Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marzin buduje, Ty komentujesz !

Marzin

Recommended Posts

Ten szeregowiec jest w Strzeszynku, jak jedziesz od Poznania w stronę Kiekrza (i Rokietnicy :wink: ), to po lewej mijasz tę śmierdzącą oczyszczalnię ścieków :evil: . Jakieś 200 m dalej po prawej (za drzewkami) jest osiedle szeregówek. Ten, o którym myślę jest równoległy do ulicy. Te prostopadłe, to jakaś pstrokata awangarda (zupełnie nie w moim stylu).

Eeee, to już kumam. Zanim ruszyła budowa i było więcej czasu, jeździliśmy z zoną po tych rejonach na rowerkach, ale kto wtedy myślał o kolorach 8)

Zajrzę tam na pewno.

PS. Ale Ty masz hektary :o . Po zaoraniu działka wydaje się całkiem spora.

Ale to tylko tak na zdjęciu wyszło, które zrobiłem stojąc na kalenicy. Mój ojciec powiedział to samo, siedząc wczoraj na naszmym przyszłym tarasie, że na zdjęciu to to wygląda jak lotnisko :D Wszystkiego razem jest 951m2

• Odpowiedzi 732
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marzin

wysiej facelię - to taki pięknie pachnący kwiatek (nasiona kupuje się na kilogramy). Potem można to przekopać - taki zielony nawóz :D

Tak facelia jest debeściacka.

I właściwie poza gorczycą lub zbożem została tylko ona. Na motylkowe grubonasienne jest nie dosyć że póżno to jeszcze sucho. Mam nadzieję że po orce całość zbronowałeś :wink:

to ja też bym w tym roku dziabnął te facelie... ;) na trawke za szybko.... :roll: jeszcze za duzo roboty w okól domu żeby ja siać. Marzin, Wciornastek a gdzie ją można dostać - w ogrodniczych można kupić????

Kopanina a właściwie Głogowska - Vilmorin - CNOS Poznań - jest sklep firmowy ( nawet mają stronę netową),

We wszelkich sklepach zaopatrzenia rolniczego.

Zawsze mieli na Grunwaldzkiej na przeciwko weterynarii w sklepie ogrodniczym

ok dzięki! mam blisko do grunwaldzkiej to se tam sprawdze. i moge to juz sypać/siać? ale mam małe ale.... ja potem chyba jednak nie bede brał orki (no jeszcze do końca nie wiem...) da rade to przekopać i w jakim momencie/kiedy?

Teoretycznie kopie się jak kwitnie. Ale to będzie latem więc może być trochu za sucho i się nieżle namachasz żeby skopać. Ale jest no to rada. Można skosić zostawić na ziemi niech "gnije". Potem gdy popada i zrobi się wilgotniej skopiesz teren na 2 sztychy wsypując w powstający przy kopaniu rowek skoszoną facelię.

PS. Na naukę poprawnego kopania zapraszam do mojego męża - został przeszkolony na operatora wideł :wink:

Wciornastek, dzięki za namiary! Teraz się zastanawiam, jakie działania dalej. Planowałem bronowanie i siew tej roślinki, ale myślałem, czy nie wziąć glebogryzarki. Ziamia jest bardzo zbita, i generalnie całe te zabiegi mają ją lekko przewietrzyć, co by w przyszłym roku po zasianiu trawy jej przesiąkliwość była na tyle dobra, żeby nie robiły się kałuże i porstał mech. Co myślisz o głęboszu?

Trochę mi wstyd, bom absolwentem AR :oops: Moja women zresztą też, i do tego ogrdniczka :lol: Ale zajmuje się teraz taśmową produkcją bylin i tylko to jej w głowie.

Świercz, chcesz to szpadlem skopać???!!! Ja tam sobie odpuszczam. 800m2 kopania, toż to wyzwanie gorsze od dachu, choć na pewno mniej skomplikowane :roll:

Mam nadzieję że po orce całość zbronowałeś :wink:

Nie !!! http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/g070.gif

I co teraz???

http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a015.gif

To trzeba zabronować albo grabie w garśc i do przodu :o . Rączyny będą boleć bo jak te grudy przeschły to :roll: 8)

Wczoraj trochę też kopałem u siebie, niestety z przerwami, bo to albo ktoś przyjdzie, albo ekipa coś chce. Dodatkowo na granicy działki, gdzie była stara siatka, pełno kamieni i drutu. Ale masakra. Raptem może z 4m2. I chyba wypożyczę spalinową glebogryzarkę. Nie dam rady tego skopać w sensownym czasie. Traktor odpada, teren zawalony.

Wczoraj trochę też kopałem u siebie, niestety z przerwami, bo to albo ktoś przyjdzie, albo ekipa coś chce. Dodatkowo na granicy działki, gdzie była stara siatka, pełno kamieni i drutu. Ale masakra. Raptem może z 4m2. I chyba wypożyczę spalinową glebogryzarkę. Nie dam rady tego skopać w sensownym czasie. Traktor odpada, teren zawalony.

Jezusie, szpadlem się zajedziesz! Wypożycz glebogryzarkę. Zobacz, ja za bronowanie ponad 800 mkw zapłaciłem 40 złociszy :o Czasami szkoda się męczyć.

Facelia jest teraz podlewana, co by sobie wzeszła. Potem musi sobie sama radzić.

no no... myslalam ze wyjechales sobie na majowke a Ty tu daszek skrobiesz. bardzo ladny. przynajmniej jak na moje amatorskie oko :-)

Brzydlaku, jaka majówka :(

Miałem urlop od 30 kwietnia do 6 maja. Dzień w dzień pracowałem po 12 godzin. Ten dach już dokończę, ale więcej tak dużych prac sam robił nie będę.

daszek sie ladnie kryje i tak dalej trzymac 8)

PS

Cos dzisiaj po meczu sie zesmy pogubili to pewnie ze smutku po przegranej (przynajmniej u mnie smutem wystapil bo u Ciebie pewnie nie)

Foty dachu wstawię, jak będzie gotowa cała połać. :D

A po meczu wystarczyło, że na chwilkę się zatrzymałem i już Was w tym tłumie nie widziałem.

Hej,

znowy 2 pytanka:

1. Murowałeś ścianki na górze. Miałeś jakieś pod skosami? Jak wtedy się muruje "ze skosa"?

2. Co z obróbkami komina? Skąd masz info, jak to dobrze zrobić? Chciałbym wiedzieć, jak móc skontrolować dekarza.

Samo forum do tego nie wystarcza. Najlepsza jest praktyka, ale muszą wystarczyć zdjęcia.