Wciornastek 10.11.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 No Marzinie ronie jak na drożdżach. A Bartki to nawet trzeba hamować bo z rozpędu może im się co pokrzywić . Projekcik oblukałam - bardzo zgrabny. PS. Na focie porannej stawiajš pierwsze bloczki. Zrób kontrol kštów i poziomu. Niby się starajš ale przy ich tempie różnie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 10.11.2006 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 No Marzinie ronie jak na drożdżach. A Bartki to nawet trzeba hamować bo z rozpędu może im się co pokrzywić . Projekcik oblukałam - bardzo zgrabny. PS. Na focie porannej stawiajš pierwsze bloczki. Zrób kontrol kštów i poziomu. Niby się starajš ale przy ich tempie różnie bywa Właśnie zauważyłem, że to tempo jest czasami trochę za duże. Powiedziałem Bartkowi, że dom chcę miec szybko, ale nie za szybko. On na to, że musi spadać na następna budowę, na co ja odparłem, że mnie to nie interesanto, mój dom ma byc wybudowany zgodnie ze sztuka i zasadami. Z poziomami jak do tej pory było OK. Wziąłem poziomicę i demonstracyjnie mierzyłem, ale nie było się do czego przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 10.11.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Właśnie zauważyłem, że to tempo jest czasami trochę za duże Tempo...niesamowite...ale ja bym sie bała...Beton dojrzewający w temperaturze + 20 ºC osiąga 100 % docelowej wytrzymałości na ściskanie po 28 dniach. W tej temperaturze po tygodniu taki beton osiąga około 70 % docelowej wytrzymałości na ściskanie. Można więc przyjąć, że w sprzyjających warunkach pogodowych i wystarczającej wytrzymałości betonu na ściskanie, po tygodniu dojrzewania betonu można przystąpić do murowania ścian na ławach betonowych. Ale kto teraz czeka miesąc na ławy ???....Mam nadzieję ze wiesz co robisz... Pozdrawiam i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 10.11.2006 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Tempo...niesamowite...ale ja bym sie bała...Beton dojrzewający w temperaturze + 20 ºC osiąga 100 % docelowej wytrzymałości na ściskanie po 28 dniach. W tej temperaturze po tygodniu taki beton osiąga około 70 % docelowej wytrzymałości na ściskanie. Można więc przyjąć, że w sprzyjających warunkach pogodowych i wystarczającej wytrzymałości betonu na ściskanie, po tygodniu dojrzewania betonu można przystąpić do murowania ścian na ławach betonowych. Ale kto teraz czeka miesąc na ławy ???....Mam nadzieję ze wiesz co robisz... Pozdrawiam i trzymam kciuki O tym betonie tez się naczytałem.... Ale mam kolegę inż budowlańca, projektował mi dom, powiedział, że spoko moge murować. Pamiętać nalezy o tym, że pełna wytrzymałość ław potrzebna będzie wtedy, kiedy dom osiągnie swoją własciwą masę. A to stanie się to może w przyszłym roku. W tej chwili obciążenie ław stanowi jakieś 10-15% całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 10.11.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 A jak głeboko masz kopane ławy ?? piszesz ze zdjeliście 50-80 cm humusu....czy mi się zdaję czy masz ławy w poziomie przemarzania gruntu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 10.11.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Podsumowałem własnie stan zero. Materiał + robocizna ~ 7 tyś. Życzę, żebyś do końca budowy tylko takie miłe kwoty płacił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 10.11.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 No to daj znać o której będziesz. Jutro święto, nie wiem, czy coś robić, czy za bardzo nie wypada... co tam swieto zadne koscielne dom wazniejszy ja bede tak kolo 12 ps. dzisiaj doszlo do spotkania "face to face" z Marcinem na naszych posiadlosciach ciesze sie ze bede mial fajnego sasiada i zycze innym takich (zadne podlizywanie ;-P ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 10.11.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Podsumowałem własnie stan zero. Materiał + robocizna ~ 7 tyś. No ta kwota robi wrażenie. Szacuneczek! Będziesz dobrym przykładem dla moich kumpli z bloku pzdr.Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.11.2006 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Podsumowałem własnie stan zero. Materiał + robocizna ~ 7 tyś. Życzę, żebyś do końca budowy tylko takie miłe kwoty płacił . a mozna prosic o podawanie kwot w rozbiciu na robocizne i material? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.11.2006 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 A jak głeboko masz kopane ławy ?? piszesz ze zdjeliście 50-80 cm humusu....czy mi się zdaję czy masz ławy w poziomie przemarzania gruntu ?? Nie, nie Majania, ławy mam poniżej poziomu przemarazania. Po zdjeciu humusu pod ławy kopane były jeszcze rowy. Życzę, żebyś do końca budowy tylko takie miłe kwoty płacił . Znaczy, że mało wydałem?? Chyba tak... ps. dzisiaj doszlo do spotkania "face to face" z Marcinem na naszych posiadlosciach ciesze sie ze bede mial fajnego sasiada i zycze innym takich (zadne podlizywanie ;-P ) He he No ta kwota robi wrażenie. Szacuneczek! Będziesz dobrym przykładem dla moich kumpli z bloku Czyli, że jednak mało wydałem a mozna prosic o podawanie kwot w rozbiciu na robocizne i material? Jasne, ale zrobię to później, albo jutro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.11.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Witam, Marzin!! Fajny domek bedziecie mieć! Lubię takie A z budową rzeczywiście ostro dajecie do przodu. Co do wytrzymałości ław to ja się z tobą zgadzam, przecież na początku ława przyjmuje bardzo małe obciążenia, a wraz z upływem czasu i zwiększaniu ciężaru na ławach, wzasta też ich wytrzymałość, więc powinno być ok. U mnie też murowali szybko. Sprawdzałam z kierbudem i uspokajał mnie, że już następnego dnia można zaczynać. Co innego ze stropem, bo tam później wrzuca się całe palety bloczków, więc ciężar jest nieporównywalnie większy (na małą powierzchnię). A każdym razie trzymam kciuki!! Do jakiego stanu zamierzasz wybudować przed zimą? Myślisz, ze wyrobicie się ze stanem surowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.11.2006 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 A każdym razie trzymam kciuki!! Do jakiego stanu zamierzasz wybudować przed zimą? Myślisz, ze wyrobicie się ze stanem surowym? Cześć, dzięki za słowo wsparcia! Po zalaniu wieńca nie pozwolę już tak szybko wejść z następnym etapem. Tuataj jest większe ryzyko. Przed zimą chcę zrobic stan surowy otwarty. Dach odeskowany, pokryrty papą a dachówki już na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.11.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 a mozna prosic o podawanie kwot w rozbiciu na robocizne i material? Jasne, ale zrobię to później, albo jutro! sie nie spieszy tak tylko pytalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 11.11.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Twój dziennik jest lepszy niż poradniki budowlane Niech się mury pną do góry......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 11.11.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Marzin, jestem pełna podziwu i trzymam kciuki tym bardziej, że mój domek będzie prawie identyczny w kształcie (bryła) i rozmiarach Teraz będę mogła porównywać i naśladować bez obaw Pozdrawiam Jola Ps. Również czekam na rozbicie ceny stanu 0 na robociznę i mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.11.2006 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 sie nie spieszy tak tylko pytalem Już nad tym pracuję! Twój dziennik jest lepszy niż poradniki budowlane Uuuu, a to dlaczego? Marzin, jestem pełna podziwu i trzymam kciuki tym bardziej, że mój domek będzie prawie identyczny w kształcie (bryła) i rozmiarach Coool, gdzie mogę oblukać szczegóły? Ps. Również czekam na rozbicie ceny stanu 0 na robociznę i mat Jasne, już się za to biorę, tylko żebym się nie pomylił, bo odreagowuję cały miniony tydzień przy winkuuuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 11.11.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Marzin, jestem pełna podziwu i trzymam kciuki tym bardziej, że mój domek będzie prawie identyczny w kształcie (bryła) i rozmiarach Coool, gdzie mogę oblukać szczegóły? Ps. Również czekam na rozbicie ceny stanu 0 na robociznę i mat Jasne, już się za to biorę, tylko żebym się nie pomylił, bo odreagowuję cały miniony tydzień przy winkuuuuuu Też wybierałam, mieszkanie czy domek, no i stanęło na domku z 2 mieszkaniami Mój domek to "czyżyk" z muratora. Jest to bliźniak i tak jak mówiłam bryła oraz gabaryty są zbliżone, tyle tylko, że w środku podzielony jest na 2 części. Pozdrawiam Jola Ps. Miłego odreagowywania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.11.2006 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Też wybierałam, mieszkanie czy domek, no i stanęło na domku z 2 mieszkaniami Mój domek to "czyżyk" z muratora. Jest to bliźniak i tak jak mówiłam bryła oraz gabaryty są zbliżone, tyle tylko, że w środku podzielony jest na 2 części. Oczywiście pooglądam projekcik! Ps. Miłego odreagowywania Właśnie skończył się odreagowywacz Trzeba iść lulu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 11.11.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Twój dziennik jest lepszy niż poradniki budowlane Niech się mury pną do góry......... Marzin: Uuuu, a to dlaczego? Bo wszystko jakieś jasne i bardzo czytelne przynajmniej dla mnie. Wiesz..........baba jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.11.2006 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Bo wszystko jakieś jasne i bardzo czytelne przynajmniej dla mnie. Wiesz..........baba jestem. Czytałem rózne dziennki i zauważyłem, że ludziska takie elaboraty smarują.... W czasach szybkiego tempa zycia tylko krótkie i zwięzłe informcje mają sens! Ha ha. ...żartuję oczywiście Ja to taki prosty chłopak ze wsi jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts