana, ale kocioł, zasobnik, grzejniki i np jakieś tam pompy kupujemy sami. Ale będzie się wił! Tak jak jeden u mnie. _________________ Czekam na wycenę od drugiego. Już go uprzedziłam, że nie ze mną te numery Pierwszy wydzwania ale ja czekam jeszcze na wycenę drugiego. Zawsze w odwrocie mam mojego głównego wykonawcę- robota trochę drożej, ale wiem że na materiale mnie nie porobi Robiłby to u nas napewno ale nie robi gazu i kotłowni więc i tak muszę kogoś znaleźć pozdrawiam atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 26.03.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 hej! też wtrącę do dyskusji swoje trzy grosze mam pierwszą wycenę opiewa na 38tyś (materiał+robota) zdało mi sie coś dużo... zarzuciłam w net zaproponowany kociołek (junkers kondensat) a tu niespodzianka 2400 taniej niż w fakturze pro forma od instalatora, zasobnik podobnie 1000 zł w plecy... szukam drugiego dla porównania zobaczymy co z tego wyniknie pozdrawiam atka ps. chylę czoła za wykonanie komina i ścianek działowych I to jest właśnie to! Albo my ich, albo oni nas. Nikt nie chce, żeby robili za darmo, ale my płacimy za ich pracę. I na tym koniec. Tylko pracę! No niech dorzucą parę groszy za fatygę. Jeżdżenie, itp. Są jakieś granice. Ale się wnerwiłem! Brrrrrrrr. Atka, a może zrób taki myk. Prawdopodobnie robociznę masz w wycenie na normalnym poziomie. Zrobił tak cwaniak, bo ostro przycina na sprzęcie. Powiedz mu że: OK, bierzemy Pana, ale kocioł, zasobnik, grzejniki i np jakieś tam pompy kupujemy sami. Ale będzie się wił! Tak jak jeden u mnie. A mnie się udało. Chyba. Fachowca dostałem z polecenia od znajomych. Oni są zadowoleni. Obgadałem z nim sprawę powiedział, że on proponuje zakupy w sklepie "x" bo tam ma dobre układy itp ale jak chcę to moge sobie kupić gdziekolwiek. Na początek zgodziłem się na ten sklep. Po rozmowie z fachowcem na temat szczegółów instalacji c.o. i wod-kan u mnie, po paru dniach dostałem od niego ofertę na piśmie na jego robociznę oraz kosztory materiałów z tego sklepu. Kosztorys jest bardzo szczegółowy, zawiera kilkadzisiąt pozycji i nawet jakieś duperele. Ceny naprawdę ok jak porównałem je z cenami w internecie. Robociznę uzgodniliśmy na 3200pln za rozprowadzenie po domu wody, kanalizacji, rur do grzejników, podogówki, montaż kotła z zasobnikiem i osprzętu. Na razie wygląda to ok. Zobaczymy za 2 miesiące w trakcie montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 26.03.2007 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 A mnie się udało. Chyba. Fachowca dostałem z polecenia od znajomych. Oni są zadowoleni. Obgadałem z nim sprawę powiedział, że on proponuje zakupy w sklepie "x" bo tam ma dobre układy itp ale jak chcę to moge sobie kupić gdziekolwiek. Na początek zgodziłem się na ten sklep. Po rozmowie z fachowcem na temat szczegółów instalacji c.o. i wod-kan u mnie, po paru dniach dostałem od niego ofertę na piśmie na jego robociznę oraz kosztory materiałów z tego sklepu. Kosztorys jest bardzo szczegółowy, zawiera kilkadzisiąt pozycji i nawet jakieś duperele. Ceny naprawdę ok jak porównałem je z cenami w internecie. Robociznę uzgodniliśmy na 3200pln za rozprowadzenie po domu wody, kanalizacji, rur do grzejników, podogówki, montaż kotła z zasobnikiem i osprzętu. Na razie wygląda to ok. Zobaczymy za 2 miesiące w trakcie montażu. ....i takiego podejścia instalatora oczekuję. Uczciwego. A możesz zrobiś jakiegoś skana, albo fotę z tej oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 26.03.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 A mnie się udało. Chyba. Fachowca dostałem z polecenia od znajomych. Oni są zadowoleni. Obgadałem z nim sprawę powiedział, że on proponuje zakupy w sklepie "x" bo tam ma dobre układy itp ale jak chcę to moge sobie kupić gdziekolwiek. Na początek zgodziłem się na ten sklep. Po rozmowie z fachowcem na temat szczegółów instalacji c.o. i wod-kan u mnie, po paru dniach dostałem od niego ofertę na piśmie na jego robociznę oraz kosztory materiałów z tego sklepu. Kosztorys jest bardzo szczegółowy, zawiera kilkadzisiąt pozycji i nawet jakieś duperele. Ceny naprawdę ok jak porównałem je z cenami w internecie. Robociznę uzgodniliśmy na 3200pln za rozprowadzenie po domu wody, kanalizacji, rur do grzejników, podogówki, montaż kotła z zasobnikiem i osprzętu. Na razie wygląda to ok. Zobaczymy za 2 miesiące w trakcie montażu. ....i takiego podejścia instalatora oczekuję. Uczciwego. A możesz zrobiś jakiegoś skana, albo fotę z tej oferty? a prosze bardzo: http://images21.fotosik.pl/117/0aca72a7ab4d7f2bmed.jpg oczywiście facio zastrzega, że zużycie niektórych ilosci może się różnić w rzeczywistości, bo szacował na podstawie projektu a nie obmiaru na budowie, ale mówi że raczej przyjmował z gorką. Zobaczymy. Ta cena na dole długopisem to przy Vacie 7% i po ostatecznym upuście sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 26.03.2007 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 oczywiście facio zastrzega, że zużycie niektórych ilosci może się różnić w rzeczywistości, bo szacował na podstawie projektu a nie obmiaru na budowie, ale mówi że raczej przyjmował z gorką. Zobaczymy. Ta cena na dole długopisem to przy Vacie 7% i po ostatecznym upuście sklepu. Już na pierwszy rzut oka widać, że facet się trochę przyłożył! Widziałeś moją wycenę? W dzienniku jest link do skana w dobrej roździelczośći. Kuknij i porównaj. Mam prośbę, bo wydrukowałem Twoją ofertę tak jak jest załączona, natomiast nie idzie za bardzo jej przeczytać. Możesz puścić mi wersje w większej roździelczości na maila? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 26.03.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Wracając jeszcze do kotła i modulacji lepiej jest wykorzystać kocioł na większym zakresie czyli zblizonych do parametrów znamionowych jego mocy ponieważ przy tych parametrach jest określana jego sprawność i raczej bym proponował kocioł o mniejszych parametrach niż 25kW jak potrzebujecie w porywach 10-12kW, kocioł wtedy tańszy, sprawnośc urządzenia większa, po co dobry samochód jak droga kiepska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 26.03.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 No też tak mi się zdawało ale już w pewnym momencie zgłupiałam jak Marzin taki piecyk zapodał Ale co do ceny to różnica miedzy 16 kW a 24 kW prawie żadna, w okolicach 500 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 26.03.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 z tego co ja czytalem na forum to raczej zaleca sie nidowymiarowany kociol niz przewymiarowany z tego powodu ze najpeliej jest jak kociol caly czas pracuje a nie wlacza sie i wylacza co chwile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 26.03.2007 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Powiem Wam, że męczyłem o to wszystko forumowego doradcę, czyli 1950.Byłem zdecydowany ostatecznie kupić kocioł turbo Viessmanna lub Vaillanta. 1950 przekonał mnie, że za te same pieniążki mogę mieć kondensata DeDietrich. Szczerze mówiąc do tematu podszedłem sceptycznie. Trochę popytałem, poczytałem. Jeżeli chodzi o jakość, to mówi się, że ten drugi niczym nie odbiega od tych pierwszych. Teraz moc. Jeżeli weźmiemy pod uwagę tylko CO, to rzeczywiscie moc lekko przerośnięta, ale w trybie CWU jest już potrzebna. Druga sprawa, że tylko ten model dostępny jest w rozsądnych cenach, trochę mniejszy jest dużo droższy... A że MCR24 moduluje już od ok 5 kW, co w sumie jest OK. Zaryzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 26.03.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Marzinjeżeli to nie tajemnica, to ile kosztuje wybrany przez ciebie kociłek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 26.03.2007 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Marzin jeżeli to nie tajemnica, to ile kosztuje wybrany przez ciebie kociłek? Kocioł MCR 24 + zasobnik BS 130 cena 6920 brutto. Zastanawiam się, czy nie wziąć z zasobnikiem 100 litrów. Cena niższa o 1300 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts