Wciornastek 28.08.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 A kuchnią to się chwal skrytukujemy lub pochwalimy nie bój nic my som obiektywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.08.2007 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Dzisiaj zapewne zaqmasz Aaaa, rurka do gazu! Sie pojedzie, sie zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.08.2007 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 A kuchnią to się chwal skrytukujemy lub pochwalimy nie bój nic my som obiektywne Kuchnia ma być biała. Stoi taka w Ikei. Już mieliśmy tam brać, ale nagle pojawił się stolarz i zrobi taką samą. Pogrzebię w domu, czy mam jakąś fotkę, jak tak to ją wstawię, bo linka niestety żadnego nie ma. Musze się przyznać, że kuchnia, kafelki i cała ta wykończeniówka to etapy które mnie juz tak nie kręcą. Praktycznie Magda wybierała wszystko sama. Ja zadawałem tylko pytanie: ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.08.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Kuchnia ma być biała. Biała a jak się coś małego przyplącze do kuchni to łapki łapki łapki i ściera ściera ściera Ale serio dobrze zobaczcie jak na szafkach prezentują się paluchi. Czy mocno widać. Miałam kiedyś kuchnię niemal białą i z połyskiem - każdy palec widoczny nawet po otwarciu szafki trzeba było polerować. Teraz mam górne szafki kremowe na niech też bardziej widać wszelkie pryski żywności niż na dolnych drewnianych. Choć teraz ta wanilia jest matowa no i paluchi nie stanowią już problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 28.08.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Marzin dach wyszedł super! I wiesz, nie raz widzailam, jak zawodowi dekarze zostawiają takie krzywe okna i uznają, że jest ok. Ale ja wiele źle zrobionych dachow widziałam... Za to Twój otwiera listę najładniejszych. (dzisiaj dekrz za 1m2 dachu bierze 55-70 zł za m2 - ceny sierpień 2007) Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki Zakrzewianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 28.08.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Marzin, pisze do Ciebie jako do goracego oredownika malych domow - rozwiej moje ostatnie watpliwosci, prosze. Jak ci sie po wybudowaniu widzi Twoj pokoj dzienny? Masz 20 m2 przy kuchni 9 metrow, prawda? Ja mam ostatnia chwile na wybor projektu i najlepeij pasuje mi taki, gdzie salon 21,2 przy kuchni 7,6. I jedyny zgryz to, czy nie bedzie za maly? Liczymy, ze otwarcie na hol, niezabudowana klatka schodowa troche powieksza go optycznie, a pod schodami dojdzie wneka. W pokoju dziennym nie bedzie regularnego kominka, tylko koza. Probowalismy robic jakies wizualizacje i wychodzi, ze to, co ma sie zmiescic w takim pokoju, miesci sie. W malym domu, w ktorym na dole ma byc gabinet, to chyba salon wiekszy byc nie moze, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.08.2007 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Wciornastku, co poradzę że Magda taką chce i jest pewna że będzie ciągle latać ze ścierką. Mnie kolor średnio interesuje. Pytałem ją czy jest na 100% przekonana do swojego wyboru. Mówi że jest. P.s. Kuchnia ma być biała i w połysku (!) a do tego na podłodze jasny polerowany gres. A lada dzień urodzi nam się dzidzia Zakrzewnianka, aż się zaczerwieniłem od tych komplementów Wg stawek które podałaś to zaoszczędziłem od 7 do 9 tyś... Ceny które podałaś dotyczą raczej całej roboty od więźby począwszy. Ja ten etap zlecałem, a sam nabijałem łaty i kładłem dachówki no i plus okna i rynny. No i jest jeszcze coś, czego nie widać na zdjęciach. Od strony ulicy jak się dokładnie przyjerzeć, dachówki nie leżą w idelanych prostych liniach. Gdzieniegdzie (piszemy razm, czy oddzielnie ) są ślaczki. qlpiak - zwolennikiem małych domów jestem, bo muszę, he he Ale wracając do wielkości pokoju dziennego to ma on jak piszesz 20 metrów, kuchnia 9. Dziś, kiedy dom jest praktycznie w stanie dewelopreskim, a pomieszczenia są puste, pokój wydaje się jebitny (sorki). My wstawimy do niego tylko dwie kanapy i mały stolik. To będzie w tym kącie gdzie teraz leży wełna (fotki dziennik). Na przeciw będzie telewizor. Idelanie na środku lini dzielącej kuchnię i pokój będzie stał stół, który jeden bok będzie miał zaokrąglony, a drugim dolegał będzie do ściany. Wszystko to po to, aby nie zabierać powierzchni. Też mamy otwarcie na hol i brak drzwi, więc optycznie daje to odczucie przyzwoitej przestrzenii. Podsumowując, uważam, że 21,2 o których piszesz powinno być spoko. Ale wiesz jak jest. Ludzie mieszkający całe życie na 50 metrach w 10- piętrowym bloku nie wyobrażają sobie, że mogą budować dom o pow 100 metrów. Dla nich za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 28.08.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 A lada dzień urodzi nam się dzidzia Wielka sprawa! Trzymam kciuki. Ale wiesz jak jest. Ludzie mieszkający całe życie na 50 metrach w 10- piętrowym bloku nie wyobrażają sobie, że mogą budować dom o pow 100 metrów. Dla nich za mało. I wlasnie dlatego ich o zdanie nie pytam, tylko Ciebie Wyobrazni przestrzennej mi brakuje, ale miod lejesz w moje serce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.08.2007 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 I wlasnie dlatego ich o zdanie nie pytam, tylko Ciebie Wyobrazni przestrzennej mi brakuje, ale miod lejesz w moje serce. Ja myslę troszkę inaczej niż ci ludzie, bom z domu prawie 200 metrów się wyprowadził na wypasione 33 w poznańskim bloku. Te sto które będę miał powinno być optymalne pod względem - kosztów utrzymania - funkcjonalności - wygody Klejność nie jest przypadkowa. P.s. Szkoda ze nie możesz połazić po tym naszym Salonie i przekonać się że powinno być OK. Jak będziesz w okolicach Poznania to zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 28.08.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Marzin, nie, nie, to są ceny dekarzy: ułożenie dachowki, obróbki, okna. Ceny na dzisiaj (mój cieślo - dekarz mnie wykołował, więc szukam następnego). w sprawie DZIDZI - GRATULACJE I TRZYMAM KCIUKI jeszcze raz pozdrawiam Zakrzewianka PS u noich sąsiadów firma budowlana zostawila takie krzywe okna i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 28.08.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Dzieki za zaproszenie, ale troche daleko. Na pewno znajde kogosz salonem ok. 20 metrow i obejrze sobie w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.08.2007 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Zakrzewianka, te ceny teraz to jakies chore. Jeszcze pół roku temy za układanie dachówek wołali ok 30zł/mkw qulpiak - i co ? Przekonałem Ciebie? 20 m OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 28.08.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 qulpiak - i co ? Przekonałem Ciebie? 20 m OK? Dla mnie wazne, ze nie piszesz - "po tynkach, wylewkach wyszlo nam, ze jednak zrobilismy za maly salon". Rozstawilismy kilka dni temu na dzialce sznurki wg tego projektu. Spojrze na to jeszcze raz i pewnie sie ostatecznie przekonam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.08.2007 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Dla mnie wazne, ze nie piszesz - "po tynkach, wylewkach wyszlo nam, ze jednak zrobilismy za maly salon". Rozstawilismy kilka dni temu na dzialce sznurki wg tego projektu. Spojrze na to jeszcze raz i pewnie sie ostatecznie przekonam. Jak rozstawicie sznurki, to stwierdzicie, jak każdy zresztą, że dom jest bardzo malutki, a co dopiero salon. Jeszcze gorsze odczucie jest po wylaniu funadamentów. Potem zmienia się to na plus w trakcie powstawania murów. Najlepszy efekt jest (i odczucie) kiedy są tynki i posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 28.08.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 A jak sie pomaluje jasnymi kolorami to juz w ogole...Jeden projekt juz sobie przystawialismy i w dniu sznureczkowania byl maly, a kilka dni pozniej - duzy.Ja sie troche uspokoilam jak zrobilam wizualizacje, w ktorej byly zwymiarowane postacie ludzkie. Architekt, ktora nam robi adaptacje jest zdania, ze nie ma za duzych salonow, kwestia, czy nas na nie stac. U nas jak ma byc poddaszowy ok. 100 metrow z gabinetem na dole, to duzo wiecej niz te 20 m sie nie da. Musimy sobie narzucic dyscypline przy wyborze projektu. Potem bedzie jeszcze trudniej powsciagac apetyt, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.08.2007 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 A jak sie pomaluje jasnymi kolorami to juz w ogole... Jeden projekt juz sobie przystawialismy i w dniu sznureczkowania byl maly, a kilka dni pozniej - duzy. Ja sie troche uspokoilam jak zrobilam wizualizacje, w ktorej byly zwymiarowane postacie ludzkie. Architekt, ktora nam robi adaptacje jest zdania, ze nie ma za duzych salonow, kwestia, czy nas na nie stac. U nas jak ma byc poddaszowy ok. 100 metrow z gabinetem na dole, to duzo wiecej niz te 20 m sie nie da. Musimy sobie narzucic dyscypline przy wyborze projektu. Ja to nawet zbudowałem makietę, hehe. Śmiechu było co nie miara. Ostatnio po pół roku zajrzałem do piwnicy i sobie tam stoi. Jest trochę inna od oryginału, choć zachowałem skalę. A wracając do wyboru projektu, to sprawa podstawowa decydująca potem o kosztach budowy. Jak najmniej udziwnień. Masz jakiegoś linka do tego co Was interesuje? Potem bedzie jeszcze trudniej powsciagac apetyt, prawda? Oj tak! Oj tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 29.08.2007 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Bede wdzieczna jak skomentujesz w temacie http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74763&highlight=pm18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.08.2007 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Bede wdzieczna jak skomentujesz w temacie http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74763&highlight=pm18 Oczywiście że skomentuje, tylko muszę spokojnie przeczytać cały ten topic, a zrobię to dopiero wieczorem w domu. A przy okazji to My też chcieliśmy kupić projekt od Bauherr. Jest to dom nr pm 03. Zobacz czy czymś rózni się od naszego http://www.dom-parterowy.pl/lista.php?kategoria=pm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 29.08.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Hihi...Tez sie do niego przymierzalismy, ale wyszlo nam za duzo zmian w adaptacji (doprojektowanie komina na kominek, powiekszenie lazienki na gorze, likwidacja okapu nad zadaszonym tarasem - u nas musi byc po lini kalenicy, poprawienie parametrow poddasza - scianka albo katem, rozmieszczenie okien tez nam nie pasowalo - duzo okien polaciowych, ktore nam wypadaly na zachod, brak okien w lazienkach).Eh, nie ma jak indywidualny projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.08.2007 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Hihi... Tez sie do niego przymierzalismy, ale wyszlo nam za duzo zmian w adaptacji (doprojektowanie komina na kominek, powiekszenie lazienki na gorze, likwidacja okapu nad zadaszonym tarasem - u nas musi byc po lini kalenicy, poprawienie parametrow poddasza - scianka albo katem, rozmieszczenie okien tez nam nie pasowalo - duzo okien polaciowych, ktore nam wypadaly na zachod, brak okien w lazienkach). Eh, nie ma jak indywidualny projekt... Jak się przyjrzysz na rzuty domu które są w dzienniku, a rzuty ze strony Bauherr, to zauważysz, że wszystko jest inaczej. Nasz dom z wyglądu jest taki sam jak na stronie internetowej. W środku to już całkiem inna bajka. Projekt robił mój kolega. Miał tylko zmieścić się w gabarytach i skopiować wygląd zewnętrzny. Jeżeli chodzi o wysunięcia dachu poza okap, to kosztowało mnie to dodatkowe 2 miesiące walki z UG. Okap miał być liczony do lini zabudowy. Udało się to przeforsować żeby było po naszemu. Cieszę się, bo mimo że jeszcze nie mieszkamy, a już doceniamy pozytywne strony tych okapów. Jeżeli chodzi o okna, to kształ działki nie pozwalał na okna w bocznych ścianach domu. Dlatego tyle połaciowych. Podoba mi się Wasz projekt. Ładniejszy niż nasz Nie wiem dlaczego przeglądając kiedyś stronkę nie zauważyłem go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts