Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marzin buduje, Ty komentujesz !

Marzin

Recommended Posts

Oczywiście. Spotkanie na budowie????

Krys1, sorki, przepraszam. Ostatnio nie wiem jak się nazywam... Przygotowałem już wszystko do zabrania. Jutro dryndnę na kom, tak trochę przed 16-tą.

to teraz pozostaje sie zastanowic na co wydac becikowe 8)

Tej, dobrze że mi o tym przypomniałeś. A becikowe pójdzie na:

- przelew 8)

Marzin u mnie o wygrzewaniu posadzek nie bylo mowy, choć słyszałem o tym tez wcześniej, bo do tej pory nie mam pieca odpalonego..... póki co w chacie jest cieplutko i nie musze jeszcze dogrzewac ale chyba ja szpitalowa ferajna wróci to tym bidulom trza bedzie podgrzać powietrze...

U mnie też w środku jest ok, ale odkąd zauważyłem pęknięcie na posadzce w kuchni, i przeczytałem co działo się po wygrzewaniu u K74, to załapałem stresa. :-?

No, a teraz jadę wykonać zadanie specjalne. Pompowanie kół wózka :D

• Odpowiedzi 732
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marzin, mój Małżonek pokonał wreszcie włączniki krzyżowe :D . Gdybyś potrzebował pomocy, to teraz jest już w tej kwestii ekspertem :wink: .

He he, ja to wczoraj w niezłe bagno wdepnąłem! Przy robieniu podłogi na strychu rozbabrałem pół instalcji, dopiero dziś doszedłem do ładu. Ale włączniki krzyzowe jeszcze przede mną. :o

Będziecie sami robili podłogę na strychu?

Chcieliśmy sami położyć pierwszą warstwę wełny, tę między krokwiami, bo marzy mi się zamieszkanie u siebie jeszcze przed zimą. Ale wszystko zależy do ilości wolnego czasu. Nad poddaszem użytkowym będzie strych z podłogą z płyt OSB i do tego zupełnie nie wiem, jak się zabrać :-? . Bez tej podłogi nie będziemy mogli ocieplić strychu, bo planujemy ocieplenie aż do kalenicy. Eh... zawsze coś :( .

Chcieliśmy sami położyć pierwszą warstwę wełny, tę między krokwiami, bo marzy mi się zamieszkanie u siebie jeszcze przed zimą. Ale wszystko zależy do ilości wolnego czasu. Nad poddaszem użytkowym będzie strych z podłogą z płyt OSB i do tego zupełnie nie wiem, jak się zabrać :-? . Bez tej podłogi nie będziemy mogli ocieplić strychu, bo planujemy ocieplenie aż do kalenicy. Eh... zawsze coś :( .

Ja nie ocieplałem dachu aż do kalenicy. Są oczywiście ocieplone skosy i sufity poddasza. Samo ocieplenie nie jest jakoś skomplikowane, tylko jak zaczniecie sią babrać z wełną, to trzeba to skończyć. Musi być zamknięta. Możecie robić tak. Od dołu oprzeć wełnę między jętkami na porozciąganych sznurkach. Prowizorycznie obić to dodatkowo najtańszą folią. Żeby nie przedostawałsię pył. Kupcie takera, w marketach to koszt ok 10 złotych. Będzie łatwiej. Od góry nabić te płyty OSB. Potem, kiedy już znajdziecie kogoś od dociepleń, wystarczy zerwać od dołu tę folię, dać drugą warstwę wełny, zamontować ruszt i przykręcić płyty GK.

No właśnie z nabijaniem tych płyt OSB od góry mamy problem. Nie można ich nabić bezpośrednio na jętki, bo te są zbyt szeroko rozstawione jak na wytrzymałość płyt OSB (będzie się uginać). Mam nadzieję, że Pan Heniu niedługo się u nas zjawi i problem rozwiąże.

Kiedy kończycie elewację? Jak będę w pobliżu to chętnie podjadę pomacać tynki.

No właśnie z nabijaniem tych płyt OSB od góry mamy problem. Nie można ich nabić bezpośrednio na jętki, bo te są zbyt szeroko rozstawione jak na wytrzymałość płyt OSB (będzie się uginać). Mam nadzieję, że Pan Heniu niedługo się u nas zjawi i problem rozwiąże.

Można w poprzek jętek dać trochę desek. Dla wzmocnienia.

Kiedy kończycie elewację? Jak będę w pobliżu to chętnie podjadę pomacać tynki.

W sobotę mają nakładać ostatnią warstwę, czyli tynk. Zapraszam, bo pewnie cały dzień będę siedział i gapił się jak to robią 8)

Gratuluję samozaparcia i pomysłu na mały domek!!!

Jest super :D

My też bardzo podobny budujemy ale jesteśmy raczej na początku drogi - będziemy deskować dach i zamawiać okna.Pow. ok 94m2

Przypadkowo trafiłem na Wasz wątek i bardzo fajnie się czyta - nastawia optymistycznie.

No i gratuluję maleństwa, moja ma już 3 latka ale wasze kochane też szybciutko urośnie.

Tak trzymać :D

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Gratuluję samozaparcia i pomysłu na mały domek!!!

Jest super :D

My też bardzo podobny budujemy ale jesteśmy raczej na początku drogi - będziemy deskować dach i zamawiać okna.Pow. ok 94m2

Przypadkowo trafiłem na Wasz wątek i bardzo fajnie się czyta - nastawia optymistycznie.

No i gratuluję maleństwa, moja ma już 3 latka ale wasze kochane też szybciutko urośnie.

Tak trzymać :D

Cześć! Z braku czasu niewiele ostatnio piszę w dzienniczku, ale jak już trochę to wszystko ogarnę i założę sobie w nowym domu neta, to uzupełnię zaległości. Dopiszę kolejne koszty wykończeniówki i takie tam... kasa idzie teraz jak woda.

No, a domek to wielkościowo parwie tak jak nasz. Mam nadzieję, że budowa pójdzie wam sprawnie i bez kłopotów.

Włóczykij, jak będziesz w Rokietnicy to zajedź. Zobaczysz prawdziwe postępy robót, których nie mam czasu opisywać w dzienniku.

Brzydlaczku - mówisz i masz! Potem będzie więcej!

Bardzo fajne drzwi wybraliscie.

ale ze wszystkiego i tak najbardziej podoba mi s ten artystyczny nielad przed wyprowadzka ;)

zrob szybko pokoj corci i pochwal s :)

a przede wszystkim to jeszcze raz wielkie GRATULACJE z okazji przeprowadzki. jak to mowia- zeby Ci s dobrze dzialo, w dzien leżało w nocy stało :lol: albo spało , jak wolisz ;)

parapetówa juz byla?

Włóczykij, jak będziesz w Rokietnicy to zajedź. Zobaczysz prawdziwe postępy robót, których nie mam czasu opisywać w dzienniku.

A wiesz, że to się już jutro zdarzyć może... Jadę jutro odebrać cegły do budmaru w Baranowie więc może na swą działkę pojadę przez Rokietnicę 8)

A co do drzwi wejściowych, to faktycznie ładnie wyszły. Ja też myślałem o jakichś przeszkleniach, ale ponieważ chciałem drzwi antywłamaniowe to ze względu na koszty szybki sobie odpuściłem.

Co do schodów to ładnie wykonane, choć jak na mój gust to kapkę zbyt strome, zwłaszcza przy skręcie.