Wciornastek 29.03.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 No Marcinie ruszyli z wod-kan-co. Materiał jest od nich. Proponują mi grzejniki stelrad, anglijskie czy jakie ? Nie wiem co o tym sądzić. Mam jeszcze akcję kupić stelaże do kibelków - muszę intensywnie myśleć gdzie ruszyć i kupić. Podobno w Leroyu jest promocja, ale tyle się naczytałam na temat kupowanych rzeczy w marketach że sama nie wiem. Nibyć markowe ale czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.03.2007 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 jjsod - czy w takim razie piec, który chcę kupić, modulujący od 5,8 kW będzie odpowiedni, czy szukać taki, co moduluje od np 3? śwercz - ja nie chcę robic na dachu dziadowskich oszczędności. Dach ma wyglądać tylko i wyłącznie perfekcyjnie. Jeżeli cokolwiek będzie wskazywało, że jest inaczej, to sprawę oddam w inne ręce. A że jestem pewien (w miarę ) swoich umiejętności, to próbuję! Jak mi nie wyjdzie przyznam się bez bicia... jjsod & brachol - dzięki za kibicowanie brachol - zaprawa miała taki skład: 1-1-6 czyli jedna część cement, jedna część wapno, sześć części piasek. Wapna dawałem tyci więcej, zaprawa jest bardziej lepka i wygodniej się muruje. A teraz juz jadę dalej robić dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 29.03.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Jeszcze odnośnie pieca, nalezy pamiętać, że przy jednofunkcyjnym z zasobnikiem w granicach 100l kocioł musi szybko podgrzać dużą ilość, zwłaszcza jak sie będzie chciało wziąść długą kąpiel we dwoje bo zasobnik wystarczy na 1/3 wanny najwyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.03.2007 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Widzę, że dużo się tu u Ciebie dzieje Muszę cześciej zaglądać. No własnie, za często Ciebie tu nie widzę! Oj niedobrze, niedobrze. Wiele tracisz Te ścianki działowe już wymurowałeś? Z czego? Miałeś wcześniej doświadczenie? Możesz podać jakieś uwagi i przestrogi? Jak przewiązać ze ścianą nośną? Tak Herr Acidtea! Ściabki wymurowane! Doświadczenia nie miałem żadnego. Uwagi...eee, hmmm, no właściwie nie mam. Dobrze wszytsko wyznaczyć, zaopatrzyć się w dobrą dość długą poziomicę i do boju. Ścianki murowane z BK 12. Polecam, bardzo łatwo wycina się dowolne kształty nawt zwykłą piłą. Na końcu tak się rozleniwiłem, że przecinałem spalinową Ze ścianą nośną łączyłem przy pomocy prętów zbrojeniowych. Wierciłem w ścianie nośnej dziurę, wbijałem pręt i tyle. No Marcinie ruszyli z wod-kan-co. Materiał jest od nich. Proponują mi grzejniki stelrad, anglijskie czy jakie ? Nie wiem co o tym sądzić. Mam jeszcze akcję kupić stelaże do kibelków - muszę intensywnie myśleć gdzie ruszyć i kupić. Podobno w Leroyu jest promocja, ale tyle się naczytałam na temat kupowanych rzeczy w marketach że sama nie wiem. Nibyć markowe ale czy to prawda? Przypilnuj jakich materiałów używają, czy aby nie największej taniochy. Grzejników nie znam, pierwsze słyszę. Poamiętaj, że instalatorzy nie polecją tego, co jest dla Ciebie najlepsze, tylko to, na czym najwięcej zarobią. Bądź czujna. Jezeli chodzi i stelaże, to chyba w ich konstrukcji wielkiej filozofi nie ma, więc można pomyśleć o tych z Liroja. Jeszcze odnośnie pieca, nalezy pamiętać, że przy jednofunkcyjnym z zasobnikiem w granicach 100l kocioł musi szybko podgrzać dużą ilość, zwłaszcza jak sie będzie chciało wziąść długą kąpiel we dwoje bo zasobnik wystarczy na 1/3 wanny najwyżej Czyli co? Większy kocioł OK? Brrrrrr, od tych dylematów można ocipieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 29.03.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Jeszcze odnośnie pieca, nalezy pamiętać, że przy jednofunkcyjnym z zasobnikiem w granicach 100l kocioł musi szybko podgrzać dużą ilość, zwłaszcza jak sie będzie chciało wziąść długą kąpiel we dwoje bo zasobnik wystarczy na 1/3 wanny najwyżej Czyli co? Większy kocioł OK? Brrrrrr, od tych dylematów można ocipieć! Rozmawiałem ze znajomym instalatorem i on też doradził mi w przypadku gazowego tak 20-24kW właśnie ze względu m.in. na to co napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 29.03.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Albo mniejszy kocioł a większy zbiornik na cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.03.2007 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Rozmawiałem ze znajomym instalatorem i on też doradził mi w przypadku gazowego tak 20-24kW właśnie ze względu m.in. na to co napisałem. Dzięki! Albo mniejszy kocioł a większy zbiornik na cwu Nie, raczej nie. Wtedy ten mały biedny kociołek będzie cały czas robił bokami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 29.03.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witaj Marzin Ło matko toś Ty zdolniacha jest normalnie niesamowity Gratuluję i szczerze podziwiam takiego zapału, zaradności, no i odwagi Trzymam mocno kciuki za dach, ale z tego co czytam to jesteś perfekcjonistą i nie brał byś się za ten dach gdybyś miał wątpliwości. Ja wierzę, że Ci się uda Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 30.03.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Marzin ogromnie jestem ciekaw jak to ci wyjdzie! szczerze??? - trzymam mocno kciuki zeby wyszło ci bardzo dobrze! no i respect! http://www.cosgan.de/images/midi/verschiedene/b015.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.03.2007 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Witaj Marzin Ło matko toś Ty zdolniacha jest normalnie niesamowity Gratuluję i szczerze podziwiam takiego zapału, zaradności, no i odwagi Trzymam mocno kciuki za dach, ale z tego co czytam to jesteś perfekcjonistą i nie brał byś się za ten dach gdybyś miał wątpliwości. Ja wierzę, że Ci się uda Pozdrawiam kasia Cześć Kasia! Łolaboga, taki majster klepka jestem. Presja z dachem jest teraz taka, że nijak wycofać się nie mogę. Trochę ze strony forum, ale i mieszkańcy Rokietnicy spoglądają z niedowierzaniem, co ja tam jasny gwint robię! Marzin ogromnie jestem ciekaw jak to ci wyjdzie! szczerze??? - trzymam mocno kciuki zeby wyszło ci bardzo dobrze! no i respect! http://www.cosgan.de/images/midi/verschiedene/b015.gif Lada dzień świerczu zacznę układać pierwsze warstwy dachówek, które oczywiscie jeszcze zdejmę, ale chcę się przekonać, czy będzie to wyglądało tak jak należy. Zapraszam do śledzenia dziennika i konstruktywnej krytyki. Tym czasem wybieramy się z małżonką brać kredyta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 30.03.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Łoj, Marzin, Ty to masz taki sam problem jak ja: kiedy Ci ludzie komplementują dom, to się zastanawiasz, czy im się w głowie nie przewróciło, bo dom przecież całkiem zwyczajny . A tak naprawdę, Twój domek jest bardzo ładny i zgrabny, i może się podobać . Stare przysłowie ludowe mówi: małe jest piękne (powiedziała Kasia wzrostu 156 cm ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.04.2007 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Łoj, Marzin, Ty to masz taki sam problem jak ja: kiedy Ci ludzie komplementują dom, to się zastanawiasz, czy im się w głowie nie przewróciło, bo dom przecież całkiem zwyczajny . A tak naprawdę, Twój domek jest bardzo ładny i zgrabny, i może się podobać . Stare przysłowie ludowe mówi: małe jest piękne . Małe jest piękne, ale podobno duży może więcej... (powiedziała Kasia wzrostu 156 cm ) To Ty taka drobinka, jak moja sister, zresztą też Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 01.04.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Cytat : Powierzchnia zabudowy 69,27 m2 Powierzchnia uzytkowa 92,26 m2 I z tej drugiej jestem najbardziej zadowolony. Tak! Z tej powierzchni właśnie! Pewnie u niektórych wywołam na ustach uśmieszek, ale decyzja o budowie domu zapadła nie z powodu problemów z zagospodarowaniem nadwyżek finansowych, tylko na podstawie wyboru: mieszkanie w bloku, czy mały domek. Przy dużym zaangazowaniu, ostateczna róznica w kosztach między jednym a drugim nie bedzie zbyt duża (tak przynajmniej myślę), ale różnica w komforcie życia pewnie juz tak... I co? Mam rację? Witam Zgadzam sie , ze lepiej mały dom niz mieszkanie w bloku. Zycze powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 01.04.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Vanka99 chyba coś z tymi metrami nie tak... przecież Rododendrony 5 które ja też buduję maja powierzchnię zabudowy 120m a użyktową 144 plus garaż... pozdrawiam atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 01.04.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Vanka99 chyba coś z tymi metrami nie tak... przecież Rododendrony 5 które ja też buduję maja powierzchnię zabudowy 120m a użyktową 144 plus garaż... pozdrawiam atka Vank99 komentowała info Marzina, ale jej cytat nie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.04.2007 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Vank99 komentowała info Marzina, ale jej cytat nie wyszedł No dokładnie! Miała na myśli mojego rododendronka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.04.2007 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam Zgadzam sie , ze lepiej mały dom niz mieszkanie w bloku. Zycze powodzenia i pozdrawiam Cieszę się, że przyznałaś mi rację. Zresztą trudno byłoby uzyskac inną opinię, od kogoś, kto też buduje dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 01.04.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Ostatnio rozmawiałem z teściem. Przynajmniej ścianki na poddaszu chyba zrobimy sami. Albo GK albo murowane, co wyjdzie taniej. Nawet mówił, że możemy sami zrobić wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.04.2007 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Ostatnio rozmawiałem z teściem. Przynajmniej ścianki na poddaszu chyba zrobimy sami. Albo GK albo murowane, co wyjdzie taniej. Nawet mówił, że możemy sami zrobić wylewki. GK chyba robi się łatwiej i odpada tynkowanie. Może być taniej. Z drugiej strony taka ścianka z GK chyba jest mniejszą przegrodą dźwiękoszczelną A wylewki - masz na myśli już właściwe posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 02.04.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Tak, właściwe posadzki. Do tego momentu mam jeszcze sporo czasu, żeby to przemyśleć. Teść jest doświadczony mimo, że nie jest budowlańcem na co dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts