Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marzin buduje, Ty komentujesz !

Marzin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 732
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[P.s.1 Fajny masz avatar. Zawsze mi się podobał. To oko to Twoje?

P.s.2 Można gdzieś obejrzec Twój domek?

ad ps1dzięki :D oko... prawdę mówiąc prawie identyczne jest moje osobiste :lol: sama nie odróżniam :lol:

ad ps2 rzeczywiście muszę reaktywować mój albumik - zrobię to w krótce - teraz domek jest okładany styropianem i ma chyba najbrzydszy wygląd :roll:

to tak a propos kolorów : za biały (bo mam ceglasta dachówkę)

co do zdjęcia - nie znam tych ludzi z domku i trochę głupio mi zrobić zdjęcie - bo on wygląda tak smutnie na naszej ulicy gdzie większość to czerwone dachówki i żółtawe elewcje

widziałam ładny prawie fiolecik na domu klocku był dwukolorowy - tylko ze miał białe okna !

co do zielonej łazienki - jestem za ! górną łazienkę też będę miała zieloną :D

ad ps1dzięki :D oko... prawdę mówiąc prawie identyczne jest moje osobiste :lol: sama nie odróżniam :lol:

To oko i ta grzywka przypomina mi Sophie Marceau...

ad ps2 rzeczywiście muszę reaktywować mój albumik - zrobię to w krótce - teraz domek jest okładany styropianem i ma chyba najbrzydszy wygląd :roll:

Lada dzień będzie pewnie elewacja, to wtedy warto się pochwalić

co do zdjęcia - nie znam tych ludzi z domku i trochę głupio mi zrobić zdjęcie - bo on wygląda tak smutnie na naszej ulicy gdzie większość to czerwone dachówki i żółtawe elewcje

Smutnie powiadasz.... :roll:

A odnośnie zdjęcia, to wiesz, zrób tak jak paparazzi. Przystań na chwilę samochodem i nawet przez zamkniętą szybę; pstryk!

widziałam ładny prawie fiolecik na domu klocku był dwukolorowy - tylko ze miał białe okna !

My cały czas polujemy na dom, który będzie miał podobne barwy do tych, które chcemy. Dziś znowu jeździliśmy po kolejnych okolicach Poznania.

co do zielonej łazienki - jestem za ! górną łazienkę też będę miała zieloną :D

:D

My cały czas polujemy na dom, który będzie miał podobne barwy do tych, które chcemy. Dziś znowu jeździliśmy po kolejnych okolicach Poznania.

Marzin, na Szczepankowie po prawej stronie (jadą od Poznania do Tulec) jest domek w chlodnej tonacji (nie będe określać jakie to kolory :oops: ) Forma dość nowoczesna - całość interesująca...

Lada dzień będzie pewnie elewacja, to wtedy warto się pochwalić

mam nadzieję, że lada... tydzień (ale który :roll: ) chociaż, bo majstrowi tynkowemu urodziło się dziecko (co samo w sobie jest radosną wiadomością)

co do Twojej elewacji:jasna bardzo jasna szarość????

stare zdjęcia mojego domku:

http://ave8.fotosik.pl/albumy/165010.html

Marzin, na Szczepankowie po prawej stronie (jadą od Poznania do Tulec) jest domek w chlodnej tonacji (nie będe określać jakie to kolory :oops: ) Forma dość nowoczesna - całość interesująca...
Dzięki za info, musimy się tam wybrać.

Tylko trzeba będzie powalczyć żeby jednak ten nasz dom nie był odbierany jako "chłodny"

mam nadzieję, że lada... tydzień (ale który :roll: ) chociaż, bo majstrowi tynkowemu urodziło się dziecko (co samo w sobie jest radosną wiadomością)

Dziecko to wielkie szczęście, ale budowlańcy potrafią pewne sytuacje wykorzystywać w nieskończoność. Musisz go popędzić!

co do Twojej elewacji:jasna bardzo jasna szarość????

No taki kolor zapowiedziała żona. Było tak:

- nad czym Ty się tak zastanawiasz, ja już dawno wybrałam jaki będzie kolor :o

stare zdjęcia mojego domku:

http://ave8.fotosik.pl/albumy/165010.html

Obejrzałem. U Ciebie robi się już środek. Na jednym z rysunków widziałem szkice łazienki. Taki sam układ jak u nas! Dosłownie kropka w kropkę!!! 8)

Marzin, jak zwykle u Ciebie można liczyć na obiektywna ocenę roboty! Bravo! Znaczy się, że idealni tynkarze nie są, ale też fuszerki nie odstawiają - wiadomo czego się spodziewać... U nas zaczynają po 20 sierpnia :), a potem podłogi ...

No popatrz, nawet nie wiedziałem, że u Was też będą robić. :D Muszę to zaznaczyć przy rozliczeniu :wink: Swoją drogą właśnie przyjechałem ze spotkania z Maćkiem. Zapłaciłem mu teraz 6 tyś i robią poprawki. Po południu jak będzie OK, dostanie resztę.

P.s. Wiesz coś na temat sposobu odliczania otworów drzwiowych przy liczeniu powierzchni?

Marzin

już się wpisałam na "grupie wielkopolskiej" - ale jak można liczyć okna i drzwi do powierzchni?

ja nie lubię "jakoś się dogadamy" - z tym powiedzonkiem łączę już konkretną stratę. Na szczęście tu nie będzie aż takich drastycznych rozbieżniści jak u mnie w myśleniu o wynagrodzeniu :roll:

Pozdrawiam i jak zwykle trzymam kciuki

Marzin

już się wpisałam na "grupie wielkopolskiej" - ale jak można liczyć okna i drzwi do powierzchni?

ja nie lubię "jakoś się dogadamy" - z tym powiedzonkiem łączę już konkretną stratę. Na szczęście tu nie będzie aż takich drastycznych rozbieżniści jak u mnie w myśleniu o wynagrodzeniu :roll:

Pozdrawiam i jak zwykle trzymam kciuki

Ja też w sumie już napisałem na grupie, ale liczenie okien do powierzchni to przyjęty standard. Nie doliczają wtedy obróbek. Natomiast liczenie drzwi jako jeden raz jest bez sensu. To powiedziałem dziś majstrowi, i że się z tym nie zgadzam i za to nie zapłacę. Bardzo nie protestował.

Wiesz coś na temat sposobu odliczania otworów drzwiowych przy liczeniu powierzchni?

Wspominał na spotkaniu o swoim sposobie liczenia - który dla mnie jest bardzo niekorzystny (mam dwa "otwory" pod drzwi przesuwne po 3m szerokie). Przyznam że nie konsultowałam tematu z moimi znajomymi kierownikami budów...Jak się czegoś dowiem to napiszę.

Wspominał na spotkaniu o swoim sposobie liczenia - który dla mnie jest bardzo niekorzystny (mam dwa "otwory" pod drzwi przesuwne po 3m szerokie). Przyznam że nie konsultowałam tematu z moimi znajomymi kierownikami budów...Jak się czegoś dowiem to napiszę.

Dziś zagaiłem coś, że będzie robił w Siekierkach, on na to, że nic nie wie.... :o Że będzie chyba jego brat robił.

Jak wyszło z liczeniem pow napisałem w dzienniku.

Marzin, bo ja trochę niedowidzę, te zasyfione posadzki to rozumiem że "zasyfione" - czyli że większych szkód na posadzkach po tynkarzach nie bylo? Bo ja też mam taką kolejność zaplanowaną i chciałabym się upewnić że dobrze myślę... :roll:

Zrobię lepszą fotkę cyfrakiem i wstawię do dziennika. Szkód nie ma. Oni robiąc zasyfiają posadzkę na maksa, a potem skrobia to taką jakby wielką szpachelką na kiju od miotły. Jest równiótko. Widać tylko białe plamy, no i w miejscach gdzie posadzka nie była jeszcze sucha, wytarła się trochę powierzchnia. Zrobiłem też próbą z wodą i dużą szczotą. Fajnie wszystko schodzi.

Co to za tynk i jakiej firmy???

Co do agregatu tynkarskiego to jak się doczytałem musi być siła. A czy też wymagane jest odpowiednie ciśnienie wody? Bo umnie bida z wodą, tylko ze studni wierconej i do tego ruska pompa. A słyszałem, że woda musi być z wodociągu właśnie ze względu na ciśnienie.

Co to za tynk i jakiej firmy???

W dzienniku jest fotka worków. Kuknij. Ja nawet nie wiem co to za firma....

Co do agregatu tynkarskiego to jak się doczytałem musi być siła. A czy też wymagane jest odpowiednie ciśnienie wody? Bo umnie bida z wodą, tylko ze studni wierconej i do tego ruska pompa. A słyszałem, że woda musi być z wodociągu właśnie ze względu na ciśnienie.

Siła, i to jaka! Agregat ma trzy silniki na siłę. Zabezpieczenie 20A siadało. A z wodą to nie wiem jak jest :roll: U mnie była z sieci. Ruskie pompy też nieźle dają, więc chyba kłopotów być nie powinno!

Marzin, ja jeszcze pozwolę sobie powrócić do tematu posadzek przed tynkami:

zabezpieczałeś posadzki na czas prac tynkarskich? Ja to wogóle chcialabym uniknać skrobania i chcę zabezpieczyć podłogę folią budowlaną - zda to egzamin?

Folia się nie nadaje :( Przykleja się do butów i za chwilę nie dość że robi się bajzel, to jeszcze nie można chodzić.... Albo coś grubego, albo kartony. Duże kartony.

Skrobanie podłogi na cacy i mycie okien jest w cenie całej roboty.

Ok, dzięki za info.

Będę musiała dopytać, czy ja również skrobanie na cacy mam w cenie ;-) Jak nie to rozpoczynam poszukiwania kartonów :lol:

Btw Marzin, jak sprawuje się Twoja przyczepka? Rozważam zakup przyczepki i zastanawiam się, na co zwrócić uwagę przy zakupie, masz jakieś uwagi w tej kwestii?

Pozdrawiam

Ok, dzięki za info.

Będę musiała dopytać, czy ja również skrobanie na cacy mam w cenie ;-) Jak nie to rozpoczynam poszukiwania kartonów :lol:

W dzienniku są już fotki z cyfraka, więc możesz ocenić jak to wygląda. Zawsze też można zrobić to lajf, czyli przyjechać do mnie na budowę. Brama i drzwi zawsze otwarte, jeżeli tylko jestem!

Btw Marzin, jak sprawuje się Twoja przyczepka? Rozważam zakup przyczepki i zastanawiam się, na co zwrócić uwagę przy zakupie, masz jakieś uwagi w tej kwestii?

Uwag mam cały tuzin! :o

Bardzo jestem zadowolony z tego, że szarpnąłem się i kupiłem z dwiema osiami. Jest to bardzo wygodne przy rozładunku i załadunku, przy czym nie ma znaczenia czy jest wtedy podczepiona. Jednoosiowa ci klapnie. Przyczepka również z tego powodu bardzo dobrze się prowadzi - jest bardzo stabilna. Jechałem już 130 i idzie jak poszynach. Zobacz co dzieje się w tym czasie z jednosoiową.

Burty - zwróćcie uwagę na to, żeby były otwierane z tyłu (standard) i z przodu. Ważne przy transporcie długich elementów. Wiozłem już w ten sposób 6 - mterowe pręty zbrojeniowe.

Zabezpieczenie ładunku. Koniecznie kupcie taką, która ma w podłodze pierścienie do zaczepiania pasów. Ja mam cztery, ale przydałoby się więcej. Nie słuchaj sprzedawcy, który powie, że jego przyczepka ma otwory w burcie. Tam możesz przywiązać najwyżej wstążeczkę żeby zabezpieczyć źdźbło trawy.

Zwróćcie uwagę na wysokosć haka w Waszym aucie i wys zaczepu w przyczepie.

Podsumowując: warto się sprężyć i wydać więcej, potem to procentuje. Moja przyczepka ( a właściwie ojca, bo po budowie pójdzie do niego) już na siebie zapracowała.

Hi hi hi..to ja tez nie wiem :roll: :lol:

Jakieś jaja! Może jego brat będzie robił :roll: