Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marzin buduje, Ty komentujesz !

Marzin

Recommended Posts

No Marcinie ruszyli z wod-kan-co. Materiał jest od nich. Proponują mi grzejniki stelrad, anglijskie czy jakie :o ? Nie wiem co o tym sądzić.

Mam jeszcze akcję kupić stelaże do kibelków - muszę intensywnie myśleć gdzie ruszyć i kupić. Podobno w Leroyu jest promocja, ale tyle się naczytałam na temat kupowanych rzeczy w marketach że sama nie wiem. Nibyć markowe ale czy to prawda?

• Odpowiedzi 732
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jjsod - czy w takim razie piec, który chcę kupić, modulujący od 5,8 kW będzie odpowiedni, czy szukać taki, co moduluje od np 3?

śwercz - ja nie chcę robic na dachu dziadowskich oszczędności. Dach ma wyglądać tylko i wyłącznie perfekcyjnie. Jeżeli cokolwiek będzie wskazywało, że jest inaczej, to sprawę oddam w inne ręce. A że jestem pewien (w miarę :roll: ) swoich umiejętności, to próbuję! Jak mi nie wyjdzie przyznam się bez bicia... :D

jjsod & brachol - dzięki za kibicowanie 8)

brachol - zaprawa miała taki skład: 1-1-6 czyli jedna część cement, jedna część wapno, sześć części piasek.

Wapna dawałem tyci więcej, zaprawa jest bardziej lepka i wygodniej się muruje.

A teraz juz jadę dalej robić dach :wink:

Widzę, że dużo się tu u Ciebie dzieje :wink:

Muszę cześciej zaglądać.

No własnie, za często Ciebie tu nie widzę! Oj niedobrze, niedobrze. Wiele tracisz :wink:

Te ścianki działowe już wymurowałeś? Z czego? Miałeś wcześniej doświadczenie? Możesz podać jakieś uwagi i przestrogi? Jak przewiązać ze ścianą nośną?

Tak Herr Acidtea! Ściabki wymurowane! Doświadczenia nie miałem żadnego. Uwagi...eee, hmmm, no właściwie nie mam. Dobrze wszytsko wyznaczyć, zaopatrzyć się w dobrą dość długą poziomicę i do boju. Ścianki murowane z BK 12. Polecam, bardzo łatwo wycina się dowolne kształty nawt zwykłą piłą. Na końcu tak się rozleniwiłem, że przecinałem spalinową :o Ze ścianą nośną łączyłem przy pomocy prętów zbrojeniowych. Wierciłem w ścianie nośnej dziurę, wbijałem pręt i tyle.

No Marcinie ruszyli z wod-kan-co. Materiał jest od nich. Proponują mi grzejniki stelrad, anglijskie czy jakie :o ? Nie wiem co o tym sądzić.

Mam jeszcze akcję kupić stelaże do kibelków - muszę intensywnie myśleć gdzie ruszyć i kupić. Podobno w Leroyu jest promocja, ale tyle się naczytałam na temat kupowanych rzeczy w marketach że sama nie wiem. Nibyć markowe ale czy to prawda?

Przypilnuj jakich materiałów używają, czy aby nie największej taniochy. Grzejników nie znam, pierwsze słyszę. Poamiętaj, że instalatorzy nie polecją tego, co jest dla Ciebie najlepsze, tylko to, na czym najwięcej zarobią. Bądź czujna. Jezeli chodzi i stelaże, to chyba w ich konstrukcji wielkiej filozofi nie ma, więc można pomyśleć o tych z Liroja.

Jeszcze odnośnie pieca, nalezy pamiętać, że przy jednofunkcyjnym z zasobnikiem w granicach 100l kocioł musi szybko podgrzać dużą ilość, zwłaszcza jak sie będzie chciało wziąść długą kąpiel we dwoje 8) bo zasobnik wystarczy na 1/3 wanny najwyżej :wink:

Czyli co? Większy kocioł OK? :roll:

Brrrrrr, od tych dylematów można ocipieć!

Jeszcze odnośnie pieca, nalezy pamiętać, że przy jednofunkcyjnym z zasobnikiem w granicach 100l kocioł musi szybko podgrzać dużą ilość, zwłaszcza jak sie będzie chciało wziąść długą kąpiel we dwoje 8) bo zasobnik wystarczy na 1/3 wanny najwyżej :wink:

Czyli co? Większy kocioł OK? :roll:

Brrrrrr, od tych dylematów można ocipieć!

Rozmawiałem ze znajomym instalatorem :wink: i on też doradził mi w przypadku gazowego tak 20-24kW właśnie ze względu m.in. na to co napisałem.

Witaj Marzin :D

Ło matko toś Ty zdolniacha jest normalnie niesamowity :lol: :lol: :lol:

Gratuluję i szczerze podziwiam takiego zapału, zaradności, no i odwagi :wink:

Trzymam mocno kciuki za dach, ale z tego co czytam to jesteś perfekcjonistą i nie brał byś się za ten dach gdybyś miał wątpliwości.

Ja wierzę, że Ci się uda :D

Pozdrawiam kasia

Witaj Marzin :D

Ło matko toś Ty zdolniacha jest normalnie niesamowity :lol: :lol: :lol:

Gratuluję i szczerze podziwiam takiego zapału, zaradności, no i odwagi :wink:

Trzymam mocno kciuki za dach, ale z tego co czytam to jesteś perfekcjonistą i nie brał byś się za ten dach gdybyś miał wątpliwości.

Ja wierzę, że Ci się uda :D

Pozdrawiam kasia

Cześć Kasia!

Łolaboga, taki majster klepka jestem.

Presja z dachem jest teraz taka, że nijak wycofać się nie mogę. Trochę ze strony forum, ale i mieszkańcy Rokietnicy spoglądają z niedowierzaniem, co ja tam jasny gwint robię!

Marzin ogromnie jestem ciekaw jak to ci wyjdzie! szczerze??? - trzymam mocno kciuki zeby wyszło ci bardzo dobrze! no i respect! http://www.cosgan.de/images/midi/verschiedene/b015.gif

Lada dzień świerczu zacznę układać pierwsze warstwy dachówek, które oczywiscie jeszcze zdejmę, ale chcę się przekonać, czy będzie to wyglądało tak jak należy.

Zapraszam do śledzenia dziennika i konstruktywnej krytyki.

Tym czasem wybieramy się z małżonką brać kredyta... :(

Łoj, Marzin, Ty to masz taki sam problem jak ja: kiedy Ci ludzie komplementują dom, to się zastanawiasz, czy im się w głowie nie przewróciło, bo dom przecież całkiem zwyczajny :wink: . A tak naprawdę, Twój domek jest bardzo ładny i zgrabny, i może się podobać :D . Stare przysłowie ludowe mówi: małe jest piękne (powiedziała Kasia wzrostu 156 cm :wink: ).

Łoj, Marzin, Ty to masz taki sam problem jak ja: kiedy Ci ludzie komplementują dom, to się zastanawiasz, czy im się w głowie nie przewróciło, bo dom przecież całkiem zwyczajny :wink: . A tak naprawdę, Twój domek jest bardzo ładny i zgrabny, i może się podobać :D . Stare przysłowie ludowe mówi: małe jest piękne .

Małe jest piękne, ale podobno duży może więcej... :wink:

(powiedziała Kasia wzrostu 156 cm :wink: )

To Ty taka drobinka, jak moja sister, zresztą też Kasia :D

Cytat : Powierzchnia zabudowy 69,27 m2

Powierzchnia uzytkowa 92,26 m2

I z tej drugiej jestem najbardziej zadowolony. Tak! Z tej powierzchni właśnie! Pewnie u niektórych wywołam na ustach uśmieszek, ale decyzja o budowie domu zapadła nie z powodu problemów z zagospodarowaniem nadwyżek finansowych, tylko na podstawie wyboru: mieszkanie w bloku, czy mały domek. Przy dużym zaangazowaniu, ostateczna róznica w kosztach między jednym a drugim nie bedzie zbyt duża (tak przynajmniej myślę), ale różnica w komforcie życia pewnie juz tak...

I co? Mam rację?

Witam

Zgadzam sie , ze lepiej mały dom niz mieszkanie w bloku. Zycze powodzenia i pozdrawiam

Ostatnio rozmawiałem z teściem. Przynajmniej ścianki na poddaszu chyba zrobimy sami. Albo GK albo murowane, co wyjdzie taniej.

Nawet mówił, że możemy sami zrobić wylewki. :o

GK chyba robi się łatwiej i odpada tynkowanie. Może być taniej. Z drugiej strony taka ścianka z GK chyba jest mniejszą przegrodą dźwiękoszczelną :roll:

A wylewki - masz na myśli już właściwe posadzki?